Битва за Україну. День шістсот двадцять восьмий

Битва за Україну. День шістсот двадцять восьмий 13.11.2023 20:20 Укрінформ У Румунії стартували навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Міноборони запустило проєкт рекрутингу до ЗСУ, з однією з компаній уже підписаний договір

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот двадцять восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Міністр оборони Румунії Анджел Тилвар разом із нідерландською колегою Кайсою Оллонгрен у понеділок відкрили навчальний центр винищувачів F-16 на військово-повітряній базі Фетешті, де навчатимуться пілоти з України – DW. Компанія Lockheed, яка виробляє F-16, надала інструкторів і технічний персонал для проведення навчань.

Представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України 13 листопада провели зустріч на кордоні з представниками польської сторони для розблокування пунктів пропуску – Укрінформ.

Війна в Ізраїлі                                   

  • В Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявили, що з початку наземного наступу завдали близько 4300 ударів по об’єктах ХАМАС у секторі Гази – Times of Israel.
  • Із сектору Гази до Єгипту через КПП «Рафах» у неділю евакуювали щонайменше 826 іноземних громадян – CNN.
  • Ізраїльські винищувачі атакували у неділю кілька цілей «Хезболли» на півдні Лівану у відповідь на атаки, здійснені цією терористичною організацією на півночі Ізраїлю – Повітряні сили Ізраїлю.
  • Бойовики ХАМАС готувалися до «другої фази» масованого нападу на Ізраїль, щоб розпалити більш широкий конфлікт, спричинити кризу у регіоні і розрив зав’язків Ізраїлю з арабськими країнами, пише The Washington Post з посиланням на джерела в кількох розвідках – The Washington Post.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ґабріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви: «…Путін готується змахнути порох із своїх планів щодо «дня перемоги», які він виношував певний час. Ми бачимо, що дискусії у Вашингтоні, а також нездатність Європи просуватися далі з військовою підтримкою України та збільшення тиску на українців на лінії фронту дозволяють йому (Путіну – ред.) планувати це знову. Від нас залежить, щоб його плани не були матеріалізовані». 

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Україна є пріоритетом ЄС – ми не будемо втомлюватися від наших зобов’язань. Я працюю, дотримуючись завдання Єврокомісії, над нашими майбутніми зобов’язаннями щодо безпеки».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Російські окупанти перейшли до активної оборони на Бахмутському напрямку, намагаються відбити втрачені позиції – Володимир Фітьо, речник Командування Сухопутних військ ЗСУ.  Стратегічних успіхів на всій лінії зіткнення від Куп’янська до Бахмута у ворога немає.

– На Таврійському напрямку вчора в полон здались понад десяток окупантів. Загальні втрати ворога тут склали 455 осіб, знищено вісім одиниць військової техніки  – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».  На Авдіївському напрямку українські воїни тримають оборону, триває ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

– Українські війська трохи просунулися на лівому березі Дніпра Херсонщини – ISW.

– Україна посилює атаки на місця дислокації російських військових, об’єкти їх матеріально-технічного забезпечення та інші важливі об’єкти в тилових районах окупованої України й на території РФ – ISW.

– Росіяни готуються до третьої хвилі атак на Авдіївку, однак погода на нашому боці – через дощі ворожа техніка не може їхати розмоклою землею, черговий наступ рф на Авдіївському напрямку затягується. Втрати росіян в Авдіївці вже перевищили їхні втрати і у Вугледарі, і у Бахмуті – це мінімум три-чотири тисячі полеглих та сім-вісім тисяч поранених військових. Втрати техніки – понад 400 одиниць –  Віталій Барабаш, голова Авдіївської міської військової адміністрації в інтерв’ю Укрінформу.

– Міністерство оборони запустило проєкт рекрутингу до Збройних сил України, з однією з компаній уже підписаний відповідний договір – Міноборони.

– Командування Медичних сил ЗСУ ухвалило рішення щодо збільшення штатних працівників військово-лікарських комісій – Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

***

– На Донеччині через обстріл знеструмилася повітряна лінія та електропідстанція, внаслідок чого без світла залишилася одна із шахт. На момент відключення під землею перебували 28 людей. Усіх виведено на поверхню – Міненерго.

– У Херсоні внаслідок ворожого обстрілу загинули 62-річна жінка і 45-річний чоловік, ще 10 людей поранено, серед травмованих – медпрацівники та пацієнт медзакладу – Херсонська ОВА.

– Підрозділи Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України із 6 по 12 листопада розмінували територію площею 1813,5 гектара – Держспецтрансслужба.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв отримав звання Героя України. Відповідну нагороду – орден «Золота Зірка» йому вручив Президент Зеленський – Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

– Вища кваліфікаційна комісія суддів України відновлює ї оцінювання суддів щодо відповідності посаді, 13 листопада відбулося 9 співбесід – сайт комісії.

– Національне агентство з питань запобігання корупції внесло данську компанію Rockwool до переліку міжнародних спонсорів війни. Її продукція використовувалася під час будівництва та ремонту кораблів ВМФ Росії – НАЗК.

– Підозру у державній зраді отримав народний депутат Олександр Дубінський. Він входив до складу злочинної організації, яку сформувало ГРУ Генштабу Збройних сил Росії – ДБР.

– Вищий антикорупційний суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою чинному народному депутату України Ярославу Дубневичу, підозрюваному в розкраданні газу на 2,1 млрд гривень – САП.

– Вищий антикорупційний суд задовольнив другий позов Міністерства юстиції про конфіскацію активів херсонського колаборанта Володимира Сальдо – Transparency International Ukraine. Суд стягнув активи не лише самого Сальдо, а також його дружини Ірини та компанії «Проєктно-будівельна фірма «Херсонбуд».

– Личаківський суд Львова ухвалив обвинувальний вирок у справі відносно колишнього нардепа від ОПЗЖ Іллі Киви, його засудили до 14 років в'язниці з конфіскацією майна – сайт суду.

***

– Майже 9 000 українців стали переможцями грантової програми «Власна справа» від початку її дії та отримають від держави 2,1 млрд грн на старт або розвиток бізнесу – Мінекономіки.

– У Всеукраїнській аграрній раді прогнозують, що цього року в Україні зберуть щонайменше 80 млн тонн зернових та олійних культур, що відповідає показникам 2016-17 років – Аграрна рада.

– Уряд збільшив нормативи для опалення житлового приміщення твердим паливом на 2023-2024 та розмір субсидій на нього – пресслужба Міністерства соціальної політики України. Нормативи на опалювальний сезон 2023-2024 збільшаться в середньому в 4 рази і становитимуть для надання пільг: на вугілля – 1,87 т, на дрова – 6,22 т. Для надання субсидії на вугілля – 2,23 т, на дрова – 7,41 т.

– Чорноморським гуманітарним коридором пройшов 100-й корабель, наразі цим шляхом доставлено 3,7 млн тонн продовольства і товарів – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

– За 10 місяців з початку року Національний банк витратив на виплату процентів за депозитними сертифікатами банкам 73,5 мільярда гривень – НБУ.

– Нафтогаз взяв у своє управління колишній облгаз Фірташа на Закарпатті – сайт Нафтогазу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Засідання Ради ЄС із зовнішніх відносин

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС закликав збільшити військову допомогу Україні, ухвалити в грудні рішення щодо початку переговорів про вступ до ЄС, а також прискорити роботу над новим пакетом санкцій проти РФ – МЗС України.
  • Міністри закордонних справ країн ЄС знову не змогли домовитися про надання траншу військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро. Відповідну пропозицію було заблоковано Угорщиною – The Guardian.
  • Новий, дванадцятий пакет санкцій проти Росії може бути погоджений і представлений уже цього тижня – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.
  • Європейський Союз вже надав Україні безпрецедентну суму військової допомоги у 27 мільярдів євро та продовжуватиме свою підтримку, оскільки війна в Україні триває та набуває подальшого загострення – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.
  • На початку грудня в Україну прибуде делегація Євросоюзу, яка представить пропозиції щодо гарантій безпеки для України, розроблені за дорученням Євроради – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.

– Німеччина не просто продовжить підтримку України – вона її розширить упродовж зимових місяців і на наступний рік – Анналена Бербок, міністерка закордонних справ ФРН.

– Джеймса Клеверлі, який обіймав посаду глави МЗС Великої Британії, призначили новим міністром внутрішніх справ країни. Посаду Клеверлі обійме експрем'єр Девід Кемерон – Укрінформ.

***

– США викупили у Йорданії 60 самохідних зенітних установок Gepard, які будуть передані Україні – De Telegraaf. Американська сторона придбала їх за близько 110 мільйонів євро.

– Німеччина до кінця року передасть Україні ще дві системи протиповітряної оборони IRIS-T – Мартін Єґер, посол ФРН в Україні.

– Країни Євросоюзу обговорюють варіант фінансування військової допомоги для України за участю не всіх країн-членів, якщо запланований формат через Європейський фонд миру не вийде погодити – Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви.

– Вайомінг став 32-м американським штатом, який визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу та проголосив листопад місяцем пам’яті про цю подію – Оксана Маркарова, посол України у США.

– Уряд Норвегії виділив додаткові 84 мільйони євро на гуманітарну допомогу для України, яка переживає важку гуманітарну кризу через розв’язану Росією війну – МЗС Норвегії.

– Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час робочого візиту до США зустрівся з представниками української та кримськотатарської громад в Українському домі у Вашингтоні – ОП.

– У Варшаві на перше засідання зібрався Сейм (нижня палата парламенту) нової каденції, а після обіду на перше засідання зберався Сенат країни (верхня палата парламенту) – Укрінформ. Маршалком нижньої палати польського парламенту (Сейм) став лідер партії «Польща 2050» Шимон Головня.

– США завдали ударів по військових об'єктах на сході Сирії, які використовуються іранським Корпусом вартових ісламської революції (КВІР) у відповідь на атаки на американський персонал в Іраку та Сирії – Ллойд Остін, міністр оборони США

ВОРОГ

– Внаслідок атаки безпілотника на «КБ Машинобудування» у Московській області Росії в ніч на 11 листопада пошкоджено фасади двох корпусів підприємства і вибито вікна – тelegram-канал Astra. «Конструкторське бюро машинобудування» – один із провідних російських конструкторських і науково-виробничих центрів у галузі військової техніки, який виробляє, зокрема, ракети «Кинджал» та «Іскандер».

– Прес-секретар Пєсков відмовився коментувати новину пропагандистів про «перегрупування військ» загарбників в районі Дніпра, яку оприлюднили, а згодом анулювали російські ЗМІ – ТАСС.

– Путін доручив передати 100% акцій «Крименерго» у «власність республіки» – РБК.

– Росія найближчим часом підпише угоди про військову співпрацю ще з шістьма африканськими країнами – Інститут вивчення війни (ISW).  Росія наразі має військові угоди із 30 із 54 африканських країн.

– Зростання річної інфляції в Росії встановило новий рекорд із початку року, склавши 6,99%, за перший тиждень листопада індекс споживчих цін підскочив на 0,42% – The Moscow Times.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *