Битва за Україну. День п’ятсот п’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот п’ятий 13.07.2023 20:57 Укрінформ Українські військові вже отримали касетні боєприпаси, що були передані від Сполучених Штатів. Наразі їх ще не застосовували

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Українські військові вже отримали касетні боєприпаси, що були Сполученими Штатами, проте їх ще не застосовували – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Вони можуть кардинально змінити (ситуацію на полі бою – ред.).
  • Європейський парламент схвалив Акт із підтримки виробництва боєприпасів (ASAP) щодо нарощування спроможностей оборонної промисловості, зокрема, для термінового постачання Україні боєприпасів – пресреліз ЄП. Акт має на меті прискорити доставку боєприпасів і ракет в Україну та допомогти державам-членам поповнити свої арсенали.
  • Унаслідок саміту НАТО Україна отримає від міжнародних партнерів військову допомогу на понад 1,5 млрд євро. Зокрема, йдеться про щонайменше сім пакетів військової допомоги, у яку увійшли далекобійні ракети, ППО, бронетехніка та дрони – Олексій Резніков, міністр оборони.
  • Перша група з десятків льотчиків, які вирушать на навчання за кордон, уже готова. За ними буде друга хвиля й так далі — поки перші вже застосовуватимуть літаки, що надійдуть на озброєння, у небі України, решта пілотів опановуватимуть їх у небі країн-партнерів і готуватимуться приєднатися до своїх побратимів у льотному строю – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил/

ЦИТАТИ ДНЯ

Ллойд Остін, міністр оборони США: «Україна не просить касетні боєприпаси з метою вторгнення у РФ, на відміну від російської армії, яка використовувала цей тип снарядів із початку повномасштабного вторгнення. Україна зобов’язалася забезпечити використання касетних боєприпасів лише у «належних місцях», а не у населених пунктах. США допоможуть українській армії визначати місця застосування боєприпасів і пріоритетність розмінування території».

Джо Байден, президент США: «Я не думаю, що війна (Росії з Україною – ред.) може тривати роками, з двох причин. Номер один: я не думаю, що Росія може підтримувати війну вічно, перш за все з огляду на ресурси та потенціал. Номер два: я думаю, що складуться обставини, за яких врешті-решт президент Путін вирішить, що це не в інтересах Росії – економічно, політично та в інших – продовжувати цю війну. Немає жодної можливості, щоб він виграв війну в Україні. Він уже програв цю війну».

Андрюс Кубілюс, член Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Литви: «Питання було щодо запрошення до членства (запрошення України в НАТО – ред.). Формальна процедура… Росіяни мають чітко побачити розуміння Заходу, що Україна – на боці Заходу, що Росія не може отримати Україну. Якою б в них не була ностальгія по минулому і таке інше. Навіть просто зі стратегічної точки зору треба було надати сигнал Кремлю: послухайте, хлопці, всі ваші недолугі плани щодо війни проти України – це все нонсенс, Україна буде членом НАТО. Але це не було зроблено».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • У районі Бахмуту Сил оборони України мають частковий успіх на південному фланзі та закріплюються на рубежах. Загалом ініціатива належить Силам оборони – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ.
  • На Бахмутському напрямку відбулося п’ять боєзіткнень, в яких знищено 71 окупанта, 141 поранено, один потрапив в полон, підбито чотири ворожих танки, бойову машину десанту, дві РСЗВ Град, три гармати, дві САУ Гіацинт-С, два протитанкових ракетних комплекси, один ЗРК Стріла-10, комплекс спостереження Муром-М та п’ять безпілотників – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ.
  • Вдале відпрацювання наших сил оборони по позиціях окупантів у Токмаку: мінус близько 200 російських загарбників разом із комендантом міста, ФСБшники в паніці вивозять свої сім'ї – Іван Федоров, мер Мелітополя.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ протягом минулої доби уразили 16 артилерійських засобів ворога на вогневих позиціях, чотири зенітно-ракетні комплекси та дві станції РЕБ – Генштаб.
  • На Куп’янському напрямку від кількох до 20 тисяч живої сили противника, однак Збройні сили України контролюють ситуацію – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.
  • Сили оборони вдарили по казармі «кадировців» у Маріуполі – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.
  • Російські військові на світанку 13 липня скинули фугасну бомбу на острів Зміїний – ОК "Південь". Ворожі атаки в цьому районі можуть бути пов'язані із зерновою угодою, дія якої закінчується 18 липня і Росія погрожує її не продовжувати.
  • Німецький уряд передав Україні нову партію військової допомоги, до якої увійшла техніка для ЗРК IRIS-T SLM, боєприпаси, 6 установок Gepard та інше обладнання – дані німецького уряду.

***

– Нічна атака по Україні

– У ніч на 13 липня російські загарбники атакували Україну 20 ударними безпілотниками іранського виробництва Shahed-136/131, ворог застосував дві крилаті ракети "Калібр" з Чорного моря та одну балістичну – "Іскандер-М" (з Джанкою) – Повітряні Сили ЗСУ. Усі 20 дронів знищені, переважно у Київській області. Також на різних напрямках знищені дві ракети "Калібр". Стосовно наслідків пуску ракети з ОТРК "Іскандер-М" інформація уточнюється.

– Київ

  • зафіксовано падіння уламків у чотирьох районах столиці, двох осіб госпіталізовано, ще двом надали медичну допомогу на місці.

– У Хмельницькій області

  • ППО збила російську ракету. Влучань не зафіксовано. Постраждалих немає.

– У Кіровоградській області

  • ППО знищила чотири дрони. За попередніми даними, без постраждалих і влучань в цивільну інфраструктуру.

***

  • На Харківщині внаслідок збройної агресії Росії у майже 80 населених пунктах немає жодного вцілілого будинку, загинули 2038 цивільних осіб, близько 3 тисяч зазнали поранень – Олег Синєгубов, голова ОВА.
  • Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської, Донецької, Харківської та Запорізької областей 2 людини загинули, 33 дістали поранення, зокрема 8 дітей – дані ОВА.
  • Окупанти вбили в Україні 494 дитини і ще 1058 дітям завдано поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов хоче, щоб члени НАТО надали Україні інформацію щодо українських корупціонерів, які приховують статки на банківських рахунках у цих країнах – Укрінформ.
  • В Україні щонайменше 190 медзакладів законтрактовані за пакетом реагування на надзвичайні ситуації і готові приймати пацієнтів у разі радіаційної аварії на Запорізькій АЕС – Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар.
  • Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» у Києві – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Проєктними рішеннями передбачається влаштування Тризуба на щиті монумента, який відповідає зображенню на малому Державному Гербі України. Тризуб замінить старий радянський герб. Група Метінвест безплатно виготовить сталь для українського Тризуба, що замінить радянський герб на монументі "Батьківщина-мати", та стане фінансовим партнером проєкту з реконструкції пам’ятки.

– Верховна Рада:

  • ухвалила зміни до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами (законопроєкт №9271). Законом пропонується надати можливість вагітній жінці на власний розсуд та з урахуванням медичних показань визначати дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.
  • припинила дію угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні.

  • ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №8392 про створення державного реєстру санкцій.
  • У Київській області ведеться робота з будівництва 43 укриттів подвійного призначення у школах, щоб діти могли відновити навчання в очній формі – очільник КОВА.
  • Рада національної безпеки і оборони України підтримує законопроєкт про легалізацію медичного канабісу, адже ухвалення стане кроком у напрямку гуманізму та зорієнтованості на потреби людей – РНБО.
  • У межах «Програми відновлення приватних будинків, зруйнованих внаслідок бойових дій на території Київської області на 2022-2023 роки» з нуля відбудують 93 домівки – Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації.
  • НАБУ розшукує депутата Київської міськради Владислава Трубіцина, якого у лютому минулого року викрили на одержанні 1,39 млн грн хабара – НАБУ.

***

  • У перші місяці 2023 року Україна змогла мобілізувати необхідну міжнародну підтримку для забезпечення макрофінансової стабільності, при цьому на потреби швидкого відновлення отримано лише 3,87 млрд дол. – Мінфін.
  • Верховна Рада виділила 573 883,3 тисячі гривень на добудову Національного музею Голодомору-геноциду – Ярослав Железняк, народний депутат із парламентської фракції «Голос». Гроші будуть спрямовані на реконструкцію першої черги та будівництва і введення в експлуатацію другої черги Національного музею.
  • АТ «Укрзалізниця» зареєструвало залізничного оператора, який матиме назву Ukrainian Railways Cargo Poland і здійснюватиме перевезення Україною та європейськими країнами – Укрзалізниця.
  • За програмою «Власна справа» за підсумками десятої хвилі подачі заяв грантові кошти від держави у розмірі ₴72 мільйони на започаткування або розвиток бізнесу отримають 306 українців – Мінекономіки

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • США та країни Північної Європи на саміті лідерів у Фінляндії підтвердили своє однозначне засудження агресивної війни Росії проти України – заява, опублікована пресслужбою Білого дому.
  • Джо Байден вважає, що про приєднання України до Північноатлантичного альянсу можна буде говорити після завершення війни, однак доти США та союзники забезпечуватимуть нашій держав гарантії безпеки – Укрінформ.
  • Європейська служба зовнішніх справ хоче розширити європейську місію з підготовки українських військ. Цю місію хочуть «перевести» на територію Україну, коли «дозволять обставини» – EL PAÍS.
  • Нідерланди вітають декларацію G7 про підтримку України та приєднаються до ініціативи – Вопке Гукстра, міністр закордонних справ Нідерландів.
  • Саміт НАТО у Вільнюсі не виправдав очікувань через сильний опір деяких членів Альянсу – Джон Гербст, директор Центру Євразії Атлантичної Ради, посол США в Україні у 2003-2006 роках.
  • Федеральний уряд Німеччини на засіданні схвалив першу всеохоплюючу стратегію щодо Китаю, в якій, серед іншого, закликав Пекін до чіткішої позиції щодо російської агресії проти України і застеріг проти передачі зброї РФ – сайт МЗС ФРН.
  • Інтерв'ю Президента України Володимира Зеленського для шоу «Мій наступний гість не потребує представлення» з Девідом Леттерманом номінували на премію «Еммі-2023» – Укрінформ. Випуск із Зеленським потрапив у номінацію за категорією "Кращий документальний серіал або спецвипуск".
  • Євросоюз виділяє Україні понад 4,6 млн євро на проєкти у сфері охорони здоров’я в рамках програми EU4Health – Міністерство охорони здоров'я.
  • Генсек ООН Антоніу Гутерріш запропонував Путіну продовжити «зернову угоду» в обмін на підключення «дочки» «Россєльхозбанку» до міжнародної платіжної системи SWIFT – Reuters.
  • Cенат Польщі ухвалив резолюцію щодо Волинської трагедії – Укрінформ. Верхня палата парламенту Польщі (Сенат) у резолюції, прийнятій у четвер, засудила «злочини українських націоналістів, а також гітлерівських окупантів» проти польського населення в роки Другої світової війни.
  • Міжнародний олімпійський комітет (МОК) 26 липня не відправлятиме запрошення Росії та Білорусі на Літні Олімпійські ігри 2024 року в Парижі (Франція) – пресреліз МОК.

ВОРОГ

  • Путін вагався, чи їхати йому на саміт БРІКС у ПАР, через ризик бути заарештованим за ордером МКС. Після заколоту Пригожина його побоювання посилилися, щоб не допустити повторення внутрішньої дестабілізації та можливої втрати влади – The Moscow Times.
  • Російська спецслужба затримала щонайменше 13 високопоставлених військових, у тому числі генерала Сергія Суровікіна, у зв’язку з заколотом Євгена Пригожина; 15 офіцерів відсторонили або звільнили – The Wall Street Journal.
  • Міністр закордонних справ Лавров заявив, що Росія розглядатиме передачу Україні винищувачів F-16 як загрозу з боку Заходу в ядерній сфері – "Лента.ру".
  • Російський генерал-майор Іван Попов із позивним «Спартак» заявив своїм підлеглим солдатам, що його звільнили після доповіді про проблеми армії – видання The insider.

Підготувала Марина Дмитрів

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *