Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесят шостий

Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесят шостий 02.09.2023 20:31 Укрінформ Для утримання півдня України в умовах наступу ЗСУ ворог розгорнув «резервну армію»

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот п’ятдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Ігорю Коломойському повідомили про підозру у вчиненні легалізації майна, отриманого шахрайським шляхом – пресслужба СБУ та Офіс Генпрокурора.

– Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван у суботу зустрівся з делегацією керівників трьох українських антикорупційних інституцій – пресреліз Білого дому. Сторони обговорили прогрес, досягнутий Україною у боротьбі з корупцією та забезпеченні автономії цих інституцій.

– Нобелівський фонд відкликав запрошення послам із Росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення премій – сайт фонду. Прем’єр Швеції Ульф Крістерссон привітав рішення Нобелівського фонду скасувати запрошення послів РФ та Білорусі. В українському МЗС назвали  це рішення перемогою гуманізму.

ООН підготувала пакет пропозицій щодо «зернового коридору», який передбачає зняття деяких санкцій з Росії – Anadolu. Найважливішими елементами пакета є включення європейської дочірньої компанії російського банку «Зіраат» (Россельхозбанк) до системи SWIFT та розблокування заморожених активів російських компаній з виробництва добрив у Європі.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Українські сили рухаються вперед. Попри все, хоч би що хто казав – уперед. І це найголовніше: ми рухаємося».

Олексій Данілов, секретар Ради нацбезпеки та оборони: «Ураження цілей на території РФ, які віддалені від України навіть на відстань у 1500 км, не є проблемою. Разом з тим, українська армія атакує лише військові об'єкти, а вибухи нафтопереробних заводів чи інших об'єктів — справа рук російських партизанів, яких Україна не контролює».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Для утримання півдня України в умовах контрнаступу ЗСУ російські військові розгорнули «резервну армію». Для цього вони передислокували підрозділи з Луганської області.

– Сили оборони продовжують рух вперед на Таврійському напрямку, мали успіх під Вербовим. За останню добу знищено 32 одиниці військової техніки противника, 5 складів боєприпасів, втрати ворога склали 289 осіб, у полон потрапили 4 – бригадний генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

– Росіяни у суботу вели безуспішні наступальні дії на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, відбулося понад 15 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетних та 34 авіаційних ударів, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах – Генштаб.

– Російська армія перейшла до нової тактики, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ у Запорізькій області. Вони почали підпалювати мінні поля – The New York Times. Російські загарбники заливають легкозаймистою речовиною території, де розташовані мінні поля. При спробах розмінування окупанти скидають з дронів гранати, викликаючи море вогню та вибухів.

– Українські війська продовжували наступальні дії поблизу Бахмута. Геолокація показує, що ЗСУ незначно просунулися на північний захід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) – ISW.

– Збройні сили України продовжують наступальні дії на Оріхівському та Куп'янському напрямках – Міноборони Британії. Ворог прагне послабити наступальні дії України на північному напрямку навколо Куп’янська, змусивши українську армію розділити сили між Оріховим і Куп’янськом, і продовжує постачати ресурси на цю вісь. Однак Росія ризикує розпорошити свої сили, намагаючись запобігти українському прориву.

– Розвідники та спецпризначенці знищили поблизу Сватового в Луганській області ворожу станцію виявлення цілей 9С18 «Купол» і ЗРК «Бук» – ГУР Міноборони України.

– Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв нагородив воїнів мобільної вогневої групи із ППО, які на Київському напрямку з переносного ЗРК «Стінгер» збили крилату ракету Х-101. Наслідки її влучання були б жахливими як для цивільного населення, так і для об’єктів критичної інфраструктури – командування Об’єднаних сил ЗСУ.

***

– У Міноборони Росії заявили про нібито нічну атаку морськими дронами на Керченський міст, у Збройних Силах України кажуть, що це виправдання незадовільного стану переправи і неможливості підтягувати резерви та поповнювати запаси через Керченський міст – Наталія Гуменюк, речник оперативного командування «Південь».

– Росіяни провели навчання з важкою технікою на території Запорізької АЕС. Такі дії окупантів несуть загрозу для ядерної та радіаційної безпеки – телеграм-канал «Енергодар».

– На Вінниччині сьогодні попрощалися із командиром ланки льотної ескадрильї, капітаном Владиславом Римаром, який загинув при падінні гелікоптерів Мі-8 на Донеччині поблизу села Новоявленка, у Харкові – зі штурманом ланки, старшим лейтенантом Іваном Яровим, у Старокостянтинові, що на Хмельниччині, – з льотчиком-штурманом, старшим лейтенантом Валентином Воробцем,  у Чернігові – із загиблим  авіаційним техніком Євгеном Киселем. Вічна пам’ять і Слава Героям!  –  Ладижинська міська територіальна громада, Суспільне Харків, Старокостянтинівська міськрада, Новий Чернігів.

***

– Через ворожі обстріли прифронтових та прикордонних територій знеструмленні абоненти семи областей, у Харківській області майже 10 тис. споживачів залишились без світла – Міненерго.

– Російські окупанти 2 вересня обстріляли Херсон, 2 людей поранено, скинули бомби на житлові будинки в Бериславському району Херсонщини, є загиблий і 2 поранених – Херсонська ОВА.

– Внаслідок обстрілу м. Середина-Буда в Сумській області загинув поліцейський, двоє енергетиків поранені, – Шосткинська окружна прокуратура.

– Російська армія протягом дня обстрілювала Нікопольський район, цілила по Марганецькій та Мирівській громадах, поранення отримали четверо людей – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

– Ворог за минулу добу в Донецькій, Дніпропетровській, Херсонській, Харківській, Сумській, Вінницькій областях вбив 4 мирних жителів, 19 людей поранив – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– У Києві 175 курсантів Національної академії Служби безпеки України склали військову присягу на вірність народові України – СБУ.

– Кабінет Міністрів змінив порядок обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористану відпустку – Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.

– Уряд визначився з кандидатурою на посаду глави ФДМУ. Це Ольга Піщанська – «Українська правда».

– У Верховній Раді зареєстрували законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо будівництва на землях, зайнятих водними шляхами загального користування». Він запровадить електронний документообіг у сфері будівництва портів та дозволить розв’язати низку проблем, яка стримує розвиток портів – Олена Шуляк, голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

– Ухвалення двох важливих законопроєктів – про відновлення е-декларування, який перебуває на розгляді в антикорупційному комітеті ВР, та про фінансову звітність партій, що вже очікує на підпис Президента, посилять боротьбу з корупцією – Олена Шуляк, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування,голова партії «Слуга народу».

– У Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури України планують до 14 листопада на 100% закрити потреби жителів Кривого Рогу у питній воді – Агентство відновлення.

***

– Господарський суд Києва задовольнив позов Міноборони про стягнення понад 456 млн грн з недобросовісного постачальника сухпаїв для Збройних сил України – Міноборони України.

– Єдиний портал викривачів корупції почне працювати в Україні наступного тижня – Олександр Новіков, голова Національного агентства із запобігання корупції.

***

– Нацбанк України привітав Україну з 27-річчям гривні і до Дня народження гривні проведе онлайн-зустрічі, присвячені темам української нумізматики, українських традиційних прикрас із монет та дукачі, а також образу Кобзаря в художній медалі – НБУ.

– В Одесі з нагоди Дня міста урочисто підняли прапор міста та прапори родів військ, які захищають Україну від російських загарбників, та стяги країн-партнерів – Одеська міська рада. Відбулося погашення тематичної марки до Дня міста. На ній зображені архітектурні пам’ятки ЮНЕСКО, розташовані в Одесі.

– Додаток «Дія» отримав спеціальну нагороду на UX Design Awards за дизайн – Михайло Федоров,  міністр цифрової трансформації. У UX Design Awards брали участь 54 країни. Було представлено понад 540 проєктів, серед яких — сайти, застосунки та прототипи.

– 4 вересня у «Дії» стануть доступні ще чотири сервіси, серед яких допомога при усиновленні дитини та допомога особам з інвалідністю – Костянтин Кошеленко, заступник міністерки соціальної політики.

– На Хмельниччині парафія Свято-Покровської парафії села Адамівка Хмельницького району вийшла з підпорядкування УПЦ Московського патріархату та приєдналася до Православної Церкви України – Хмельницька єпархія ПЦУ.

– У Києві 6 вересня відкриють першу в Україні бібліотеку настільних ігор –  пресслужба КМДА.

– У Хмельницькому понад 300 людей пробігли 1,6 кілометра у забігу в пам’ять про загиблих воїнів  – Хмельницька ОВА.

***

– У 2024 році уряд запланував підвищення мінімальної заробітної плати – Мінфін. Мінімальну заробітну плату в Україні з 1 січня 2024 року можуть підвищити до 7 100 грн, а з 1 липня – до 8 000 грн. Зараз розмір «мінімалки» становить 6,7 тис. грн.

– Харківські аграрії станом на 2 вересня зібрали 1,3 млн тонн зернових, жнива у регіоні завершуються – Харківська ОВА.

– У серпні 2023 року до України надійшло майже 1,1 млрд куб. м газу з ЄС та Молдови, з яких 66% надійшло до зберігання в режимі «митний склад» –  компанія «Оператор ГТС України».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Речник Європейської комісії Петер Стано засудив проведення Москвою «виборів» на окупованих територіях України – соцмережа X речника.

– США надішлють в Україну бронебійні боєприпаси, що містять збіднений уран, які стануть частиною нового пакета військової допомоги Україні. Вони можуть використовуватися американськими танками «Абрамс» – Reuters.

– Пентагон замовляє ракети AMRAAM для України вже інших модифікацій, які можуть долати відстань 160-180 кілометрів – цього більш ніж достатньо, аби діставати російську авіацію, не заходячи в зону ураження ворожого ППО – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

– Данія збільшить допомогу на розвиток України до 1,5 данських крон (160 млн доларів) у 2024 році – Via Ritzau. Йдеться про відбудову критично важливих об'єктів інфраструктури у сфері електро- та водопостачання.

– Ірландія готова підтримати маріупольців в евакуації та майбутній відбудові міста Mariupol Reborn – Маріупольська міська рада. Про це домовився міський голова Вадим Бойченко на зустрічі з послом Ірландії в Україні Тересою Ґілі.

– Чеський фонд RSJ Investments готовий вкладати гроші у котельні на біомасі в Україні. Йдеться про інвестиції на понад 12 мільйонів євро. Загальна потужність котелень повинна скласти 80 МВт – 24 Канал.

***

– У Балтійському морі 9 вересня відбудуться масштабні двотижневі навчання «Північні Береги» країн НАТО з відбиття можливої російської агресії – Reuters. Залучать сили всіх Балтійських держав НАТО, а також Швеції, Канади, США, Нідерландів, Бельгії та Франції.

– ВПС Німеччини з суботи допомагають захищати повітряний простір члена НАТО Словаччини – RTL. Цього року Словаччина передала Україні свої радянські винищувачі МіГ-29. Спочатку це завдання взяли на себе безпосередні сусіди – Польща, Чехія та Угорщина, а тепер долучилася і Німеччина.

– Речник Оперативного командування Збройних сил Польщі спростував повідомлення про те, що польський гелікоптер МІ-24 перетнув польсько-білоруський кордон – Polskie Radio 24. Інформацію, яку подають білоруські ЗМІ, є брехнею, провокацією. Всі записи з радіолокаційного обладнання вертольота однозначно показують, що такого порушення не було.

– Австралія наступного тижня направить до Пекіна представницьку делегацію високого рівня на чолі з колишнім міністром торгівлі Австралії Крейгом Емерсоном для обговорення з китайськими колегами шляхів поліпшення відносин між двома країнами – австралійське МЗС.

– Участь Італії в глобальній інфраструктурній ініціативі Китаю «Один пояс, один шлях» не принесла очікуваних результатів, оскільки торгівля між двома країнами не покращилася. Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в суботу вирушає із триденною дипломатичною місією в Пекін – Reuters.

– МОК не дозволив спортсменам із Росії та Білорусі брати участь в Азійських іграх-2023, які стартують 23 вересня у китайському Ханчжоу – The Indian Express.

– Білий дім створив оперативний штаб з двох десятків юристів і співробітників зі зв'язків з громадськістю для реагування на ймовірний запит республіканців щодо імпічменту президента Джо Байдена – NBC News.

– В ЄС виявили, що платформи X (Twitter) Ілона Маска, а також Facebook та Instagram Марка Цукерберга сприяли поширенню роспропаганди – Washington Post.

ВОРОГ

– Мін'юст РФ визнав «іноземними агентами» дев'ять осіб, серед яких – нобелівський лауреат миру, журналіст Дмитро Муратов – «Інтерфакс».

– Екскомандувач Військово-космічними силами РФ Андрій Юдін та екскомандувач окупаційними військами в Україні Сергій Суровікін не підтримували агресію проти України, казали, що це призведе до катастрофи – Кирило Буданов, очільник ГУР МО.

– Російські хокеїсти ЦСКА вийшли на лід із символом Z та у формі зі знаками воєнізованих формувань окупантів, які воюють в Україні

– У Санкт-Петербургу горить холодокомбінат на площі вже близько 1,5 тис. кв. м, до гасіння залучено понад 80 осіб – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *