Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесят п’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесят п’ятий 01.09.2023 20:20 Укрінформ З порту «Південний» вийшли ще два судна. В Україні набула чинності Гаазька конвенція про судові рішення

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот п’ятдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Від сьогодні в Україні набула чинності Гаазька конвенція про судові рішення –  пресслужба Міністерства юстиції.

– З порту «Південний» вийшли ще два судна – балкери ANNA-THERESA (прапор Ліберія) та OCEAN COURTESY (Маршаллові острови), які рухаються встановленим коридором у напрямку Босфору – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Судна перевозять 56 тис. т чавуну та 172 тис. т залізорудного концентрату.

– Єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї заявив про підготовку пропозицій щодо розширення ЄС, які планують представити у жовтні – Euractiv. «Ми готові виступити зі сміливими пропозиціями і з новими ідеями».

– Швеція підтримує повноправне членство України в ЄС та НАТО і готова долучитися до реалізації «Формули миру» Президента України Володимира Зеленського – МЗС України.

– Авіаційна коаліція з надання Україні винищувачів налічує 14 країн, кожна з яких зробить свій внесок – Ігор Жовква, заступник керівника Офісу Президента в інтерв’ю Укрінформу.

ЦИТАТИ ДНЯ

Валерій Залужний, Головнокомандувач Збройних сил України: «Головне, що наші діти будуть навчатися. А наші вихователі, вчителі та викладачі – будуть навчати. Бо знання та культура – це те, що відрізняє нас від ворога».

Володимир Зеленський, Президент України: «Чи можна домовлятися в принципі з Путіним? Я думаю, що ні. За жодних умов. Тому що він не дотримує слова. І не питання, кому він дає це слово: своїм терористам чи якимось політичним лідерам усередині своєї держави чи ззовні».

Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки Міноборони України: «Війна має бути перенесена на іншу територію, якою для нас, зрозуміло, є Російська Федерація та інші території, де знаходиться їх вплив. Для того, щоб їх розтягнути і скувати. Чим ширші будуть дії, тим краще».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Ворог завдав удару крилатими ракетами «Калібр». Зафіксовано пуски двох ракет з акваторії Чорного моря (район Феодосія). Одну ракету вдалось знищити в небі над Кіровоградщиною, друга – влучила в одне з приватних підприємств на Вінниччині – Повітряні сили.

– У Білому домі оцінили, що українські війська за останні дні досягли «помітного прогресу» проти російських військ у контрнаступі на півдні України. Про це заявив координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі – AFP.

– Перша позиція головного рубежу оборони противника прорвана передовими підрозділами ЗСУ на ділянці шириною по фронту в 3-3.2 км у напрямку с. Вербове на півдні. ЗСУ продовжують просуватися на схід від с.Новопрокопівка, обходячи селище і рухаючись вздовж першої позиції головного рубежу оборони противника, ширина ділянки «дотику» – більш як 10 км. Зростають і темпи українського наступу  – від 2-х до 3-х км на добу – ІС.

– За добу на Лимано-Куп’янському напрямку ЗСУ знищили сім російських танків, шість з них біля Новоєгорівки на Луганщині – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ. Завдяки снайперам Сил спеціальних операцій ЗСУ в полон взято 19 російських загарбників і вдалося зайняти нові позиції на Білогорівському напрямку.

– У селі Безім’яне під Маріуполем партизани підпалили військову ремонтну базу російських загарбників – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

– Росія прикриває Кримський міст за допомогою фізичного бар'єру, ППО та низки інших засобів, щоб підвищити стійкість цієї переправи і знизити ризики від майбутніх ударів – Британська розвідка.

– Група «Метінвест» Ріната Ахметова налагодила серійне виробництво інженерних конструкцій, що виконують роль «ловців Ланцетів», захищаючи військову техніку Сил оборони від атак дронів росіян – пресслужба компанії. Наразі компанія безплатно передала ЗСУ 32 споруди-укриття на гарячі ділянки фронту.

– У Полтаві 1 вересня відбулося прощання з пілотами та техніками гелікоптерів Мі-8, які загинули поблизу села Новоявленка на Донеччині. Вічна Слава Героям!

***

«Бавовна» на День знань:

  • У підмосковних Люберцях після атаки безпілотника горить цех з виробництва електроніки для ракет науково-виробничого підприємства «Томілінський електронний завод» – «Українська правда».
  • 1 вересня вранці у московських аеропортах «Внуково» і «Домодєдово» щонайменше 32 авіарейси затримано і 20 скасовано..
  • Над мисом Тарханкут у тимчасово окупованому Криму відбулась погоня двох гелікоптерів та літака окупантів за дроном. Український безпілотник неушкодженим повернувся на базу – ГУР Міноборони.
  • Російське місто Курчатов неподалік Курської АЕС атакував дрон. Місцевий губернатор підтвердив влучання одного безпілотника в нежитлову будівлю та пошкодження її фасаду – росЗМІ.

***

– Ворожа ракета влучила у приватне підприємство в Калинівській громаді на Вінниччині, пошкоджено майно та приватні автомобілі, 10 людей постраждали – Сергій Борзов, начальник Вінницької ОВА.

– Ворог вдень 1 вересня завдав удару по житловому кварталу Херсона, загинув чоловік – Херсонська облпрокуратура.

– Окупаційні обстріляли з артилерії місто Середина-Буда Сумської області, поранивши чотирьох мирних жителів – Офіс генпрокурора.

– Російські хакери атакували мобільні пристрої українських солдатів, намагаючись вкрасти конфіденційну інформацію – CNN.

– Ворог за минулу добу в Харківській, Запорізькій, Донецькій, Херсонській областях вбив 2 мирних жителів,  7 людей дістали поранення  – дані ОВА.

– 11 дітей віком від 2 до 16 років, яких росіяни незаконно утримували на тимчасово окупованих територіях Херсонської області, повернулися на підконтрольну Києву територію – Херсонська ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • презентував інноваційний освітній цифровий застосунок «Мрія». Презентація відбулася під час спілкування Президента в режимі відеоконференції з українськими учнями та педагогами – Фейсбук глави держави.
  • заявив, що головування Італії в G7 наступного року дасть сильні рішення для глобальної безпеки – Укрінформ.

– Сьогодні розпочався новий навчальний рік.  По Україні навчання починають 10,5 тис. шкіл: понад 6,5 тис. – у звичайному форматі, ще майже 4 тисячі — у змішаному, 2,5 тис. – в дистанційнму. У школи підуть майже 4 мільйони учнів – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України. Уряд у поточному році виділив регіонам 1,5 млрд грн для облаштування укриттів у школах.

– Столична поліція отримала інформацію щодо замінування усіх середніх шкіл у Києві – КМВА. Інформація не підтвердилася.

– МЗС розкритикувало рішення Нобелівського фонду відновити практику запрошення послів Росії та Білорусі на церемонію вручення премії і закликали організаційний комітет підтримувати міжнародні зусилля щодо ізоляції Росії та Білорусі, доки триває війна – Олег Ніколенко, речник МЗС.

– Україна розраховує на підтримку Естонії на рівні Європейського Союзу в питанні експорту української аграрної продукції до країн ЄС. Про це йшлося на онлайн-зустрічі з прем'єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас – прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

– Кабінет Міністрів

  • затвердив Порядок функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб – Мінреінтеграції.
  • виділив понад 277,7 млн грн на безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб – Мінреінтеграції.
  • вирішив переформатувати навчальний процес для дітей, які зараз перебувають за кордоном. Затверджено освітню програму, яка передбачає вивчення лише предметів українознавчого компоненту – РБК-Україна.

– Національне агентство з питань запобігання корупції внесло дві провідні харчові корпорації PepsiCo та Mars до переліку міжнародних спонсорів війни – пресслужба НАЗК.

– Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зареєструвала ще 11 онлайн-медіа, серед яких дві інформаційні агенції та сторінка на Фейсбуці – пресслужба відомства.

– На презентації Стратегії запобігання, виявлення та протидії корупції АТ «Українська оборонна промисловість» 2023-2024:

  • Заявлено, що очищення персоналу від корупційних керівників є першим пріоритетом затвердженої Стратегії запобігання, виявлення та протидії корупції АТ «Українська оборонна промисловість» – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України.
  • Для відбору керівників п’яти підприємств АТ «Українська оборонна промисловість» створять незалежні конкурсні комісії – Герман Сметанін, генеральний директор АТ «Українська оборонна промисловість».

– МАГАТЕ провело ротацію своєї місії на тимчасово окупованій ЗАЕС. Це вже одинадцята команда – Олег Коріков, в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання.

– Військовозобов'язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому, заявив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія – «Суспільне».

– Православна церква України 1 вересня, з початком церковного новоліття, перейшла на новоюліанський календар – пресслужба ПЦУ.

***

– Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді застави розміром 939 тисяч 400 гривень колишньому заступнику міністра економіки – другому підозрюваному у справі про зловживання на закупівлі продуктів як гуманітарної допомоги – САП.

– СБУ повідомила про підозру голові ЦВК РФ Еллі Памфіловій, яка готує фейкові вибори в тимчасово захоплених районах Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей – СБУ.

– Під час засідання Коломийського міськрайонного суду у справі обвинуваченого у держзраді Руслана Коцаби прокуратура подала клопотання про оголошення його у міжнародний розшук і тримання під вартою – «Суспільне».

– Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного учасника агентурної мережі ФСБ, яка на 9 травня цього року готувала замах на командування Сил оборони у Запорізькій області – СБУ.

– АМКУ оштрафував на 14,3 млн грн учасників змови на аукціоні з продажу майна ДП «Укрспирт» – пресслужба АМКУ.

***

– НАЕК «Енергоатом» під час відремонтував 6 атомних енергоблоків. Ще три енергоблоки перебувають у ремонті – пресслужба компанії.

– Експорт українських IT-послуг у липні 2023 року зріс на 3,1% порівняно з минулим роком, досягнувши 559 млн доларів – Нацбанк.

– Сільгоспідприємства станом на 1 вересня зібрали 29,184 млн тонн ранніх зернових та зернобобових культур, а також понад 4 млн тонн олійних культур – Мінагро.

– Надходження до бюджету від приватизації та оренди держмайна цьогоріч перевищили 3 мільярди – Бюджетний комітет ВРУ.

– У серпні 2023 року надходження до державного бюджету від грального бізнесу склали 2,28 млрд грн – Ярослав Железняк, заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

– Група Нафтогазу з 1 вересня отримала ліцензію на розподіл газу у Київській, Житомирській та Львівській областях, де раніше працювали облгази із пов'язаної з Дмитром Фірташем групи РГК –  НКРЕКП.

– Індексацію пенсії у 2024 році буде проведено попри ризики для державних фінансів через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Розмір субсидії Пенсійний фонд перерахує автоматично – Мінсоцполітики.

– З 1 вересня в зонах дьюті-фрі заборонено продаж усіх цигарок, що виробляються в Україні. У точках безмитної торгівлі запровадили суворі обмеження на продаж алкоголю та цигарок закордонного виробництва – Today.ua.

– Дрібні монети та банкноти зразка до 2003 року вийдуть з обігу за місяць – Нацбанк. Йдеться про розмінні монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Перша партія з 10 американських танків Abrams прибуде до України вже цього місяця – Politico. 200 українських військових нещодавно завершили освоювати Abrams на американській базі у Німеччині.

– Американська компанія Raytheon Missiles and Defence (штат Арізона) закупить з різних джерел ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності AMRAAM для України на суму 192 млн доларів – сайт Пентагону.

– Україна отримає антидронові системи Slinger, виробництва австралійської компанії Electro Optic Systems. Вони здатні збивати «Шахеди» на відстані більш як 800 метрів – OBOZREVATEL.

***

– Запрошення посла Росії на бенкет із нагоди вручення Нобелівських премій у Стокгольмі викликало жорстку критику з боку політиків у Швеції: деякі планують бойкотувати захід – Aftonbladet.

– Президент Литви Гітанас Науседа розкритикував недавні заяви Папи Римського Франциска про спадщину «великої Росії»: вони зачіпають багатьох людей, тому мають бути більш обдуманими – Delfi.

– Європейська комісія надала дозвіл на використання нової вакцини проти коронавірусу виробництва BioNTech-Pfizer – сайт Єврокомісії.

– Туреччина та Греція активують дипломатичні та політичні контакти – у вересні відбудеться зустріч міністрів закордонних справ та міністрів оборони Туреччини та Греції, президент Туреччини та прем'єр-міністр Греції зустрінуться на майданчику ГА ООН наприкінці вересня – CNN Türk.

– Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра залишає свою посаду – пресслужба міністра.

– У ході широкомасштабної операції правоохоронних органів США, Німеччини, Франції, Нідерландів, Великої Британії, Румунії та Латвії було знешкоджено міжнародну мережу шкідливого програмного забезпечення Qakbot – Євроюст.

– Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський заявив, що у випадку провокацій на кордоні з Білоруссю будуть негайно закриті всі білоруські переходи з Європейським Союзом – Польське радіо.

– Громадянина РФ та Німеччини Артура Петрова заарештували на Кіпрі за незаконний експорт до Росії чутливої американської мікроелектроніки військового призначення в порушення експортного контролю США – Мінюст США.

– Правляча партія Грузії запускає процедуру імпічменту президентки Саломе Зурабішвілі за турне в ЄС, не погоджене урядом – «Європейська правда».

ВОРОГ

– Речник Кремля Пєсков підтвердив, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним 4 вересня у Сочі – «Інтерфакс».

– Путін підтвердив, що найближчим часом планує зустріч із лідером Китаю Сі Цзіньпіном – «Интерфакс».

– У Білорусі 1 вересня розпочались військові навчання «Бойове братерство – 2023», які триватимуть до 6 вересня – Сергій Наєв, командувач Об'єднаних сил ЗСУ. Україна посилила кордон.

– Глава «Роскосмосу» Юрій Борисов заявив, що стратегічний ракетний комплекс «Сармат» поставили на бойове чергування, Путін анонсував його розгортання ще 23 лютого 2023 року – «Интерфакс», Meduza.

У РФ ядерні боєголовки до «Точки-У» знімають з утилізації зі складів «Росатома», на папері продовжують термін придатності й відправляють у Білорусь – Кирило Буданов, очільник ГУР Міноборони.

– Російські високопосадовці не наважилися коментувати публікацію офіційної мапи Китаю, на якій острів Великий Уссурійський на річці Амур показаний повністю китайською територією – The Moscow Times.

Підготувала Жанна Телеганова

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *