Атака на енергооб’єкти: енергосистема України втрималася

Атака на енергооб’єкти: енергосистема України втрималася 22.03.2024 16:05 Укрінформ Укрінформ розпитав експертів з енергетики про наслідки нічної атаки на енергосистему України

Ворог атакував енергетичну інфраструктуру, яку голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький  назвав найбільшою за весь час війни: було пошкоджено ряд об’єктів енергетики по всій країні. Запорізька АЕС втратила одну лінію живлення.

 “ДТЕК Енерго” повідомили про серйозно пошкоджене обладнання теплоелектростанцій компанії.

Генеральний директор ПрАТ “Укргідроенерго” Ігор Сирота заявив, що через наслідки атаки на Дніпровську гідроелектростанцію обидві її частини припинили виробництво електроенергії. ДніпроГЕС-2 у критичному стані.

Укрінформ поставив експертам такі запитання.

– Наскільки критичним для енергосистеми України є остання атака?

– Скільки часу потребуватиме ремонт пошкоджених потужностей?

УРАЖЕННЯ ГЕС НЕ НОСЯТЬ ФАТАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ

Фото “Главред”

Михайло Гончар,  український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»:

–  Хочу попередити апокаліптичні прогнози про можливість пошкодження греблі. Звичайною конвенційною зброєю цього досягти неможливо. Цілилися росіяни не в споруду греблі,  а в машинний зал. Власне, він і постраждав. ГЕС не працюватиме на всю свою потужність, оскільки потребує ремонту обладнання. Зараз навіть Укренерго не може сказати, наскільки серйозні пошкодження, бо оцінка вимагає часу. Наскільки я розумію, там уражено трансформаторну підстанцію і це вплине на енергопостачання у регіоні, оскільки ДніпроГЕС – найбільша у Дніпровському каскаді. Ці ураження не носять фатального характеру. ДніпроГЕС тримається, але водночас наносилися удари по низці інших об’єктів теплової генерації і на заході України, і в центрі, і на сході. Це була атака на ураження саме критичної інфраструктури. Розрахунок той самий, що мав місце в сезоні 2022 – 2023 років.  Був намір ввести систему Україну в режим блекауту. Це не вдалося, хоча по низці областей вводяться графіки відключень і найбільш складна ситуація – Харків і Харківщина. 

Будуть виконані відповідні ремонтні роботи. Скільки часу це займе, з цим визначаються. 23 листопада 2022 року, коли вся енергосистема випала в блекаут, вона відновила свою функціональність протягом кількох годин. І це – в масштабах України. Там, де розташовані об’єкти генерації чи великі трансформаторні підстанції, на ліквідацію наслідків може піти від кількох годин до кількох днів. Зараз ніхто про це не скаже, бо протягом кількох годин неможливо скласти об’єктивну картину. 

Але я віддаю належне Укренерго, яке в умовах випадіння частини потужностей, порушення схеми перетоків електроенергії, зуміло стабілізувати енергосистему і та продовжує функціонувати.   Можна сказати, що й ППО спрацювала, але розуміємо, що немає можливості прикрити всі критичні зони. Це те, про що ми постійно просимо наших союзників: дати нам чимбільше засобів протиповітряної оборони. 

ЕНЕРГООБ`ЄКТИ І ЕНЕРГОСИСТЕМА ДОВОЛІ НАДІЙНА І МАЮТЬ СУТТЄВИЙ ЗАПАС МІЦНОСТІ

Фото hromadske.radio

Сергій Дяченко, експерт з енергетики:

–  Найбільше занепокоєння викликає новина про пошкодження ДніпроГЕСу. В цілому, гідростанції виробляють  у нас до 8 відсотків електроенергії. Але їх роль в роботі енергосистеми України важко переоцінити. Це  високоманеврові потужності, які забезпечують покриття пікових навантажень та первинне резервування. Без гідростанцій в Україну можуть повернутися відключення електроенергії. Детальна інформація про пошкодження відсутня, і це правильно.  І  хоча після сьогоднішніх обстрілів знеструмлення були, – енергосистема встояла, і це найважливіше. Греблі гідростанцій і ключові конструкції теплових станцій – споруди дуже серйозні, їх однією ракетою зруйнувати важко. Наші енергооб`єкти і енергосистема мають суттєвий запас міцності. Минулорічні обстріли це засвідчили. Країна в цілому справляється з атаками. Хоча ще триває відновлення пошкоджень після минулорічних обстрілів. Українські енергетики докладають до цього титанічних зусиль. На жаль, коли йдеться про об’єкти генерації на територіях, прилеглих до зони бойових дій, там ремонтні роботи практично не припиняються, оскільки туди весь час щось прилітає.     

А взагалі війна часто потребує не тільки глобальних, а й локальних  енергетичних рішень. На жаль, зелена енергетика не дуже добре себе зарекомендувала в нинішніх умовах, оскільки має нестабільну потужність і це вносить додаткові складнощі і в без того проблемну роботу енергосистеми України під час війни.

Але головне те, що ми вчимося  захищати, заміщати і балансувати. Росіяни захопили величезні потужності, наприклад, Запорізьку АЕС. Вивели з ладу ще ряд енергоблоків на ТЕС. Але в таких умовах ми успішно пройшли вже другий опалювальний сезон. 

СИТУАЦІЯ НА ЗАЕС ДУЖЕ НЕСТАБІЛЬНА

Фото Укрінформ

Ольга Кошарна, експерт атомної  енергетики:

–    Енергосистема в цілому тримається, і наші енергетики навчилися  лагодити її у дуже важких умовах. Пошкоджену після сьогоднішнього обстрілу  лінію ЗАЕС 750 кВ, через яку подавалася   електроенергія для внутрішніх потреб ЗАЕС, ремонтна бригада Укренерго вже відновила. 

А, наприклад, резервну  лінію для ЗАЕС (через яку ЗАЕС сьогодні споживала електроенергію для власних потреб)  після її пошкодження  20 лютого відновили тільки тиждень тому, бо окупанти обстрілювали станцію і не можна було домовитися про режим тиші для ремонту на нашій стороні. Тобто, весь час ситуація на ЗАЕС дуже нестабільна.

Комбінована масована атака різними типами ракет плюс “шахеди”, з дублюванням ракет та “шахедів” на визначені цілі – це, в принципі, прогнозувалося, що так буде (ми збиралися в Укренерго експертним колом «офрекордс» в листопаді 2023 року). Я пишаюся Укренерго і фахівцями компанії – утримати ОЕСУ (а в листопаді 2022 ситуація була критична) – це дуже важка праця.

Постскриптум

Українці таки незламні і на фронтах, і в здатності переносити труднощі, і в умінні швидко лагодити пошкодження.

Коли пишеться матеріал, стало відомо, що в Харкові на критичній інфраструктурі міста задіяно альтернативні джерела живлення, в результаті чого у будинках харківʼян починає зʼявлятися вода. 40 тисяч абонентів міста забезпечені теплом завдяки роботі модульних котелень.  Також по всьому місту відкриті й працюють пункти видачі безплатних гарячих обідів і «пункти незламності», в яких них є все необхідне для достатньо комфортного перебування дітей та дорослих. Станом на 12 годину дня останніми скористалися 2917 людей.

Диспетчерський центр «Укренерго» повідомив, що в усіх областях, окрім Харківської, Дніпропетровської, Одеської та Хмельницької 

дана команду на включення побутових споживачів. Тривають ремонтні роботи.

Тримаємося.

Ярослава Міщенко, Київ

Енергетика Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *