Телескоп Джеймса Вебба засік найдальшу зірку у Всесвіті

Космічний телескоп Джеймса Вебба побачив найдальшу зірку у Всесвіті, про яку стало відомо людству лише кілька місяців тому. Світлу зірки знадобилося 12,9 млрд світлових років, щоб досягти Землі.

Про перше зображення далекої зірки повідомила група астрономів Cosmic Spring JWST у своєму твіттері.

Зірку назвали Еарендел на честь персонажа з “Володаря перснів”, а виявили її завдяки гравітаційному лінзуванню на зображенні глибокого поля космічного телескопа Хаббла.

Еарендел також відома під назвою WHL0137-LS, вона розташований у сузір’ї Кита, але побачити її на зоряному нічному небі без надпотужних телескопів неможливо.

“Ми раді поділитися першим JWST-зображенням Еарендела, найдальшої зірки, відомої у нашому Всесвіті, лінзованої та збільшеної масивним скупченням галактик”, — написали астрономи Cosmic Spring у твіті, зазначивши, що спостереження відбулися в суботу (30 липня).

Гравітаційне лінзування використовує те, що надзвичайно масивні тіла, такі як скупчення галактик або надмасивні чорні діри, відхиляють світло від об’єктів позаду них. Коли світло проходить повз таке тіло, воно поводиться так, ніби воно проходить через лінзу телескопа, стаючи збільшеним, хоча також спотвореним. Таким чином, використання гравітаційних лінз розширює зону дії телескопів, таких як Hubble і Webb, дозволяючи їм бачити далі та з більшою детальністю.

Топ-новини зараз:
• Гороскоп на 5 серпня для всіх знаків зодіаку: для кого день буде сприятливим
• "Зеленський злиться": у МЗС за списком анулювали дві сотні дипломатичних паспортів нардепів
• Брак робочої сили: у Польщі підняли виплати заробітчанам
• Україна перехоплює стратегічну ініціативу у війні – ISW

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *