Що відбувається у збірній зі спортивної гімнастики напередодні Олімпіади, – розповідає тренер Іллі Ковтуна.

Фото: Інстаграм Ірина Горбачова

Зізнаємось, нас дещо шокувала новина про те, що олімпійський чемпіон зі спортивної гімнастики Олег Вєрняєв у соціальних мережах звернувся до віцепрезидента Української федерації гімнастики Стелли Захарової з критикою стосовно того, що спортсмену у рамках підготовки до Олімпійських ігор були видані порвані чешки. Тим більше, судячи з допису спортсмена, можна зрозуміти, що подібна ситуація з ним трапилась не вперше.

Чи справді все так погано із забезпеченням у наших атлетів? При цьому українська збірна з гімнастики є однією з найсильніших у світі і точно поїде в Париж з найважливішим завданням – боротися за медалі. Невже у дранті поїде?

Кореспондент Коротко про хотів розпитати Олега Верняєва про ситуацію, однак представники спортсмена повідомили, що інтерв’ю він даватиме вже після Олімпійських ігор. Звернулись ми також за коментарем і до Стелли Захарової, яка неодноразово приходила до нас на інтерв’ю. Ні на наш запит, ні на запит інших журналістів пані Захарова не відповіла і лише через 5 днів написала відповідь у своєму ФБ (див. в кінці тексту).
Тож ми поспілкувались з особистою тренеркою ще однієї нашої спортивної гімнастичної надії – Іллі Ковтуна – Іриною Горбачовою. Скажемо одразу, вона нас заспокоїла щодо екіпірування. А натомість розповіла про перспективи наших спортсменів на Олімпіаді у Парижі. 

Багато чого видають, але тейпи і пластирі доводиться купувати

– Ірино Володимирівно, всі ми, на жаль, бачили порвані чешки, які опублікував Олег Вєрняєв у себе у соцмережах. Напередодні Олімпійських ігор це справді шокує. Чи часто трапляється таке, що гімнастам видають щось несправне або неякісне з екіпірування при тренуваннях і підготовці до змагань?

– Ні, такого не буває. Якщо щось видають, то воно все якісне. Порвані чешки нам не видають. Такого ще не було. І, я сподіваюсь, такого не буде. Так, чешки дуже швидко виходять із ладу, це підтвердять ті, хто в них стрибає і використовує в роботі. Але, як мені відомо, в збірній є, можна сказати, необмежена кількість чешок, більше 50 пар. Якщо порахувати, то в збірній, в основному, 15 осіб, ще є, звичайно, кандидати і резерв, то чешки мають бути. Не знаю… напевно, для Олега не було його розміру чи ще якась проблема була.

Ілля Ковтун та Ірина Горбачова на етапі Кубку світового виклику у Словенії, де Ілля взяв три золота і одне срібло. Фото: Інстаграм Ірина Горбачова

– Чи є таке, що доводиться купувати щось за особистий кошт?

– З Іллею ми все самі собі купуємо. Починаючи від медикаментів, від засобів відновлення, від апаратів для процедур в домашніх умовах, щоб все робити швидше. Все це у нас за власні кошти. Накладки у нас за власні кошти також, тейпи і пластирі, підтейпники, клей для тейпування, мазі також за власні кошти. Але нещодавно по олімпійській програмі підготовки нам стали видавати перевізниками тейпи білі, які ми використовуємо в великих кількостях, також і підтейпники. Але, звичайно, нам цього не вистачає, і ми докуповуємо. А до цих кількох разів, коли нам видавали, ми все купували за власні кошти.

– Це дорого?

– Це дуже дорого. Відкрийте інтернет і наберіть «тейпи для фізіотерапії» та «пластирі п’ятисантиметрові» (відкрили, подивились, приблизно 200-250 грн за штуку, і це не найдорожчі. – Ред.) – це дуже велика сума. Якщо у тебе за день використовується два пластирі шириною 5 см і відповідної фірми, то це в …енну копійочку виходить. Заробітної плати Іллі не вистачає на це.

– Як доводиться викручуватись, якщо не вистачає зарплати? Можливо, є спонсорська допомога?

– Іллі Ковтуну під час реабілітації дуже сильно допоміг Олександр Сухомлин – президент нашої федерації. Також разово, але вагомо підтримав мер міста Черкаси (Ілля – родом з Черкас. – Ред.), вони нам також перерахували кошти. Ми один раз звернулися, і вони одразу ж нам допомогли. Також нам допомагають і мої особисті друзі і товариші з-за кордону.

Як тільки почалась війна, то весь світ нам скидувався після кожних змагань. Представники з різних команд і країн підходили до мене та Іллі особисто, і все, що в них лишалось – пластирі, тейпи, клей для пластирів, лікарські засоби і засоби для відновлення… Вони все це складали і нам віддавали.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Iryna Gorbacheva (@irinandk)

В Україні немає таких умов для тренувань, як за кордоном

– Розкажіть, будь ласка, як зараз проходить підготовка до ОІ? Чи всим люди забезпечені? І які, взагалі, настрої у команді?

– Зараз команда тренується не разом, всі працюють окремо. Тому я не знаю, що там пишуть деякі у соцмережах. Ви знаєте, що на ОІ у нас команда – це 5 осіб. Систему відбору вони пройшли всі 5. Якщо, дасть Бог, все складеться, то саме вони поїдуть захищати честь України і представлятимуть нашу державу.

Це Ігор Радивілов, Олег Верняєв, Ілля Ковтун, Назар Чепурний та Стельмах Радомир. Наразі на навчально-тренувальних зборах за рахунок міністерства в Німеччині, у Коттбусі, знаходиться Ігор Радивілов зі своїм тренером Лаврухіним В’ячеславом В’ячеславовичем та Стельмах Радомир, бо там його сім’я, тому він там має бути разом зі своїм другим тренером Едуардом Єрмаковим. Їм сплачує все міністерство по олімпійській системі.

Ми з Іллею Ковтуном вже другий рік поспіль знаходимось на НТЗ у Хорватії за кошти приймаючої сторони. Нас забезпечують тут необхідним для навчально-тренувального збору – оренда залу, приміщення надається, тренажерна зала. Для нього півтора року тому тут купили новий килим. Пів року назад купили тут нові бруси, щоб він міг працювати. Зал тут новенький, йому трішки більше п’яти років після ремонту. Також тут є і харчування. Тобто умови є.

Інші два спортсмени – Олег Вєрняєв та Назар Чепурний – разом з головним тренером Сартинським Геннадієм Людвіговичем знаходяться на зборі на олімпійській базі в Кончі-Заспі. Також там і вся інша команда, це запасні та інші члени команди.

Попри травми та операцію, яка відбулась в кінці 2023-го, Ілля продовжує тренуватись до ОІ. Фото: Інстаграм Ірина Горбачова

– Чому склалась така ситуація, що спортсмени готуються не разом, а роз’єднані?

– Знаєте, коли розпочалась війна, ми всією командою знаходились за кордоном, і ми тут і залишились. Ми проходили серію етапів Кубку світу ліцензійних 2022 року. Потім я підтягла максимальну кількість гімнастів та тренерів за кордон. Нам понад 3 місяці дуже сильно допомагали італійці із міста Феррара, представники клубу Іллі Ковтуна, за який він там виступає і прославляє нашу державу. А потім ми переїхали у Хорватію, до наших друзів, і вони тут нас понад 3 місяці утримували.

А далі головний тренер вирішив, що треба повертатися в Україну, і він поїхав разом зі спортсменами. За кордоном лишилась тільки та команда, що готувалась на той час на чемпіонат світу, зі мною та старшим тренером “молодіжки” Поповим. З’їздили на ЧС, а потім всі повернулись в Україну. А ми лишились, тому що тут одні з найкращих умов.

Ну а стосовно Іллі Ковтуна, то у нас на олімпійській базі у Кончі-Заспі немає умов для його тренування. Ви бачите, що він габаритний, не маленький гімнаст, у нього тяжка скелетна маса. І якщо він там залізе на поперечину, то вирве розтяжки з підлоги.

Ще у 14 років, коли він там робив перельоти (а елементи він тоді виконував не дуже ще складні) і навантаження но конструкцію поперечини тоді було слабшим, то вже тоді підлога піднімалась. А зараз він її просто вирве і когось, не дай боже, вб’є. Килим там не рівний. І якщо Ілля зі своєю травмованою ногою там трішки пострибає, то килим розійдеться просто. І кільця… вони там стоять не стандартно, не вистачає 10 сантиметрів по висоті. Маленьким гімнастам вистачить, а от Іллі – ні. І це буде додаткове навантаження на стопу, яка в нього прооперована. Плюс ми не зможемо відпрацювати правильний зіскок, щоб поставити гарну крапку в кінці комбінації. Це перше.

І там обладнання трошки застаріле. А на брусах взагалі буде черга. Ви бачите непогані комбінації в Олега Вєрняєва, у нього є олімпійське золото, що щось же підтверджує. У Назара Чепурного також, він показав нещодавно оцінку на брусах 15,2. Також є і інші брусисти і Ілля.

Щоб підготуватися до кожного підходу, треба відкрити замки, виставити правильну ширину, намастити їх і швидко підійти. Це все додатковий час. І якщо 5 осіб вистроїться в чергу, то комусь це добре, багато відпочиваєш і сидиш. А такому, як Ілля, коли ти запустив свій організм, необхідно працювати, перти як машина, бо кожен раз такий організм розслабляти і запускати – це дуже складно, і йде додаткове навантаження на серце. Це все тренерські тонкощі.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений SBS Sport (@sbssportau)

Також Ілля знаходиться тут ще тому, бо ми нещодавно прооперувалися, і він щодня їздить на спеціальні процедури, нам сплачують це хорвати. В Україні ми не можемо це зробити. А до цих процедур ми дуже прив’язані, без них ми не зможемо підготуватись до ОІ. Ми кожні старти, як тільки приїжджаємо на збори, то ми просто не можемо без цих процедур. В Україні, на жаль, ми не можемо це дозволити собі. А тут у нас це є. То чому ми будемо відмовлятись від кращих умов? Тим паче, тут немає знеструмлень. Тому напередодні Ігор ми не будемо змінювати йому атмосферу і систему підготовки. Тим більш що вона дуже добре спрацювала, усі старти у нього медальні. Дасть Бог, ми продовжимо рухатись далі.

Якщо у нас є така ситуація, що у держави не було грошей, все витрачається на війну, ми зрозуміли, що мені треба шукати щось і надати своєму гімнастові, моєму учню, найкращі умови. І я знайшла людей, наших друзів, які нам допомагають, тому ми тут і лишились. Інші? Чому Ігор Радівілов і Радомир Стельмах знаходяться не з командою? Задайте, будь ласка, питання їм.

Українські гімнасти (зліва направо): Ілля Ковтун, Радомир Стельмах, Олег Верняєв, Назар Чепурний,Ігор Радивілов. Фото: instagram.com/luga_live

В тему

Через п’ять днів після скарги Олега Верняєва Стелла Захарова дала відповідь, назвавши всі прохання журналістів прокоментувати ситуації – ворожою ІПСО. Ось найважливіші тези (орфографія автора збережена):

Порвані чешки, якими Олег Верняєв обурювався в сторіз. Фото: Інстаграм Олег Верняєв

  • Перше, що хочеться підкреслити, це те, що у будь-якого спортсмена, який займається тим чи іншим видом спорту професійно чи просто для себе є спорядження за допомогою якого вони тренуються та виступають. У футболіста це форма (гетри, шорти, майка) щитки та бутси. І уявіть собі ці засоби після високо-інтенсивних тренувань та ігор мають властивості виходити з ладу, якими якісними вони не були б! Навіть у Кріштіану Роналду рвуться гетри, носки та бутси. У плавців – рвуться шапочки, купальні труси та купальники і так далі. І це нормальне явище для гімнаста, футболіста чи плавця.
  • Коли спортсмен готується до найважливішої події у професійному спортивному житті – Олімпійських ігор, звичайно є момент виснаженості та нервозності, і іноді емоції переважають. Кожна дрібниця може зіпсувати тренування, настрій, а також стратегію підготовки до важливих стартів. І я глибоко переконана, що Олег не витримавши високих навантажень, як фізичних так і психологічних, дозволив емоціям взяти гору. Я як професійна спортсменка його розумію і зла не тримаю. 
  • Федерація і тим паче я особисто слідкувати за кожною парою чешек чи носків у наших спортсменів не можемо та і не повинні.
  • Базові потреби наших гімнастів закриті і чешки змагальні/тренувальні є вдосталь. Чому наш гімнаст не звернувся до Федерації або до мене, якщо чогось не вистачає – на це питання відповісти я не можу.
  • Українська федерація гімнастики та Федерація спортивної гімнастики України миттєво реагує на подібні запити. Але ЗАПИТУ не було і дуже прикро, що ми про щось здогадуємось із сторіз у соцмережах. Про запас ми вже закупили ще 30 пар чешок спеціально для нашого ключового спортсмена команди – Олега Верняєва.
  • Перед Олімпійськими іграми ТХНЕ ВОРОЖОЮ ІПСО. Я, як віце-президент УФГ, як президент ФСГУ та спортивний функціонер НЕ ДОЗВОЛЮ сіяти розбрат у національній збірній команді та використовувати імена наших найкращих спортсменів для дискредитації збірної команди, Федерації, Міністерства молоді та спорту України та нашої Держави.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *