Олександр Усик на вершині: що далі

Фото: REUTERS

Так, український боксер Олександр Усик переміг британця Тайсона Ф’юрі та виграв перший в історії безперечний титул чемпіона світу у важкій вазі. Олександр додав пояс WBC до своїх титулів IBF, WBA, WBO та увійшов до Зали слави світового боксу, де вже знаходяться Мохаммед Алі, Джо Луїс та Майк Тайсон. І Евандер Холіфілд. Лише від переліку імен дух захоплює.

Постає закономірне питання: що далі? Чим Олександр займатиметься, підкоривши всі вершини боксерських піків? Піде на заслужену пенсію чи висунеться в депутати, може, навіть мажоритарником, чи займеться тренерською роботою, виховуючи нових «усиків» на славу України?

Сам Олександр запевняє, поки що кар’єру боксера кидати не збирається. З найближчих перспектив – ймовірний матч-реванш Ф’юрі з Усиком у жовтні. Але зараз дія боксерської ліцензії Олександра Усика призупинена до липня. Причина – ушкодження, отримані у поєдинку з Ф’юрі. Ліцензію повернуть після відновлення від травм та проходження медогляду. Тобто до цього часу прогнозувати щось складно. Та й чи варто?

«Йому більше нема чого доводити»

– Я думаю, єдине, що може зробити Усик, – піти у відставку. Йому нема чого доводити. Він двічі побив Ей Джея, а тепер ще й Ф’юрі, – каже ексчемпіон світу у суперсередній вазі Карл Фроч. – Для мене він найвидатніший боєць свого покоління. Він лідер зграї… На мою думку, він має завершити кар’єру. Хлопець зробив усе, що мав зробити. У нього достатньо грошей, і він виграв усе, що міг.

Одне з найактуальніших бажань боксера – поцілувати дружину Катерину. Фото: інстаграм Олександра Усика

Додому, до родини!

Сам Олександр Усик неодноразово говорив, що після бою хоче нарешті повернутися до своєї родини, оскільки протягом дев’яти тренувальних місяців він не мав такої можливості.

– Зараз я хочу додому, відпочити та зробити перерву. Хочу їсти, спати, поцілувати дружину. Я пропустив усі сімейні свята. Весь час тільки тренувався, – сказав Усик на післяматчевій пресконференції. – Зараз я щасливий. Хочу піти до своєї церкви, помолитися.

Щодо реваншу Усик не заперечує і каже, що готовий до повторного поєдинку з Ф’юрі. Чи готовий Фьюрі – ось у чому питання.

У сімейному колі Усик може повернутися до читання книг – він неодноразово говорив, що любить читати.

– Я багато релігійної літератури читаю: житіє святих, про старців, православних воїнів. Зараз я трохи не можу зрозуміти, як її читати, тому що вона мені не йде, але я змушую себе – це «Атлант розправив плечі». Здоровенна така книга, але я не знаю, чомусь вона мені складно дуже йде, може, ще я не доріс до такої книги… «П’ята гора» Пауло Коельо дуже сподобалася. “Несвяті святі”, де зібрані історії про різні життя звичайних людей, які якось почали перетинатися і прийшли до служіння богу. “Як керувати часом”, тобто різна література є… – розповідав боксер в інтерв’ю каналу Parimatch Ukraine.

На бій з Ф’юрі Усик захопив із собою книгу “Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети” Грега Маккеона. Фото: інстаграм Олександра Усика

Акцент на благодійність

Також у Олександра з’явиться більше часу для роботи в благодійній організації «Фонд Усика», яка нещодавно розпочала збирання коштів (1 мільйон євро) на купівлю 50 машин швидкої допомоги.

– Моє повсякденне життя починається з того, що я беру смартфон і читаю новини про те, скільки ракет упало сьогодні у Києві, Харкові та інших містах. Щоранку я перевіряю, чи живі всі мої друзі та близькі, і молюся за їх безпеку. Саме так починають свій день мільйони українців, – зазначав Усик напередодні свого бою з Ф’юрі в інтерв’ю MailSport.

Світ дізнався про футбольне «Полісся»

Під час ефектного виходу Олександра Усика на ринг в образі отамана глядачі побачили напис на спині його форми – ФК «Полісся ». Для непосвячених це стало загадкою, а ось фанати боксу знають, що з цим житомирським клубом Усик торік підписав контракт.

Віцепрезидент житомирського «Полісся» Володимир Тесля розповів Sport.ua, що Олександр Усик може дебютувати за клуб уже цього сезону:

– Саня готовий за нас зіграти у будь-яку погоду. Може, ще й цього сезону ми його побачимо у футболці «Полісся». Нам ще й із «Шахтарем» грати в останньому турі (матч відбудеться 25 травня. – Прим. авт.). Битва намічається серйозна, можливо, десь і в рукопашну доведеться йти, а Усик може «нагнати страху» на суперників, – жартує Тесля.

Можливо, після боксу Олександр Усик впритул займеться футболом, адже він уже брав участь у складі ФК «Полісся» у товариському матчі з ФК «Верес» у 2022 році.

Заняття футболом, безумовно, позитивно позначиться на фізичній формі Усика, тому що навряд чи він продовжить свої тренування. Нагадаємо, крім відпрацювання ударів у рингу, Усик по кілька годин на день боксував у басейні, займався веслуванням, бігав спринти на піщаних пляжах, купався у крижаній воді, жонглював та танцював (такі вправи розвивають координацію та роботу ніг).

Олександр Усик уже виходив на поле у ​​футболці житомирського «Полісся». Фото: facebook.com/fcpolissya

До речі

Українець втратить один із поясів

Ще до бою з Ф’юрі IBF ухвалила рішення: Усик позбудеться пояса чемпіона цієї організації. Справа в тому, що він прострочив обов’язковий захист їхнього титулу. Тож пояс, найімовірніше, заберуть. Тепер цей титул буде стоять на кону у поєдинку 1 червня між Філіпом Хрговичем та Даніелем Дюбуа. Прогнозується, що ексчемпіон світу Ентоні Джошуа кине виклик переможцю цієї пари. А що ж Усик? Поки що з його табору не прозвучало пропозицій про матч за цей трофей. Втім, він абсолютний чемпіон світу у хевівейті і може сам вирішувати, коли і з ким йому хочеться боксувати.

А ще Сашко й у баскетбол зіграти може. Фото: інстаграм Олександра Усика

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *