Коли я дзвонив, просив допомоги і говорив російською, люди клали трубки: зірка серіалу Повернення Мухтара

Актор Павло Вишняков, який разом з хореографинею Юлією Сахневич посів четверте місце в одному з сезонів шоу “Танці з зірками”, дав своє перше інтерв’ю під час повномасштабної війни. Зірка переїхав в Київ ще до початку російської агресії 2014 року, коли працював над серіалом “Повернення Мухтара” (зіграв персонажа Максима Жарова). Але громадянство в нього й досі білоруське.

Через це в актора виникають певні проблеми в Україні під час повномасштабної війни. Про це Інформатор-Україна дізнався з інтерв’ю актора, яке він дав блогерці Аліні Доротюк.

Аліна Доротюк зазначила, що громадяни РФ та Білорусі не можуть брати участь в проєктах, які фінансує держава. Так, зокрема, актори не можуть зніматися в кіно, серіалах, або працювати в театрах. Навіть ті, хто як Вишняков переїхав до України багато років тому, розділяють проєвропейські цінності гідності та свободи, активно волонтерить тощо. Павло підтвердив цю інформацію. Білоруси можуть зніматися, тільки якщо це приватне фінансування.

За весь час повномасштабної війни Вишняков взяв участь лише в одному проєкті – “Конотопська відьма” режисера Андрія Колесника. Стрічка, в якій головні ролі зіграли Тарас Цимбалюк та Тетяна Малкова, має вийти в прокат цього року. Більше Вишняков ніде не знімався.

“У 2022 році я ще готовий був якось вчити мову більше, для того, щоб потрапити в кіно або грати русню. Але кожен почав мені відмовляти: на кастинг вони запрошували, а потім дзвонили і казали: “Ти тебе так хочемо, але не можемо… Це відбувалось навіть коли я відкрив волонтерську організацію. Я білорус і мені зробили дуже великий комплекс. Слава Богу я зараз від нього відходжу. Коли я дзвонив і просив допомоги і казав російською, люди клали слухавки. Люди не хотіли нічого слухати”, – зазначив Павло.

За словами актора, він розумів, чому таке відбувалось. Це була реакція суспільства на все російське чи білоруське. Потім вже Павло долучив інших людей, які перед тим, як Вишняков дзвонив, пояснювали, хто він та яка в нього громадянська позиція.

Після 24 лютого сторінка актора переважно про волонтерство. Скриншот: Instagram/vishniakov_pavel_

Після 24 лютого сторінка актора переважно про волонтерство. Скриншот: Instagram/vishniakov_pavel_

Вишняков пригадав, що значні проблеми були в перші місяці повномасштабної війни, коли в столиці та інших містах України було багато диверсантів. То ж не дивно, що до актора з білоруським громадянством була пильна увага.

“Найвеселіше для мене, це коли мене зупиняла поліція: пикою в підлогу, автомат до обличчя. Це було найвеселіше (скоріш за все це сарказм від актора. – Ред.). Перший раз я авжеж “сциканув” трошки. А потім це чергова пригода. На блокпостах ТрО та військові могли просто допитувати мене, ставити якісь каверзні запитання. Одне з них, наприклад, коли ти хвилюєшся, показуючи свої документи: “Який в тебе дім? А який поверх? А який “етаж”. І ти такий, в сенсі, я ж тільки-но тобі сказав. І вони такі: “А, все, свій”. Пикою у підлогу поліція стабільно перші 2-3 місяці. Тобто, коли я бачив форму, я вже готувався, що треба дати документи і одразу (підіймає руки в гору. – Ред.): “Хлопці, я все знаю. Виходжу, перевіряйте мене. Робить що завгодно, тільки не треба з розгону автоматом бити мене”.

Павло не виїзджав за кордон від початку повномасштабної війни.

Павло не виїзжав за кордон від початку повномасштабної війни. Фото: Instagram/vishniakov_pavel_

За словами Вишнякова, в нього посвідка на проживання в Україні з 2014 року. І саме вона допомогла акторові, а точніше зараз волонтеру, з дуже важливим питанням.

“15-20 років живе людина в Україні, але в неї не має паспорта. І він – громадянин Білорусі чи Росії. Наприклад, одному моєму знайомому заблокували всі рахунки. Він й досі працює, в нього є дозвіл на роботу. Але рахунки банки не хочуть розблоковувати. Йому й досі заробітна плата “капає” на рахунок. А у нього не має до нього доступу. Що робити?… Я дуже вдячний, що в мене з 2014 року постійна посвідка. Мені з нею дихати легше. Тому що розблокували через 2-3 тижні. В перший день повномасштабної війни мені заблокували все і в мене 700 грн в кишені. Я зрозумів – все, срака. Але розблокували, дякую”.

А в знайомого Павла такої посвідки не має. Але, зазначив Вишняков, якби в нього була посвідка на проживання на один рік, то не факт, що йому б розблокували рахунки. За словами актора, з подібними проблемами зіштовхуються багато хто в нашій країні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *