Догляд та обслуговування велосипеда: як часто та коли потрібно робити ТО.

Догляд та обслуговування велосипеда: як часто та коли потрібно робити ТО.
Догляд та обслуговування велосипеда: як часто та коли потрібно робити ТО.

Навіщо потрібно обслуговувати велосипед?

Навіть періодичні катання на велосипеді, не кажучи вже про регулярні тренування або щоденні поїздки на роботу, означають, що він потребує технічного обслуговування. Якщо залишити його у брудному стані на балконі, у гаражі чи у підвалі, це призведе до появи дрібних або великих дефектів, що ускладнюють подальшу експлуатацію. Тоді на власника чекають багато стресів, аварії через раптові поломки та позапланові витрати.

Обслуговування велосипеда – гарантія безпечних і комфортних поїздок

Велосипед – це механізм, що з часом зношується. Якщо ви хочете довго й щасливо кататися, потрібно ретельно стежити за всіма вузлами й регулярно їх обслуговувати.

Цього потребує навіть зовсім новий, нещодавно придбаний транспортний засіб, навіть топової моделі. Бо ніхто не застрахований від огріхів виробництва через людський фактор. У такому випадку проводять нульове ТО:

  • вимірюють ланцюг,
  • перевіряють гальма чи не хитаються колеса,
  • цілісність вилки, педалей, керма тощо.

Загалом треба постійно уважно прислухатися до різних звуків, які видає ваш велосипед. Якщо вони з’являються, то краще відразу звернутися до майстра.

Наскільки часто потрібно здійснювати технічне обслуговування – залежить від частоти катання.  Коли ви їздите лише по вихідних чи раз на місяць, то достатньо ТО раз на рік.

Тим, хто накатав понад 50 годин і перед кожною тривалою велоподорожжю бажано привозити свій транспортний засіб до майстерні або самостійно перевіряти його самостійно.

Сезонне ТО – повний комплекс перевірки справності велосипеда

До базового переліку послуг майстерні входять: 

  • повне миття, чищення та налаштування трансмісії;
  • перебирання кареткового вузла, задньої та передньої втулки;
  • вирівнювання вісімок;
  • налаштування гальм (якщо вони дискові, здійснюється правка роторів).

Іноді розбираються: підвіска, педалі, вилка, амортизатор, прокачуються гідравлічні гальма.

Зазвичай окремим пунктом прайсу веломайстерень є послуга зі встановлення та заміни бонок на велосипед. На більшості моделей є спеціальні порти-кріплення для додаткових аксесуарів (флягоутримувача, багажника або сумки для подорожей). Їх називають бонки. Це різьбові заклепки, які пресуються або вклеюються в раму або вилку. Існує два варіанти поломок бонок: 1-й – пошкодження різьби, 2-й – бонка прокручується чи сама випадає зі свого місця. У першому випадку її потрібно обережно демонтувати. Після встановлення кожна бонка для надійності з’єднання перед пресуванням ставиться на спеціальну смолу та використовується один із 4 видів заклепок: М3, М4, М5, М6. Найчастіше застосовується М5.

Ремонт велосипедів у Києві ви можете знайти у найближчому веломагазині у вашому районі.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *