У Києві псевдоблагодійний фонд зібрав 5 млн грн нібито для постраждалих від війни дітей

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

У Києві судитимуть трьох працівників псевдоблагодійного фонду, які привласнили п’ять мільйонів гривень “донатів” для дітей, які постраждали від війни. Про це повідомили Київська міська прокуратура, Департамент кіберполіції та поліція Києва.

– Учасники схеми зареєстрували благодійний фонд та утворили call-центр, оператори якого дзвонили й надсилали повідомлення з проханням долучилися до збору грошей. Зловмисники запевняли благодійників, що збирають кошти на потреби дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії Рф проти України. Втім, зібрані гроші фігуранти розподіляли між собою, а для маскування протиправних дій іноді переказували незначну частину грошей на благодійність, аби показати, що начебто справді комусь допомагають, – розповіли у прокуратурі. 

З квітня 2022 року по червень 2023-го учасники схеми – чоловік та двоє жінок – привласнили близько п’яти мільйонів гривень пожертв. Оператори call-центру дзвонили та розсилали повідомлення підприємцям, представникам організацій і звичайним громадянам. Крім цього, шахраї розміщували в інтернеті неправдиву інформацію про благодійні проєкти.

Псевдоблагодійників викрили у квітні 2024 року. Дарницька окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно трьох фігурантів справи. Двом з них обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою із можливістю внесення застави, одному – цілодобовий домашній арешт. Учасникам схеми загрожує від п’яти до семи років перебування у в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

  • Максим Бужанський: Дзвінки з в’язниць – дитячий лепет у порівнянні з сучасними кол-центрами.
  • На Закарпатті шахрайка “зняла порчу” з дівчини за 1,5 млн грн.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *