Вбивство льотчика Кузьмінова: Про що мовчить іспанська поліція

Фото: @EurekaNews10

З Іспанії повідомили про знайдене тіло вбитого російського льотчика Максима Кузьмінова, який у серпні минулого року перегнав військовий гелікоптер Мі-8 в Україну. Навіть після підтвердження ГУР про смерть Кузьмінова («Можемо підтвердити факт смерті», – зазначив у коментарі «Суспільному» представник ГУР Андрій Юсов) у цій історії дуже багато запитань та білих плям, щоб просто взяти та повірити їй.

З посиланням на «джерела»

Отже, все починається з повідомлення дуже маловідомого навіть в Іспанії ЗМІ Eureka News про знайдене у підземному паркінгу в містечку Ла-Вільяхойоса тіла чоловіка з вогнепальними ранами. Повідомлення публікується в соцмережі Х, і практично одразу добре відоме іспанське інформаційне агентство EFE підтверджує, що вбитий – це російський пілот Максим Кузьмінов, який живе в країні за українськими документами. При цьому агентство посилається на свої “джерела, близькі до розслідування”.

До речі, в Eureka News цієї новини немає – ні в мережі Х, ні в телеграмі. У Х останні пости датовані минулим роком, а в телеграмі йдуть перепости з інших каналів на тему російсько-української війни, причому, з проросійською риторикою. Висновок: черговий інфосмітник, чиї сморід захопив навіть великі масмедіа.

Далі цю «новину» починають розносити російські ЗМІ та соцмережі, причому з формулюванням «іспанське інформагентство підтвердило особу вбитого». В цей же час десь страшенно здивувалася іспанська поліція: саме до її компетенції входить підтверджувати чи не підтверджувати подібні речі, а справа інформаційних агенцій – інформувати, і бажано – правдиво. До речі, поліція поки що нічого офіційно і не підтверджує, крім факту вогнепальних ран у жертви.

Кузьмінов (праворуч) та офіцери військової розвідки України на прес-конференції присвяченої операції “Синиця”. Фото: wikipedia.org

Йде полювання

Про знайдений труп «Кузьмінова» повідомили 19 лютого, але знайшли його ще 13-го. За шість днів розслідування чомусь не з’явилося достовірної інформації навіть про характер ран молодого чоловіка. Одні соцмережі пишуть про шість вогнепальних поранень, інші – про дванадцять плюс тіло після розправи переїхали машиною. Треті додають пікантну деталь про покинуті на трупі 100 тисяч євро.

Не повторюватимемо плутанину з документами: реальному Кузьмінову 28 років, за документами, знайденими біля трупа, – 33 роки. Ім’я та прізвище в документах – інші (хоча тут якраз нічого дивного).

І тут знову випливає безліч цікавих нюансів.

Перший: людина, яка скоїла серйозний злочин і якій оголосили вендетту навіть колишні товариші по службі, спокійно живе собі не в глухому андалузькому селі, а в тому районі курортного міста, де компактно проживають саме українці. Йому виправлено українські документи, мабуть, у рамках програми захисту. Хоча ніщо не заважало оформити йому іспанські, грузинські, киргизькі чи будь-які інші папери, щоб так уже явно не «палити» цінного свідка.

Але зважаючи на все, його справжні ПІБ відомі багатьом. Як і він сам, якого неодноразово показували крупним планом на пресконференції в Києві і все ті ж товариші по службі, що розкидали фотографії «зрадника» в інтернеті.

Звідси випливає другий нюанс: людина не перейнялася хоча б незначними, але все-таки змінами своєї зовнішності, знаючи, що за нею йде полювання? Не відростив бороду, наприклад, не постригся налисо? Дивовижна недбалість і байдужість до власної безпеки! А ще льотчик, який має розуміти такі речі!

Але тут згадується вищезгаданий момент з переїздом тіла автомобілем. “А чи ціла голова?” – запитали б правильні журналісти у поліції Іспанії. І залежно від відповіді будували б свої версії того, що сталося. Але оскільки поліція мовчить і не ідентифікує жертву, версій не так-то і багато…

“Фігура” третя, романтична. Зрозуміло, що 28-річний молодий чоловік має сім’ю – або батьківську, або вже свою власну. І навіть у цьому моменті «джерела, близькі до розслідування», розходяться у версіях.

Одні кажуть, що матір та дружину Кузьмінова перевезли до України ще до його перельоту у гелікоптері. Тобто він – в Іспанії, а його жінки – в Україні? І не приїхали до нього, до міста-курорту?

Інші знаходять пояснення цьому: у Кузьмінова є дівчина, яка начебто залишилася у Владивостоці, а дружини ніякої немає і не було. А мати – так, мати в Україні.

Треті кажуть, що і дружина є, і діти є.

Четверті запевняють, що Кузьмінов викликав до себе «колишню» (чи-то дівчину, чи-то дружину). Її і «супроводили» майбутні виконавці вироку льотчикові-зраднику, до якого вона їх і привела, не знаючи про це (або знаючи).

У ході операції “Синиця” Кузьмінов перегнав в Україну бойовий гелікоптер і був названий у РФ зрадником, який підлягає знищенню. Фото: REUTERS

Проблеми із алкоголем?

За інформацією вже зовсім неназваних видань, у Кузьмінова (або у того, кого так назвали) “останнім часом спостерігалися проблеми з алкоголем і наркотиками”. Мовляв, “сусіди колишнього російського пілота розповідали правоохоронцям, що Кузьмінов часто поводився неадекватно та підвищував голос на мешканців”.

Тут також цікаво. За даними російських ЗМІ, які зараз на всі лади полощуть ім’я Кузьмінова, він мав репутацію дуже спокійної людини. За плечима у нього було Сизранське авіаційне училище, служив він на Далекому Сході і завжди просив «мирної роботи», погоджуючись на будь-які вантажні операції, але не на військові місії.

Дивно думати, що з кінця серпня до середини лютого, тобто за пів року, можна підсісти на наркотики та спитися (одночасно) і почати конфліктувати із сусідами, не боячись поліції та «мисливців за головами». Звичайно, від зривів ніхто не застрахований, але нагадаємо – йдеться про льотчика, людину, яка вміє тримати свої емоції під контролем. І невже у перебіжчика не було куратора, який просигналізував би про небезпечні зміни в характері підопічного?

Запитання, одні питання

Поліція Іспанії, якщо вона веде розслідування, зараз, напевне, намагається відповісти ще на кілька запитань. Що робив Кузьмінов на підземній стоянці? Де записи з відеокамер паркінгу, які там мають бути обов’язково? Чому вбивці нібито кинули автомобіль, яким приїхали, в сусідньому місті Ель-Кампельо, хоча й спалили його? По ньому ж можна вийти на власника і далі розмотувати клубок підозрюваних… І чому тіло приїхала забирати Цивільна гвардія Іспанії, якщо її функції поширюються лише за межами міст, а всередині – це справа місцевої поліції?

Занадто багато сумнівів, щоб сліпо повірити у версію помсти за зраду. Хоча, звісно, ​​це може бути й вона. З тією ж імовірністю, що й спроба вивести Кузьмінова з гри і, оголосивши померлим, відправити справді у безпечне місце і з нормальними документами. Поки що залишається чекати офіційних вердиктів поліції, а не довіряти неперевіреним фактам. Адже навіть підтвердження факту смерті від Головного управління розвідки України може виявитися просто частиною давно розробленого плану.

Як це було

Викрадення військового вертольота російським пілотом було частиною шестимісячної спецоперації під назвою «Синиця», під час якої родину 28-річного пілота перевезли з Росії в Україну ще до його перельоту. Сам Кузьмінов заявляв, що не хоче брати участь у скоєнні військових злочинів, тож і дезертував. З ним у гелікоптері було ще два члени екіпажу, які були ліквідовані – ким і як не уточнюється. Але родичі загиблих явно вважають Кузьмінова винним у їхній смерті.

За гелікоптер Кузьмінов отримав від Києва суму, еквівалентну приблизно 496 000 доларів США. Від пропозиції залишитись в Україні Кузьмінов відмовився і вибрав новим місцем проживання Іспанію. Йому було видано нові документи. Росія ж неодноразово вустами спецслужб та військових заявляла про плани «ліквідувати зрадника».

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *