Вбивство балерини у Харкові: Вона намагалася бути щасливою, але чоловік їй цього не дозволив

Фото: ФБ facebook.com/masha.holodnaya

Коробочка з квітами, фото святкової смачної їжі і сердечки: «Сьогодні дивовижний день!». Ці три пости, розміщені 17 лютого на сторінці Марії Холодної у фейсбуці, повинні були свідчити, що у жінки все добре і вона щаслива. Але лише викликали у рідних тривогу. З початком війни Марія жодного разу не розміщувала в соцмережі котиків, квіточки та ласощі. Усі її пости були про війну, мистецтво чи мистецтво під час війни. Вона так само гостро відчувала людський біль, біль своєї землі, як музику, коли танцювала…

Ці пости з’явилися в мережі, коли Марії вже не було в живих. Їх розмістила людина, яка намагалася створити собі алібі. Вбивця писав від імені мертвої Маші повідомлення її матері та сину, намагаючись переконати, що любляча мати і дочка залишила їх заради коханця.

Неймовірно жорстоке, цинічне вбивство балетмейстера Харківського академічного театру музичної комедії вразило всіх – хто знав артистку і хто не знав. Зараз під слідством її чоловік, з яким Марія намагалася стати щасливою багато років, але сам він цього їй не дозволив. І жити без нього теж не дозволив… Що передувало страшним подіям, Коротко про розповіли друзі Марії Холодної.

Дуже наполегливо домагався згоди стати його дружиною

Вибір професії був зумовлений з дитинства. Мама працювала хореографом, донька закохалася у танець змалку. Будучи школяркою, Марія виступала на різних концертах, їздила до Америки, до Англії і водночас дуже добре вчилася. У гімназії її називали «зірочкою», найкрасивішою дівчинкою.

Олексій навчався в тій же гімназії і був сином її директора – таким собі привілейованим хлопчиком, але з Машею вони тоді не спілкувалися. Чотири роки різниці у віці для початку життя – це ціла прірва. Познайомилися, коли Марія вже захистила диплом у Харківській державній академії культури – випадково списалися в інтернеті. Декілька років зустрічалися, то зближаючись, то сварячись. Втім, як звичайні молоді люди.

– Мені розповідали, що після однієї зі сварок друзі радили Маші не розпочинати все спочатку. Але потім вона сказала, що виходить заміж. Олексій дуже сильно, дуже завзято домагався згоди Марії стати його дружиною. Можливо, цим він її й скорив, – згадує артистка Харківського театру музкомедії Світлана Фірсова.

У сім’ї Марії нареченого прийняли привітно. Хлопець із інтелігентної родини, з вищою економічною освітою. Уважний, ввічливий, дипломатичний. Одним словом, з усіх боків здається надійною опорою.

– Були моменти, що викликали здивування. Наприклад, хронічний стан пошуку роботи, але ми вважали, що у Маші нормальна сім’я. Тільки нещодавно дізналися, що вона дуже багато приховувала від рідних – не хотіла турбувати, змушувати переживати. Такою вона була людина, напрочуд тактовна і терпляча.

Порівняйте пост від 16 лютого про Авдіївку та раптово 17 лютого – романтичні квіти та підпис з помилкою. Фото: ФБ facebook.com/masha.holodnaya

Зображував альфа-самця

Дещо інше враження про Олексія склалося у друзів Марії. Особливо коли з’ясувалося, що молодий чоловік безсоромно приходить на балетні репетиції і ревно стежить за діями партнерів у танці – «де її чіпають». Міг заявити навіть, що це можна, а це – не можна! Такий контроль цікавив Олексія значно більше, ніж виступи дружини на сцені.

– Я прийшла до театру 2011 року. Маша тоді була вже в декреті, вона повернулася 2014-го. Ми познайомилися. Спочатку просто спілкувалися, а потім міцно потоваришували, зустрічалися сім’ями, ходили в гості одна до одної, їздили разом на дачу. Олексій мені відразу здався не дуже приємною людиною. Він увесь час зображував із себе домінуючого, владного мужика. На будь-яке судження Маші реагував на кшталт: жінка, та що ти там розумієш! Весь час ніби пригнічував дружину, зображуючи із себе альфа-самця. Збоку це виглядало безглуздо. Маша дуже гарна, струнка, висока, а він лисіти почав, уже обрюзгший, з неприємним поглядом.

Світлана каже, що не пам’ятає, щоб Олексій якось серйозно реалізував свою економічну освіту.

– Він не погоджувався на рядові посади, вважав, що його доля – це стати начальником. Тому довгий час Маша була єдиним джерелом доходів у сім’ї. Працювала у театрі, підробляла хореографом у фігуристів. Зараз я перечитую наше листування і розумію, що десь червоною лінією прослизало, що її чоловік не зовсім нормальна людина. Але Маша була така… вона не любила скаржитися.

Намагалася зберегти сім’ю заради сина

Світлана згадує, поки Марія зривала оплески та робила кар’єру в театрі, у чоловіка періодично виникали проблеми з алкоголем.

– Якось вона мені написала, як прийшла з роботи, а Олексій накричав, що не купила йому горілки. Сам іти за пляшкою не хоче, бо ліфт не працює, лається… Слава богу, сина не було вдома, Марія замкнулася в його кімнаті і чекала, поки чоловік засне, щоб вийти на кухню і щось перекусити. Щоправда, останнім часом він практично не пив… Іноді в Олексія з’являлися якісь кошти, але Маша не знала, звідки і куди їх витрачає. Гроші на машину Олексієві дав тесть, зять обіцяв повернути, але так і не повернув.

Подруга заводила з Марією розмови про розлучення, коли бачила по очах, що тій дуже важко. Але Марія незмінно намагалася зберегти сім’ю заради сина, якого дуже любила. Влітку минулого року на неї чекав ще один удар.

Марія була дуже гарною та відповідальною. Фото: facebook.com/kharkivmuzcomediya

Шантажував дитиною

Марія поїхала на три тижні до Іспанії із фігуристами. Для сина це була перша тривала розлука з мамою. Батько – а тоді він отримав другу освіту – психолога, як у його батька і сестри – повинен був пояснити, що мама поїхала ненадовго, що вона заробляє гроші для сім’ї, що любить і скоро повернеться. Але вчинив навпаки.

– Про те, що взаємини у їхній родині не дуже хороші, я від Маші й раніше знала, а у вересні вона сказала, що дуже переживає через сина, – каже Оксана Сторожук, головний художник театру. – Він від неї віддалився, говорить короткими односкладовими фразами, не йде на контакт. Чоловік якимось чином так налаштував дитину.

Перед Новим роком Маша зізналася подругам, що більше так не може, хоче розійтися з чоловіком. Але коли вона йому про це сказала, Олексій пригрозив, що забере дитину. Злякавшись втратити сина, жінка погодилася поки що залишити все, як є. Із цього дня Олексій узяв її життя під суворий контроль.

– 18 січня у Харкові була конференція працівників театрів, – продовжує Оксана Сторожук. – Ми з Машею домовилися зустрітись біля будівлі. Вона прийшла першою і передзвонила мені. Ішов неприємний мокрий сніг, я сказала, що скоро буду, а сама нехай заходить у тепло. Маша відповіла: ні, я дочекаюся. Біля будівлі я побачила машину, де сидів Олексій, він навіть мені помахав. Я зрозуміла, що йому треба було бачити, з ким дружина піде на захід. І з ким вийде, бо після конференції Маша дуже вмовляла, щоби вони з чоловіком підвезли мене додому.

Оксана каже, що на той момент згадала 3 січня, коли запропонувала Маші поїхати після роботи разом на таксі.

– “Ні, за мною Льоша приїхав”, відповіла вона. І додала: “він мене раніше ніколи не зустрічав і не привозив працювати”. Коли я забралася до них у машину, просто холодок спиною пробіг. Маша сиділа поруч із чоловіком і намагалася поводитися невимушено. Але відчувалося, що це гра, що насправді їй дуже дискомфортно.

Свобода упродовж тижня і чотири удари ножем

Подруги запевняють, що рішення Марії розійтися з чоловіком не було пов’язане з якимись симпатіями.

– У нас все життя проходить у театрі. Це велика сім’я, де стираються вікові грані. Де вигук «Як ти сьогодні гарна!» не загравання, а щира оцінка. У Маші не було ніякого роману. Це Олексій усе вигадав, не хотів шукати причину розлучення в собі самому.

Спроба жити, як раніше жили, не вдалася. Марія знову, але вже набагато твердіше, сказала про розлучення.

Чоловік продовжував маніпулювати дружиною, навіть виставив за двері порожню валізу, мовляв, ось речі вже зібрав, даю час передумати. Але зрештою погодився з’їхати. Заговорив про розмін квартири, хоча на неї у Марії була дарча від батька, зрештою погодився залишити собі машину.

Ще попросив не подавати поки що на розлучення, бо панічно боявся, що інформацію передадуть до ТЦК і прийдуть до нього з повісткою. Забрав із собою сина, але пообіцяв, що хлопчик житиме з татом та мамою по черзі.

Ковток свободи виявився недовгим. За тиждень до 17 лютого Олексій подзвонив батькам Марії та сказав: «Боюсь, Маша пуститься берега». Ті у відповідь тільки посміялися – дочка і «пуститься берега» були несумісними поняттями.

У суботу Олексій приїхав до дружини рано-вранці – нібито забрати свої речі. Згодом експертиза покаже, що жінка померла від чотирьох ударів ножем. Тіло Марії збирали частинами в лісопосадці і на напівзанедбаній дачі батьків ревнивця. Втім, ми не зупинятимемося на цих відомих страшних подробицях. Верх цинізму – це інсценізація «романтичної вечері» з вигаданим коханцем.

– Нам усім дуже шкода Машу і дуже гірко за неї. Світла, добра, з нею неможливо було конфліктувати, її не можна було не любити. А вона прожила життя, не знаючи щастя, – кажуть у театрі.

Наразі чоловіка Марії допитують слідчі. Фото: ФБ Сергій Болдвінов

Постскриптум

Наразі підозрюваний під арештом. Він змінює свідчення, але під тиском фактів мусить співпрацювати зі слідством. Можна тільки гадати, що стало справжнім мотивом убивства – надумані ревнощі чи користь. Або все разом взяте. Якби «втечу» Марії прийняли за чисту монету, її чоловікові дісталася б не лише машина, а й квартира, і дитина, опіка над якою могла звільнити від мобілізації. Друзі розповідають, що підозрюваний намагався оформити інвалідність, щоби виїхати з хлопчиком за кордон, але Марія була проти віддати йому сина. У поліції кажуть, що під час обшуку у нього знайшли відкриту візу до Канади.

Ми зв’язалися з адвокатом підозрюваного Олексієм Зеленцовим, але він відмовився від коментарів.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *