Солдат удачі: як американець воював в Україні, а тепер на нього чекає смертна кара в США

Фото: Instagram / Craig Lang

Це не перша і, найімовірніше, не остання історія цієї війни, пов’язана з іноземними легіонерами, які беруть у ній участь. Людьми, які називають у всьому світі «солдатами удачі» (soldier of fortune). Історія з великим питанням. Зрозуміло, переважна більшість іноземців, які допомагають захищати Україну, це принципові борці за свободу, вороги путінського тоталітаризму та друзі нашої країни. Але є серед них і злочинці-втікачі, які розшукуються у своїх рідних країнах за всілякі злочини. Скільки їх? Для чого вони тут? Всією душею стоять за праве діло чи приїхали в пошуках легальної можливості вбивати?

Коротко про розповідає про одну таку історію, яка поки що не має кінця.

Хто ж ти?

Американцю Крейгу Ленгу 34 роки. У середині травня 2024 року його заарештували у Києві українські поліцейські на запит американських колег. В Інтерполі на Ленгу стоїть «червона мітка» – повідомлення про особливо небезпечну людину та необхідність її негайного затримання. Крейга Ленга в США розшукують за підозрою у двох вбивствах та кількох дрібних злочинах. В Америці він має дружину (вже колишню) і маленьку дочку.

Американець Крейг Ленг з 2015 року воював на боці України разом із добровольцями «Правого сектору» проти російських окупантів. Благо досвід у бойових діях був – армія, Ірак, Афганістан… У нашій країні показав себе хоробрим, жорстким бійцем, який не знає компромісів. В Україні має дружину та маленького сина.

То хто він – наш захисник чи злочинець-втікач, якого на батьківщині чекає смертна кара? Україна має його нагородити чи видади владі США?

Важка дитина – проблемний солдат

До того як у 2015 році Крейг Ленг з’явився у степах України, він прожив досить бурхливе життя у рідних Штатах. Дитинство провів в інтернаті для проблемних дітей, де кілька разів навіть нападав на вчителів. Пішов до армії, пройшов гарячі точки, звідки повернувся з контузією. Був звільнений у 2014-му звідти за самовільне залишення частини: в автомобілі, повному зброї, хлопець вирушив до вагітної дружини, яку вирішив убити за зраду. Поліція дізналася, дружину попередили, Ленга роззброїли і відправили до в’язниці на кілька місяців.

Поки він полірував нари, законодавство США позбавило його всіх пільг ветерана, медстрахування та ліцензії на зброю. Дружина подала на розлучення, забрала вантажівку та будинок і збільшила аліментні виплати.

Цей справді голлівудський сюжет повернув у несподіваний бік: замість того, щоб стандартно спитися і бути похованим у ямі для безпритульних, Ленг, після того як походив на тимчасові підробітки і зрозумів, що він нікому тут не потрібен, прочитав у газеті про війну в Україні. Мовляв, слабка українська армія чинить опір потужній та численній армії РФ, і що іноземні найманці мчать з усіх кінців Землі на допомогу українцям. Чи варто говорити, що “солдат удачі” був в Україні вже дуже скоро. Як його випустили з країни з таким постармійським «анамнезом» – питання до того ж американського законодавства.

У Гостомелі, квітень-2022 року. Фото: theintercept.com

Країв не бачив

Крейг Ленг провоював у складі українських добробатів майже два роки. Все б нічого, але надто давалися взнаки і неспокійний характер, і явний постстравматичний стресовий розлад після Іраку-Афганістану, і новопридбані проблеми з психікою. Його товариші по службі неохоче, але відзначали певну жорстокість Ленга, безрозсудність і відсутність тих самих стоп-сигналів, які в народі іменуються «край». У боях Ленг “країв” не бачив, і цим викликав логічні побоювання товаришів по службі. Тому, коли у 2017 році він заявив, що занудьгував від окопного життя, його проводжали додому у США з легким серцем.

Разом з другом Алексом Цвіфельхофером, який також допомагав українцям на полі бою, Крейг збирався вирушити до Східної Африки, а потім до Венесуели – воювати, звичайно ж! В Африці військовий похід американців завершився на кордоні Кенії та Південного Судану: у паспорті Ленгра красувався чорний штамп влади США про злісну невиплату аліментів, що робило паспорт автоматично недійсним, і кенійські прикордонники про це знали. Шість місяців місцевої в’язниці, потім депортація до США, де друзі знову занудьгували.

Вбивство у Флориді

Залишалася Венесуела, куди вони таки зібралися. Треба було роздобути гроші, і Ленг із Цвіфельхофером розмістили в газеті оголошення про продаж вогнепальної зброї (пістолетів). На оголошення відгукнувся 53-річний комерсант Серафін Лоренцо, який погодився купити пістолетний арсенал за 3000 доларів, розраховуючи його перепродати вдвічі дорожче.

Вночі 9 квітня 2018 року продавці та покупці приїхали на угоду до округу Лі, штат Флорида. Лоренцо отримав 11 пострілів у голову, шию і живіт, дружина Діна, що супроводжувала його, – сім пострілів у голову і тіло. Гроші зникли.

До Венесуели спільники чомусь вирішили не їхати. Цвіфельховер залишився у США, а Ленг знову вирушив до України. Цвіфельхофера заарештували, і він розповів федеральним агентам все, що знав про Ленга, при цьому заперечував факт участі у вбивстві родини Лоренцо.

Крейга вже не тягнуло воювати – пішов зворотний процес, йому хотілося, щоб про нього на батьківщині, де йому загрожувала страта за вбивство, забули. В армію він заглянув, але ненадовго – не підійшла за морально-вольовими якостями. Оселився у Києві, влаштувався репетитором з англійської мови, зустрів та полюбив українську дівчину Ганну. Про своє минуле зайвого нічого й нікому не говорив.

Подорожував із червоною міткою Інтерполу

Закохані вирішили побратися, але заважав нюанс: Ленгу потрібно було оновити візу в паспорті. У серпні 2019 року він виїхав ненадовго до Молдови, а коли повертався до України, Інтерпол, здивований тим, що підслідний громадянин спокійно катається з країни до країни, і викотив червону мітку про розшук Ленга до США за звинуваченням у вбивстві. Українські прикордонники та поліцейські затримали американця та відправили до СІЗО Вінниці – а за місяць випустили під підписку про невиїзд. Паспорт у нього забрали.

На суді адвокати Ленга подали документи, за якими американець служив у двох неофіційних збройних формуваннях – Добровольчому українському корпусі (ДУК) «Правий сектор» та в «Грузинському легіоні». Це стало однією з підстав для пом’якшення запобіжного заходу. Втім, ненадовго: менше ніж за місяць суд відмовив Ленгу у наданні притулку на території України, про що він просив, пам’ятаючи про Інтерпол, а також вирішив екстрадувати Ленга до Флориди.

Крейга Остіна Ленга було затримано в Києві 16 травня 2024 року. Фото: Офіс Генерального прокурора України

ЄСПЛ передумав

Угоди про екстрадицію між Україною та США не було, тому адвокати американця легко довели у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) у квітні 2021 року неможливість його екстрадиції.

Але знову ж таки був нюанс: ЄСПЛ відмовив в екстрадиції тільки тому, що справа ще на розгляді, а під час знаходження справи в ЄСПЛ ні про які екстрадиції й мови не може йти… А ось у листопаді 2023-го той самий ЄСПЛ, переглянувши ще раз справу Ленга, раптом зрозумів, що можна екстрадувати, чому не можна? І у квітні цього року нове рішення ЄСПЛ набуло чинності.

Крейг Ленг, як свідчить протокол його затримання у травні 2024-го, весь цей час «переховувався від українських органів правопорядку». Затримали його у Шевченківському районі Києва та відправили під екстрадиційний арешт до 14 липня. Наразі триває підготовка до його передачі компетентним органам США.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *