Окуповані Олешки на Херсонщині повністю затопило, люди рятуються на дахах – Новини на KP.UA

Окуповані Олешки на Херсонщині повністю затопило, люди рятуються на дахах

Фото: facebook.com/gasanenkot

Захоплене російськими військами місто Олешки на Херсонщині оточила вода. Люди вимушені рятуватися на дахах будинків, проте жодна допомога не надходить. Про це «Укрінформу» повідомила керівник Олешківської міськвиконкому, Тетяна Гасаненко.

За її словами, на ранок, 7 червня, деякі вулиці, зокрема Софіївська та Гвардійська, були частково затоплені, тоді як Польова, Миру та деякі інші райони залишалися сухими. Однак доступ до сухих територій став проблематичним через затоплення навколишніх доріг. Гасаненко підтвердила, що самопроголошена “влада” вивозила лежачих хворих з місцевої лікарні 6 червня. Деяких важкохворих було доставлено до Каланчака, Генічеська та Скадовська. Паліативні пацієнти були розміщені на третьому поверсі, але лікарня не зазнала затоплення.

Уранці 7 червня вода затопила вулицю Лісну, куди раніше жителі переселялися, щоб уникнути небезпеки. Тепер люди, що опинилися там, звертаються до місцевих спільнот з проханням надати допомогу щодо евакуації, оскільки багато доріг стали непрохідними.

Затоплені Олешки. Фото: facebook.com/gasanenkot

– Вода знову підіймається. Це страшенна ситуація, оскільки люди вже знаходяться на дахах будинків, і ніхто не приходить їм на допомогу. У них розряджаються телефони, зв’язку російського немає, світла немає, – наголосила Гасаненко.

За її словами, наразі складно уявити повну картину того, що відбувається в Олешках. Люди, з якими вдається зв’язатися, передають свої повідомлення фрагментарно, у розрізаних реченнях.

– Ми отримуємо повідомлення з вказівками, де встановлено зв’язок – вони вказують конкретну вулицю та будинок. Проте, наразі відсутня загальна комунікація, як це було учора, – пояснила Гасаненко.

Керівниця міськвиконкому додала, що протягом ночі люди пересувалися на вулиці, де ще не досягла вода. Протягом ночі було зареєстровано понад 600 звернень з проханнями про евакуацію з дахів та затоплених будинків. Проте, окупаційна “влада” не надає їм жодної допомоги.

Гасаненко також розповіла, що 6 червня у місті поширилась інформація про те, що евакуюватимуть лише тих, хто приймає російські паспорти. Пізніше, біля будівлі ДСНС, представники окупантів закликали людей підходити для евакуації.

Затоплені Олешки. Фото: facebook.com/gasanenkot

– По-перше, це було не зручно для всіх, і всі не могли підійти… А по-друге, вони не повідомили, куди будуть евакуювати, і багато людей не бажали їхати до Росії. Тому вони не пішли до них, і фактично евакуації не відбулося, – зазначила Гасаненко, керівник Олешківської міськвиконкому.

Тим часом стало відомо, що російські військові почали закладати міни в річкові плавні та на берегу. Так, Гасаненко розповіла історію 65-річної мешканки Олешок, яка повідомила, що сидить на другому поверсі будинку, навколо плавають міни, і попередила, щоб до неї ніхто не добирався, бо це небезпечно.

Щодо сіл, то село Праві Саги повністю затоплене. За оперативною інформацією, звідти всі виїхали, окрім 70-річного чоловіка.

Зранку знову почалося підняття рівня води в селах Праві Солонці (вода доходить до дахів), Козачі Лагері. Піщанівку почало затоплювати з боку берега і пойми. У Підстепне станом на вечір 6 червня зайшла вода з боку Олешок. Жителі крайніх будинків встигли евакуюватися, інші не змогли через комендантську годину.

Напередодні стало відомо також про те, що під Олешками жінка з дітьми добу сидять на даху і чекають на допомогу, яка все не приходить. 

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *