Чотири удари ножем і спалені рештки: за що вбили балерину в Харкові

Фото: Харківський академічний театр музичної комедії

У Харківському академічному театрі музичної комедії попрощалися з головною балетмейстеркою Марією Холодною. Вона загинула за місяць до свого 38-ліття, залишивши 12-річного сина, невтішних батьків, згорьованих колег та учнів. Вродлива, яскрава, напрочуд талановита жінка любила життя, свою роботу і мала купу творчих планів. Все це було перервано чотирма ударами ножа, які нанесла рука безжального вбивці.

Обставини загибелі Марії порівнюють зі сценарієм до трилера. Але найжахливіше, що все це сталося в реальності. Подробиці в матеріалі Коротко про.

Танець, сповнений емоцій, пристрасті та краси

Марія була вродливою і талановитою танцівницею. Фото: Харківський академічний театр музичної комедії

У Харківській державній академії культури Марію називали однією з найздібніших учениць. Закінчивши творчий виш з відзнакою, вона дебютувала на сцені Харківського академічного театру музичної комедії. 

“Всіх вразила її природна краса, пластичність, вишуканість рухів та артистизм. Бурхливі емоції викликали її найкращі балетні образи: мілонгеро («Весела вдова» Ф. Легара), танцюристки канкану («Летюча миша» Й. Штрауса) та у концертному номері пристрасного «Танго» А. П’яццолли”, – пишеться в некролозі на сторінці Харківського академічного театру музичної комедії. В театрі кажуть, що Марія створювала одночасно романтичні та запальні образи, які підкреслювали її самобутній художній стиль.

Так само блискуче вона проявила себе і як балетмейстер-постановник.

“Її пластичне рішення було стильним, сучасним і приголомшливо відвертим… Здавалося, що це не просто танець, а життя, сповнене емоцій, інтриг, пристрасті та краси”, кажуть у театрі, де два останні роки Марія керувала всім балетним цехом. Незважаючи на війну, вона планувала багато нових проєктів.

“Важко повірити і важко сприйняти. Нещодавно розмовляли та планували репетиції. Завжди сяяла своєю посмішкою. Бідні батьки, бідний син…”

“Жахливо усвідомлювати, що так раптово обірвалося життя такої світлої та талановитої людини. Ми з Машею планували виставку, відбирали фотографії. Її відчуття смаку, такт та природна чарівність робили цю роботу задоволенням”, – згадують про Марію працівники театру.

З валізою на коліщатах

Підозрюваний у вбивстві Марії Холодної вже затриманий. В поліції кажуть, що це її чоловік, і він зробив зізнання. Подробиці жахливого злочину розповів керівник слідства Головного управління національної поліції в Харківській області Сергій Болвінов.

З Олексієм Марія прожила багато років. За освітою економіст, він отримав другу освіту психолога, зовні подружжя здавалося благополучним. Однак справжнього порозуміння між парою, вочевидь, не було. Цього року вирішили, що краще буде, як житимуть окремо, а син – то у батька, то в матері. Все мало відбуватися цивілізовано, принаймні так говорив Олексій.

17 лютого хлопчик гостював у дідуся з бабусею. Олексій зібрався до Марії по свої речі, прихопивши велику валізу на коліщатах. Відеокамера зафіксувала, як він зайшов у будинок, а через певний час вийшов – з тією самою валізою. Марії на відео не було, але з того дня мати не бачила доньку і не могла до неї додзвонитися. У відповідь на повідомлення приходили тексти, мовляв, все гаразд. Жінка запідозрила недобре і прийшла із заявою в поліцію.

У квартирі Марії виявили сліди романтичного вечора. Олексій категорично заявив: дружина знайшла іншого, а чи зникла вона, чи ні, він нічого не знає. З дому, де колись жили разом, він забрав трохи речей та консерви. Ось у цій валізі до себе привіз. Зовні річ була така ж, як на відео. Однак фірмовий значок розташовувався в іншому місці.

Кадр з відео, яке допомогло викрити підозрюваного. Фото: ФБ Сергій Болдвінов

Посилався на стан афекту, а насправді планував?

Як з’ясували поліцейські, Олексій давно слідкував за Марією – отримав доступ до її месенджерів та читав кожне листування. Одне з повідомлень від колеги викликало у нього бурхливі ревнощі. Прийшовши до дружини, влаштував сварку, штовхнув тендітну жінку у ванну і чотири рази ударив ножем. У розмові зі слідчими він посилався на стан афекту, але те, що відбувалося потім, свідчить швидше про холоднокровне планування злочину.

“Потім йде на балкон, дістає будівельну плівку. Спочатку відрізає їй кисті, потім голову. Запаковує все – відрізані частини тіла в пакети, решту – в той самий чемодан… Все прибирає і вимиває на місці злочину”, – розповідає Сергій Болвінов.

Допит підозрюваного. Фото: ФБ Сергій Болдвінов

За словами начальника Слідчого управління Харківщини, цукерки, бокали та обгортки від засобів контрацепції у квартирі Марії одразу навели на версію про інсценування побачення зі стороннім чоловіком. Поки підозрюваний наполягав, що нічого про долю дружини не знає, оперативники перевіряли кожну адресу, пов’язану з цією родиною. Під час огляду напівзакинутої дачі, яка належить батькам Олексія, на сусідній ділянці виявили обгорілі фрагменти людського тіла.

“Тіло без голови та кистей знайшли в старому льосі – вбивця намагався його спалити. Обклав шинами, облив бензином та підпалив. Але закрив кришку льоху, щоби полум’я не перекинулося на будинок. Саме через це вогонь згас, і тіло не згоріло повністю, – каже слідчий. – Криміналісти дуже швидко зробили також і дослідження ДНК – зразки з обгорілого тіла співпали зі зразками матері зниклої жінки”.

Під тиском доказів Олексій зізнався та розповів, що руки Марії відвіз до лісопосадки, де закопав. Проїхав ще близько кілометра і сховав у землю пакет з головою. Телефон убитої взяв собі і кілька днів возив його по місту, відповідаючи з різних точок на повідомлення від тещі. У подальших планах у нього, схоже, була втеча за межі України, оскільки під час обшуку знайшли візу до Канади.

Підозрюваного затримали 24 лютого, коли було знайдено тіло Марії. “Ми встигли та не дали йому втекти – тепер доведеться відповідати”, – резюмує Сергій Болвінов.

Зараз Олексій знаходиться під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Марію Холодну поховали 28 лютого. У театрі оголошено тиждень скорботи.

Лісосмуга, де Олексій сховав фрагменти тіла. Фото: ФБ Сергій Болдвінов

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *