“Віддати території? Це не по-християнськи” – ключові заяви Байдена та Зеленського на брифінгу

Фото: Getty Images

Президенти України та США Володимир Зеленський та Джо Байден провели спільну пресконференцію за результатами зустрічі у Білому домі. Байден вкотре закликав Конгрес підтримати законопроєкт про виділення додаткового фінансування Україні та оголосив про виділення нового пакету допомоги на 200 мільйонів доларів.

Про те, як Росія святкує, коли республіканці блокують допомогу Україні

Байден: – Без додаткового фінансування ми втратимо здатність допомагати Україні реагувати на термінові оперативні потреби, які вона має. Путін робить ставку на те, що Сполучені Штати не зможуть забезпечити Україну. Ми повинні, ми повинні, ми повинні, довести, що він неправий. Мене шокує, що ми говоримо про це знову, але ми маємо розуміти, що Росія святкує, коли республіканці блокують допомогу Україні. Якщо вас відзначає російська пропаганда, то потрібно подумати ще раз про те, що ви робите. Історія нас судитиме нас за те, як ми боронили свободу.

Про плани України встановити контроль над повітряним простором

Зеленський: – Ми успішно перемогли Росію в Чорному морі, і Росія ховає залишки свого флоту у віддалених бухтах. Тим часом Україна створила експортний коридор у Чорному морі, який дійсно сприяє зміцненню нашої економіки та продовольчої безпеки. У 2024 році ми хочемо отримати контроль над повітряним простором. Той, хто контролює повітря, контролює тривалість війни.

Фото: Getty Images

Чи будуть США наполягати на мирних переговорах з Росією

Байден: – Подивіться, як далеко зайшла Україна. Росія провалила спроби стерти Україну з лиця землі. Україна звільнила 50% територій, окупованих Росією. Ми хочемо, щоб Україна досягнула успіху, і найкращий спосіб це зробити – ухвалити законопроєкт про додаткове фінансування. 

Про контрнаступ

Зеленський: – Так, у нас було багато проблем, але, тим не менш, ми змогли це зробити. Більше того, Росія не змогла залишити жодної частини нашої території, жодного села, жодного міста. У нас є чіткий план руху вперед.

Про можливість “віддати території” в обмін на мир

Зеленський: – Як може Україна просто віддати свої території? Це божевілля. Це точно не по-християнськи. Там живуть люди, сім’ї. Над ними знущалися, їх гвалтували, їх вбивали. Мова ж не про території, а про живих людей. До тих, хто про таке говорить “Чи готові вони віддати своїх дітей у руки терористів”? Я думаю, що ні. 

Що хочуть США – щоб Україна захищалася чи щоб виграла війну?

Байден: – Ми хочемо, щоб Україна перемогла у війні. Як сказано в статуті ООН, захистила свій суверенітет.

Це вже третій візит президента Зеленського до США з початку повномасштабного вторгнення. Він відбувається на фоні активних дебатів у Конгресі стосовно виділення розширеного фінансування Україні. Республіканці заблокували законопроєкт і вимагають внести до нього поправки про посилення імміграційного законодавства – це одна з ключових тем програми Дональда Трампа.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *