Вашингтон та Київ розробляють нову стратегію війни, – коментує військовий експерт

Фото: Генштаб ЗСУ

Патова ситуація на фронті змушує Україну та її головного союзника США розробляти нові сценарії ведення війни, повідомляє видання New York Times. “Поштовх до нового підходу з’явився після того, як контрнаступ України, який тривав кілька місяців, не досяг мети повернути втрачену територію”, – зазначає видання. Основні висновки цієї публікації, зроблені New York Times за інформацією, отриманою від компетентних, хоч і не названих джерел, KP.UA прокоментував військовий експерт Сергій Грабський.

Наступ не вдався, але ситуація не патова

Військовий експерт Сергій Грабський. Фото: ФБ Сергія Грабського

– Наступ не досяг своїх цілей, тому його можна розглядати як невдалий. Але ситуація далеко не патова, тому що активні бойові дії продовжуються і зараз мають характер зустрічних боїв. Патовість – це коли жодна сторона нічого не може зробити. Нова стратегія, безумовно, потрібна, тому що це стратегія оборонної операції, щоб накопичити ресурси, – пояснює Сергій Грабський.

New York Times пише, що США та Україна розходилися у думках про те, як вести війну з Росією. Американці хотіли, щоб українці зосередилися на півдні з метою зламати або наразити на загрозу контроль Москви над смугою української землі між Кримом і російським кордоном.

Українське командування, навпаки, вважало, що оборона ворога надто надійна, щоб її можна було прорвати, а сама атака призвела б до величезних жертв. У результаті Україна розділила сили між сходом та півднем. На думку київського керівництва, очікування Сполучених Штатів були нереалістичними, оскільки Україна не мала авіації, яка б захистила і підтримала в атаці наземні підрозділи.

– Тут важко погодитися з американцями, тому що в нас і так основна концентрація зусиль була саме на півдні, який був основним напрямком наступу. А на сході ми не наступали, а проводили атакуючі дії у рамках оборонної операції. І жодних інших у нас там не було просувань, – пояснює військовий аналітик.

Оборонна стратегія – найправильніша

А тепер, продовжує аналізувати ситуацію New York Times, США пропонують Україні зосередитися на обороні та підготовці до затяжної війни. Американці дотримуються консервативної стратегії, в рамках якої наша країна має утримувати території та протягом 2024 року нарощувати сили і запаси озброєнь завдяки розвитку власного виробництва. Україна ж не виключає переходу в наступ, щоб досягти вигідніших умов для переговорів.

– Так, це правильно, що нова стратегія полягатиме в обороні та нарощуванні ресурсів. Тому що на сьогодні противник не має ресурсів, які б дозволяли йому проводити широкомасштабні наступальні дії. І ми не маємо потенціалу для наступу. Наше прагнення досягти паритету в наземних силах явно програшне. Ресурси Росії та України незрівнянні. І нам потрібно зосередитись на інших сферах, наприклад, на забезпеченні переваги у повітрі. Але для цього потрібні колосальні кошти та багато часу. А для того, щоб підготуватися, нам необхідно утримувати раніше зайняті позиції методами активної оборони, завдаючи шкоди противнику, – каже експерт.

Керівництво України розуміє загрози недостатнього фінансування

Журналісти New York Times пишуть: американські чиновники переконані, що без нової стратегії та додаткового фінансування Україна може програти війну. Що багато українських лідерів не усвідомлюють, наскільки нестабільним є подальше фінансування війни з боку США. Мовляв, українські генерали та високопосадовці і цивільні чиновники мають нереалістичні очікування щодо того, що США можуть постачати. Зокрема, за словами видання, Київ просить мільйони артилерійських снарядів із західних запасів, які вже виснажені.

– Наше керівництво абсолютно чітко розуміє, наскільки нестабільними є перспективи подальшого фінансування війни з боку США. Президент Володимир Зеленський зараз перебуває у США, де зустрічається з президентом Байденом та головами Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Тобто наше військово-політичне керівництво тверезо оцінює загрози та ризики недостатнього фінансування. І шукає шляхи для стабілізації ситуації. І це означає, що ми сподіваємося не лише на одне фінансове джерело. Наприклад, після розмови Зеленського із головою МВФ ми отримали додаткові 900 млн доларів, – коментує Сергій Грабський.

Політикум США усвідомлює необхідність підтримки Києва

Видання наводить слова анонімних американських чиновників, за версією яких Україні доведеться воювати з обмеженим бюджетом. Зараз американці намагаються підготувати нашу країну до наступного року, кажучи, що будь-яка допомога, яку схвалить Конгрес, навряд чи зрівняється з тими обсягами фінансування, які Вашингтон надавав у перші два роки війни.

У той же час аналітики вважають, якою б не була остаточна домовленість, зміна динаміки є критично важливою, бо чим довше війна сприйматиметься як патова, тим важче буде отримати додаткове американське фінансування.

– Війна завжди ведеться в умовах обмеженого бюджету. Те, що буде якесь скорочення фінансування, цілком імовірно. Тому не можна складати «всі яйця в один кошик». Американське фінансування може скоротитися, оскільки США входять до зони турбулентності через вибори президента. І основна увага американського істеблішменту буде прикута саме до виборів, що призведе до зменшення фінансування Києва. Але тут слід розуміти, що представники американського політикуму чітко усвідомлюють необхідність підтримки Києва. Адже у разі поразки України вони загалом платитимуть удесятеро більше, – стверджує військовий експерт.

До речі

До нас їде американський генерал

За даними газети, з метою розробки нового плану військової кампанії в Україну прямує американський генерал-лейтенант Антоніо Агуто-молодший, який проведе у нас “значний час”. З посиланням на американські та українські військові видання, також повідомляється, що протягом місяця будуть розроблені деталі нової стратегії в серії військових навчань, які планується провести в німецькому Вісбадені.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *