Пені Пріцкер: українське коріння, мільярдний стан і великий вплив на демократів

Пенні Пріцкер: українське коріння, мільярдний стан і великий вплив на демократів

Фото: president.gov.ua​

«До нас їде ревізор», – так учора жартували у соцмережах, коментуючи візит до Києва Пенні Пріцкер, яку президент Джо Байден місяць тому призначив спецпредставником США з економічного відновлення України.

За один день у Києві пані Пріцкер зустрілася з Володимиром Зеленським та взяла участь у засіданні президії Конгресу місцевої та регіональної влади при президенті України, під час якого обговорювалося відновлення Київської області.

Хто ж така представниця Джо Байдена та яке вона має відношення до нашої країни, розбиралася KP.UA

Українське коріння і клан мільярдерів

Ексміністр торгівлі при президентові Бараку Обамі, бізнесвумен та громадський діяч Пенні Пріцкер до України має безпосереднє відношення, оскільки у неї українське коріння. Її предки мешкали у селі Великі Пріцьки Київської області. Наприкінці XIX століття у цьому селі був цукровий завод, а його керуючим був Яків Пріцкер. Пізніше сім’я переїхала до Києва, мешкали вони на Подолі, тримали магазин зерна. Після серії єврейських погромів Яків Пріцкер у 1881 році вирішує емігрувати з сім’єю до Америки, де його єдиний син Микола закінчує Гарвард, здобуває чудову юридичну освіту, відкриває успішну адвокатську контору, яку потім успадкували його син та онуки.

“Коли мій прадід Ніколас приїхав до США, він не знав англійської мови. Ні він, ні моя прабабуся не мали особливих ресурсів. Але вони змогли здобути освіту, і мій прадід пройшов шлях від молодого хлопця, який вивчав англійську, продаючи газети на Максвелл-стріт у Чикаго, до фармацевта, а потім адвоката”, – розповіла Пенні.

Сама Пенні Пріцкер народилася вже в багатій та впливовій єврейській родині, в Чикаго. У 1995 році Пенні була названа однією з трьох наступників Джея Пріцкера, який пішов на пенсію, крім його сина Тома і двоюрідного брата Ніка. Том був призначений офіційним керівником компаній, а Нік та Пенні – віцепрезидентами.

Зараз клан Пріцкерів вважається одним із найбагатших у Сполучених Штатах і протягом понад 20 років входить до десятка списку Forbes «America’s Richest Families». За даними журналу, статки сім’ї Пріцкер складать 37 млрд доларів. Їхня бізнес-імперія налічувала понад 200 компаній, і зараз у клані – 11 мільярдерів. Вони стали співзасновниками одного із найвідоміших фінансових кланів в Америці. Родина Пріцкер заробила свої статки на мережі готелів Hyatt Hotels Corp. До речі, у Києві на Софійській площі є готель «Хаятт».

Особистий стан 64-річної Пенні Пріцкер сягає близько 3 млрд доларів. Вона є засновницею та співзасновником таких компаній як PSP Capital Partners, Pritzker Realty Group, Artemis Real Estate Partners.

Крім того, Пені Пріцкер була членом ради директорів Microsoft, головою Фонду Карнегі за міжнародний світ, а також піклувальником Стенфордського університету та членом Наглядової ради Гарварда.

Її брат Джей Бі Пріцкер – губернатор штату Іллінойс, а їх батько Дональд – співзасновник готельної компанії Hyatt. Саму Пріцкер у 2009 році Forbes назвав однією зі 100 найвпливовіших жінок у світі. Пріцкер має диплом бакалавра з економіки Гарвардського університету, а ще вона отримала ступінь доктора юриспруденції та магістра ділового адміністрування в Стенфорді.

Друг Обами та Байдена

Під час передвиборчих перегонів вона стала одним із головних збирачів грошей для кампанії Барака Обами. Ймовірно тому американські ЗМІ називають її “великим донором від демократів”. А її тісна дружба з Бараком Обамою та його родиною розпочалася ще у 1990-ті роки, коли майбутній президент був професором університету Чикаго. Їхнє знайомство відбулося в Чиказькому YMCA (християнська асоціація), де її син брав участь у баскетбольній програмі. Обама та його родина були частими гостями будинку відпочинку на озері Пріцкера у Мічигані.

Під час праймеріз демократів у 2008 році Пріцкер була головним збирачем коштів для кампанії Обами і зібрала мільйони для свого кандидата в Білий дім. Після переобрання на другий термін Барака Обами Пріцкера була призначена на посаду міністра торгівлі (2013-2017 рр.). Також була членом Президентської ради з питань зайнятості та конкурентоспроможності, працювала у Президентській дорадчій раді з економічного відновлення.

2016 рік. Пенні Прітцкер, президент Барак Обама та канцлер Німеччини Ангела Меркель на церемонії відкриття Hannover Messe 2016. Фото: flickr.com/photos/commercegov/

Чим займатиметься в Україні

Згідно з офіційною заявою Державного департаменту США, спецпредставник займатиметься такими напрямками:

  • Співпраця з Кабінетом міністрів України, країнами Великої сімки, Євросоюзом, міжнародними фінансовими установами, закордонними партнерами та американським приватним сектором задля створення успішної, безпечної європейської демократичної України.
  • Формування пріоритетів пожертв через Координаційну платформу для донорів України так, щоб вони відповідали потребам України.
  • Об’єднання міжнародних партнерів із підтримки України.

«Як досвідчена державна службовця, колишня міністр торгівлі та лідер індустрії, що трансформується, з глибокими спорідненими зв’язками з Україною, Спеціальна представниця Пріцкер привносить десятиліття досвіду і знань на цю критично важливу посаду. Працюючи в тісному контакті з українським урядом, нашими союзниками та партнерами, міжнародними фінансовими установами та приватним сектором, вона керуватиме зусиллями Сполучених Штатів, щоб допомогти відновити українську економіку», – йдеться у прес-релізі Білого дому за призначенням Прітцкер.

Пені сама у своєму інтерв’ю про посаду спецпредставника з питань відновлення України зазначила, що допомагатиме втілювати реформи, необхідні для членства України в ЄС та західного торговельного блоку. Також вона зазначала, що уважно стежитиме, чи збирається Київ дотримуватись умов і чи українська влада належним чином розпоряджатиметься грошима.

“Буде окремий фокус на реформах щодо прозорості та підзвітності відновлення – це зміни регуляторного середовища, правоохоронних органів, судової системи, у сфері боротьби з корупцією, управління держпідприємствами тощо. Іншою важливою частиною моїх повноважень є робота з приватним сектором. Я хочу переконати компанії у різних секторах економіки – в енергетиці, транспорті, логістиці, сільському господарстві, виробництві критично важливих матеріалів та ІТ-технологіях – інвестувати в Україну. Потрібно, щоб бізнес зрозумів, що зараз є можливості для інвестицій в Україну”, – зазначила Пріцкер.

Україна рада появі спецпредставника США щодо відновлення

Посол України в США Оксана Маркарова позитивно висловлюється про призначення Байденом Пенні Пріцкер. В ефірі Радіо Свобода вона заявила, що тепер відновлення України вийде на новий рівень.

“Ми дуже вітаємо створення цієї посади. Насправді офіційний Київ – президент Зеленський, прем’єр-міністр – постійно порушували це питання. Нам надзвичайно важливо, щоб була одна людина. І ця людина зараз з’явилася. І це чудовий вибір лідера, який справді може це зробити, який буде координувати всі агентства фактично, що стосуються майбутнього відновлення і буде людиною, яка має не додаткову роботу, а це його основне завдання 24 на 7. Тобто вона представлятиме в міжнародній контактній групі, яка координує відновлення, США”, – Розповіла вона у програмі Свобода Live.

До речі

Сімейство Прітцкер заснувало так звану Пріцкерівську премію. Це дуже престижна нагорода, яка присуджується щорічно за досягнення у галузі архітектури. Премія широко відома у світі і вважається аналогом Нобелівської премії. Оскільки Нобелівка з архітектури не вручається, це спонукало родину Прітцкерів у 1979 році заснувати власну архітектурну премію.

Засновником династії Прітцкер був адвокат Микола Якович Прітцкер, який іммігрував до Чикаго з Києва, двоюрідний брат російського філософа-екзистенціаліста Лева Ісааковича Шестова. Премію заснував його онук, Джей Прітцкер. Розмір премії – 100 тисяч доларів.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *