Нардеп Грищук показав київський будинок Стуса та відкрив збір на встановлення першого пам‘ятника поету

Фото: biggggidea.com

Народний депутат та колишній актор студії “Мамахихотала” Роман Грищук ініціював встановлення першого в Києві пам‘ятника поету Василю Стусу. Нардеп підкреслив, що в Києві є лише дві меморіальні дошки Стусу.

– Я живу поруч біля будинку, де останні роки життя в Києві жив Василь Стус. Чорнобильська 13-а. Звичайна панелька на окраїні міста. Там жодної згадки немає про поета. Це ганьба всім нам. Маємо не тільки очищати спільний простір від насаджених російських ідолів, але й створювати свій український. Рік тому виникла ідея увіковічнити пам‘ять поета на цьому будинку, – розповів Грищук. 

За словами Грищука, ідею встановлення погруддя підтримує письменник Дмитро Стус, син поета. Бронзове погруддя створить скульптор Володимира Щур, автор пам’ятника «Проня Прокопівна та Голохвастов» на Андріївському узвозі у Києві. Для створення та встановлення погруддя необхідно зібрати 462 тисячі гривень. Збір коштів на погруддя-пам‘ятник організувала громадська організація “Солом’янські котики”.

  • Василь Стус є поетом-шістидесятником і жертвою російських репресій. У 1972 році поета заарештували за звинуваченнями у «антирадянській агітації й пропаганді» та засудили до 5 років таборів у Мордовії та Магаданській області. В 1979 році, відбувши покарання, повернувся до Києва. Проте вже в травні 1980 року Стуса знову заарештували. Через 5 років він помер у російських таборах.
  • Пам’ятники та барельєфи Стусу є у Вінниці, Гайвороні Кіровоградської області, Львові та Краматорську. У 2001 році пам’ятник поету встановили в Донецьку, проте у 2015-му його знищила російська окупаційна влада.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *