«Генеральські чистки» Путіна: чому «полетіли голови»

Фото: із відкритих джерел.

У Росії триває зачищення вищого військового керівництва країни ставлеників колишнього глави міноборони Сергія Шойгу. Володимир Путін, судячи з усього, вирішив серйозно перетрусити російських генералів і налякати їх репресіями.

Генерали «полетіли» як пішаки

Останній «улов» – у Росії затримано начальника головного управління зв’язку російських збройних сил, заступника начальника генштабу генерал-лейтенанта Вадима Шамаріна. У нього провели обшук, після чого відправили на допит до головного військового слідчого управління. Шамаріна звинуватили в отриманні хабаря в особливо великому розмірі. Стаття передбачає до 15 років позбавлення волі. Примітно, що попередника Шамаріна на цій посаді Халіла Арсланова в 2020 році також заарештували за звинуваченням у шахрайстві та отриманні хабаря.

Тимура Іванова звинувачують у отриманні хабаря понад мільярд рублів. Фото: kommersant.ru/

Це вже четвертий високопосадовець з військової сфери, якого затримали протягом недавнього часу. Спочатку за звинуваченням у корупції під арешт відправили заступника міністра оборони Тимура Іванова та начальника головного управління кадрів міноборони Юрія Кузнєцова. Слідчі стверджують, що Іванов отримав хабар на суму понад мільярд рублів (приблизно 111 млн доларів).

Начальник головного управління кадрів міноборони Юрій Кузнєцов. Фото: із відкритих джерел

Стосовно генерал-лейтенанта Юрія Кузнєцова кримінальну справу було порушено через корупцію під час ремонту Краснодарського вищого військового училища, що готує військових зв’язківців і шифрувальників.

17 травня суд заарештував за звинуваченням у корупції колишнього командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-майора Івана Попова. Його було знято з посади в липні 2023 року, як повідомлялося, після критики стану російської армії та високих втрат. Але його звинуватили у продажу металоконструкцій, які були підготовлені для будівництва оборонних споруд російської армії на півдні України.

Івана Попова – звинувачують у великому шахрайстві. Фото: livejournal.com

За день до звільнення Кузнєцова Путін звільнив багаторічного міністра оборони Росії Сергія Шойгу. Замість нього керуватиме міністерством оборони країни-агресора Андрій Білоусов. Шойгу «зіслали» секретарем до Ради безпеки замість Миколи Патрушева.

Профілактика змови та перемога клану ВПК

«Суть кадрових чисток і заміни Шойгу на Білоусова полягає в тому, що Путін прибрав потенційну змову генералів, за якою міг стояти той самий Шойгу разом із Патрушевим. Таким чином Путін ліквідував Політбюро 2.0. Він сказав: “Я диктатор, і немає жодного тандему Путін – Патрушев, є лише Путін”, – вважає радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Видання BBC пояснює кадрове чищення тим, що попередній глава російського міноборони Сергій Шойгу в останні 12 років, будучи міністром оборони, займався побудовою «потьомкінських сіл», звітуючи про успіхи, які ніяк не відповідали реальності. Андрій Білоусов вже пообіцяв провести масштабний аудит із метою зробити його роботу більш ефективною.

Військово-політичний експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що в основі чисток генералітету є різні причини, але головна з них – непомірна корупція у російській армії, від якої втрачав прибуток російський військово-промисловий комплекс.

– У російській армії крутяться величезні гроші – сотні мільярдів доларів. Тиждень тому виступав голова російської держкорпорації з розробки, виробництва та експорту високотехнологічної промислової продукції цивільного та військового призначення «Ростех» Сергій Чемезов (представник однієї з так званих «веж Кремля». – Ред.). І він сказав, що у армії на військових підрядах немає рентабельності. Тобто величезні гроші проходять, а російське ВПК на цьому нічого не заробляє, оскільки генерали розкрадають. А ВПК хоче заробляти на цьому хоча б 5-10% рентабельності. Окрім цього, може йти зачистка “поля” під нового міністра оборони Росії Білоусова, – пояснює експерт.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *