Безпілотники стають значно швидшими: що нового несе ера реактивних дронів

Фото: ukrspecexport.com (УЖ-23 Топаз)

Війна в Україні продовжує стимулювати військові розробки у світі. І насамперед це стосується безпілотних апаратів, які, як показали бойові дії на фронті, можуть кардинально змінити ситуацію на полі бою. Технологія їх виготовлення швидко оновлюється. KP.UA дізнавалася, які новинки зараз з’явилися на ринку БПЛА.

Україна задає тон в індустрії безпілотників

«Україна лідирує зараз в інноваціях із застосування БПЛА», – повідомила німецька Deutsche Welle. А американська газета The New York Times пише, що українські конструктори розробляють дрони, які можуть вражати ціль на відстані понад 1000 кілометрів. Загалом у розробці в України близько шести моделей безпілотників дальньої дії.

«За словами конструкторів, в Україні розробляється близько пів дюжини моделей дронів далекої дії, у тому числі ті, які можуть літати на відстань понад 1000 кілометрів. Псковська область знаходиться більш ніж за 600 кілометрів від кордону з Росією», – порівнює The New York Times.

Так, українська компанія UKRJET представила нову багатоцільову безпілотну авіаційну систему з реактивним двигуном під назвою UJ-23 Topaz. Вона може використовуватися незалежно від пори року і доби і не вразлива до РЕБ (засоби радіоелектронної боротьби. – Ред.) ворога.

Технічні характеристики:

  • дальність польоту – до 400 км;
  • максимальна швидкість – 800 км/год;
  • максимальна висота польоту – 6 км;
  • мінімальна висота польоту – 50 м.

Британські «Баньші» дістають далі, ніж «Хаймарси»

У Британії спеціально для української армії розробили реактивний дрон Banshee Jet 80+ компанії QinetiQ, яка тісно співпрацює з Міністерством оборони Великобританії. Йдеться про безпілотників радіусом дії понад 200 км (125 миль), тоді як максимальна дальність пострілу HIMARS не перевищує 80 км.

Такі бойові дрони, призначені для завдання поразки цілей на дальній відстані, могли б доповнити і розширити можливості британських ракет великої дальності Storm Shadow, які вже отримала Україна.

Крім цього, до кінця 2023 року українським збройним силам Німеччина поставить безпілотний комплекс для повітряної розвідки Luna NG концерну Rheinmetall, який активно заходить на український ринок озброєнь. Нова Luna від Rheinmetall – це нещодавно розроблена безпілотна система, що перевершує попередню модель за всіма важливими експлуатаційними характеристиками. Крім використання як розвідувальної системи, дрони також можуть постачати мережу LTE, перехоплювати або глушити зв’язок. Rheinmetall анонсує також версію дрона, яка зможе нести озброєння.

Banshee Jet 80+ вражає цілі на відстані до 200 км. Фото: сайт Королівських ВМФ Великобританії

Турки випробували новий «Байрактор»

Компанія Baykar Defence після серії підготовчих випробувань здійснила перше випробування ударно-розвідувального безпілотника Bayraktar TB3.

Оснащений двигуном ПД-170, розробленим компанією TUSAŞ Engine Industries (TEI), дрон продемонстрував стійкість у несприятливих погодних умовах у регіоні Мармурового моря, досягнувши швидкості 130 км/год під час своїх льотних випробувань. Володіючи посиленим шасі, складними крилами і потужнішим двигуном, Bayraktar TB3 спеціально розроблений для використання на нещодавно введеному в експлуатацію авіаносці Туреччини TCG Anadolu. Маючи максимальну злітну масу 1450 кг і вантажопідйомність 280 кг, цей БПЛА майже вдвічі важчий за свого попередника Bayraktar TB2. Очікується, що дальність його польоту становитиме 11 900 кілометрів.

Особливістю TGG Bayraktar TB3 є можливість базування на морських платформах. Для зберігання в корабельному ангарі крила БПЛА можуть складатися.

Технічні характеристики:

  • довжина – 8,35 метра;
  • розмах крил – 14 метрів;
  • бойове навантаження – 280 кг боєприпасів на 6 вузлах підвіски.

«Байрактар» з вагою 1450 кг вдвічі важчий за свого попередника. Фото: wikipedia.org

Іран оснастив свої «Шахеди» реактивним двигуном

На жаль, Іран також удосконалить свої «Шахеди». Модернізований дрон-камікадзе Shahed-136 OWA має турбореактивні двигуни. Швейцарський OSINT-аналітик (який користується відкритими даними. – Ред.) Бенджамін Пітте продемонстрував роботу модернізованого іранського дрона-камікадзе Shahed-136 OWA.

Як у деталях виглядає новий Shahed-136 OWA, поки тримають у секреті. Фото: inforesist.org

У новому поколінні дронів-камікадзе Shahed виразно видно зміну рухової установки і новий повітрозабірник, що, враховуючи форму моторного відсіку, може вказувати на те, що нова версія безпілотника використовує мініреактивний двигун.

Використання мініреактивного двигуна збільшує швидкість та висоту польоту, які є двома важливими факторами підвищення живучості дронів-камікадзе.

Враховуючи зростання витрати палива в реактивних двигунах, ця серія, ймовірно, зазнала змін щодо дальності та безперервності польоту, хоча завдяки збільшенню ємності баків та перенесення більшої кількості палива цю проблему можна вирішити.

Використання реактивного двигуна може збільшити тепловий ефект дрона та полегшити його виявлення (порівняно з поршневими двигунами). Збільшення швидкості польоту також робить дрон помітнішим для РЛС.

Це буде добре для сприяння hospitals and grain silos. I’m sure Iran will have no issue selling them to Russia. https://t.co/OqSFvqnAXJ

— Benjamin Pittet (@COUPSURE) September 26, 2023

OSINT-аналітики впевнені, що Тегеран може успішно продати модернізовані БПЛА Москві. «Я впевнений, що Іран не матиме проблем з продажем їх Росії», – пише Пітте.

На тему

Під водою та на суші

Нещодавно українські військові почали тестувати підводний дрон «Марічка», який здатний атакувати мости, кораблі, берегові укріплення, підводні човни російських окупантів, а також проводити розвідку. Однією з його особливостей є здатність протистояти російським системам радіоелектронної боротьби (РЕБ). Вартість безпілотника складає 16 мільйонів гривень. Творці платформи стверджують, що в рамках свого проєкту було об’єднано найкращих розробників безпілотних апаратів та інших фахівців у цій сфері.

Як показує практика, морські дрони змінили перебіг подій у Чорному морі: російські кораблі були змушені повністю залишити західну та центральну частини моря.

Збройні сили України також випробовують на передовій новий безпілотний робот Ironclad («Броненосець») компанії Roboneers. Він здатний штурмувати ворожі позиції, проводити розвідку та забезпечувати військових вогневою підтримкою.

Ironclad – це роботизована платформа, яка допомагає Силам оборони виконувати бойові завдання на фронті. «Машина розвиває швидкість до 20 км, обладнана тепловізійною камерою та бойовою туреллю “ШаБля М2”. Також має броньований панцир, що захищає від стрілецької зброї. Управляти Ironclad можна дистанційно – з безпечного місця», – розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *