Балкани лихоманить: Косово вступає до Ради Європи, а Сербія готується до важких днів

Фото: REUTERS

Найближчим часом у Європі – на Балканах – може виникнути якщо не чергове вогнище конфлікту, то точка напруженості.

Чому занервував президент Сербії

“Тяжкі дні для Сербії. У цей момент нелегко говорити, які новини ми отримали за останні 48 годин”, – написав президент Александр Вучич на своїй сторінці в соцмережах. За його словами, отримані дані безпосередньо загрожують “життєво важливим національним інтересам як Сербії, так і (Республіки) Сербської”.

“Найближчими днями я повідомлю народу Сербії про всі виклики, які стоять перед нами. Буде важко. Боротимемося. Сербія переможе”, – додав Вучич. Він не навів жодних деталей щодо загроз для країни, проте пообіцяв проінформувати мешканців про це найближчими днями.

Президент більше не повідомив нічого, але одне з припущень, що його дивний пост пов’язаний із подіями у Косові. Відразу після цього посту Вучич опублікував у Instagram фото зі старшим сином Данилом, одягненим у футболку з картою Косово та Метохії, прикрашену сербським триколором та написом «немає капітуляції».

А перед цим Александр Вучич заявив, що Сербія розгляне можливість виходу з Ради Європи, якщо в організацію приймуть Косово. Балканська країна бореться проти міжнародного визнання Косова та його членства у міжнародних організаціях з того часу, як Приштина (столиця Косова) проголосила незалежність у 2008 році.

Більшість із 46 членів Ради Європи визнали Косово як країну, але заявка на вступ до організації є однією з тих суперечок, які Європейський Союз намагається вирішити протягом більше десяти років, виступаючи посередником у переговорах між Бєлградом та Приштиною.

Прийняття заявки Косова на вступ до організації “де-факто означатиме вигнання Сербії”, сказав Вучич. “Ми побачимо, залишиться Сербія чи ні, якщо Косово буде прийнято в організацію. Можливо, вони волітимуть мати Косово в Раді Європи замість Сербії”, – додав він.

Президент Сербії та його син у футболці «немає капітуляції». Фото: Instagram|buducnostsrbijeav

Косово стало ближче до міжнародного визнання

І справді, політичний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи на засіданні у Парижі 27 березня рекомендував запросити Косово до членства в організації, що відкриває шлях до голосування за відповідне рішення на сесії ПАРЄ.

Наступним кроком у процедурі стане винесення питання голосування на квітневій сесії ПАРЄ. Власне голосування очікується 18 квітня, після чого питання передається до Комітету міністрів Ради Європи.

Для членства Косова в РЄ потрібні голоси двох третіх членів комітету. Нагадаємо, частково визнане Косово подало заявку на членство в Раді Європи у травні 2022 року, скориставшись можливістю, яка з’явилася після того, як Росію виключили з цієї організації.

Президент Косово Вьоса Османі назвала рішення комітету успішним кроком, зазначивши, що роботу з союзниками щодо членства буде продовжено. “Ми продовжимо працювати з союзниками, щоб забезпечити всім нашим громадянам доступ до інструментів Ради Європи через повноправне членство Косова”, – написала вона у соцмережі X.

Сьогодні в Європі багато робиться у напрямку того, щоб Приштина стала частиною міжнародних структур. Західні країни вже ухвалили рішення про інтеграцію Косова як асоційованого члена до Парламентської асамблеї НАТО, а до цього було схвалено лібералізацію візового режиму між ними та невизнаною республікою.

Комітет Ради Європи проголосував за вступ Косово до РЄ. Фото: facebook.com/BalkanObserverforUkraine

Сербія активно мілітаризується

Наталія Іщенко, редактор порталу “Балканський оглядач”, також вважає, що занепокоєння Вучича викликане саме наміром ухвалення Косова про вступ до Ради Європи.

Тому що це не просто якесь процедурне питання, а йдеться про те, що Косово остаточно йде до міжнародного визнання. “А для Сербії це означає, що вона остаточно втрачає шанс на те, щоб повернути собі Косово”, – каже експерт.

Чи це може призвести до нового збройного конфлікту на Балканах? Наталія Іщенко розповіла, що офіційно сербська влада проти будь-яких воєнних дій. Вони кажуть, що мають берегти мир.

– Але водночас Сербія активно мілітаризується, хоча ніхто не збирається нападати на Сербію. Президент Олександр Вучич буквально щотижня їде на якісь показові військові навчання, або проводить наради з військовими чи відвідує якесь військове провадження. І це дисонує з його ж мирними заявами. У Сербії також хочуть відновити термінову службу в армії, – пояснює вона. Тому експерт вважає, що сербська влада до чогось готується.

І не виключає того, що спроба зберегти за собою Косово може призвести до якихось сутичок.

Що ж до загрози Вучича вивести Сербію з Ради Європи, то це, в першу чергу, вдарить по самих сербах. Наприклад, вони не зможуть звертатися до Суду з прав людини. Адже цим інструментом активно користувалися громадяни Сербії. Крім цього, на думку Наталії Іщенко, вихід Сербії із Ради Європи поставить хрест на вступ цієї країни до Євросоюзу.

Довідка Коротко про

Рада Європи – міжнародна організація, що сприяє співпраці між своїми членами, державами та країнами Європи, у галузі стандартів права, прав і свобод людини та громадянина, демократичного розвитку, законності та культурної взаємодії.

До його складу входять 46 держав, у яких проживає понад 800 млн осіб. Рада Європи є повністю самостійною організацією, яка не входить до системи Європейського Союзу, що об’єднує лише 27 держав. На відміну від Євросоюзу, Рада Європи не може видавати обов’язкові закони, але має повноваження щодо забезпечення дотримання окремих міжнародних угод, досягнутих європейськими державами з різних тем. Рада Європи та ЄС мають деякі спільні символічні атрибути, наприклад, гімн та прапор.

Одним із найбільш значних досягнень Ради Європи вважається розробка та прийняття Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *