У Мальме, де проходитиме Євробачення-2024, відкрилася виставка, присвячена гурту ABBA

Напередодні «Євробачення» у місті Мальме, яке прийме конкурс у 2024 році, відкрилася виставка, присвячена шведському гурту ABBA. Швеція дала світові безліч талановитих музикантів, але ABBA серед них стоїть особняком. І не лише тому, що у 1974 році музиканти ABBA стали першими шведами, які зуміли виграти «Євробачення».

Серед експонатів музею – предмети зі стокгольмського музею ABBA The Museum, костюми Dolce & Gabbana з цифрового концерту ABBA Voyage та перформанси з мюзиклу Mamma Mia! The Party, дія якого розгортається у галасливій грецькій таверні.

Основне місце займають предмети, костюми та записи виступів, пов’язані з піснею Waterloo. П’ятдесят років тому, 1974 року, ABBA перемогла з нею на «Євробаченні». Тут представлені, наприклад, чорні шкіряні черевики, які Бенні Андерссон одягав під час виступу у 1974 році, а також оригінальна платівка Waterloo.

Ватерлоо: для одних – поразка, для інших – перемога

Ватерлоо: для одних – поразка, для інших – перемога

Тоді перемога на «Євробаченні» прославила колектив на весь світ та дала потужний поштовх для прискореного розвитку шведської музичної індустрії.

Цього року «Євробачення» пройде у Мальме. 7 та 9 травня відбудуться два півфінали, а 11 травня пройде фінал. Прихильники сподіваються, що на одному з концертів виступить і ABBA, але учасники гурту поки що відкидають ці припущення.

Виставка ABBA World триватиме до неділі 12 травня.

АВВА у 1975 році

АВВА у 1975 році

Перемога із запізнілим каяттям

Повернемось у 1974 рік до виступу гурту ABBA. Для менеджера колективу Стіга Андерсона перемога не була найважливішою метою. Його більше цікавило те, що ABBA побачить телевізійна аудиторія «Євробачення», яка тоді налічувала близько 500 млн людей, а також продаж великої кількості платівок.

Виступ на «Євробаченні»

Виступ на «Євробаченні»

Пісня Waterloo тривала 2 хвилини 45 секунд, а ще через 90 хвилин ABBA стали переможцями Гран-прі. Але вручення нагороди було затримано, оскільки охоронець не пропускав Б’єрна Ульвеуса на сцену. Він не міг повірити, що ця людина в дивному блискучому вбранні насправді була учасником конкурсу та ще й переможцем. Пізніше швед виправдав дії охоронця: «Ніхто ніколи не виходив на сцену одягненим так погано та некрасиво, як ми».

З усім тим, одяг не завадив взагалі нічому. Спочатку шведів вважали зірками-одноденками, популярність яких незабаром неминуче почне падати. Однак за наступні 50 років ABBA продала 400 млн платівок, випустила 17 хітів номер один, таких як The Winner Takes It All, Dancing Queen, Thank you for the music, Happy New Year та багато інших. А пісня Waterloo 22 жовтня 2005 року була визнана «найкращою піснею в історії конкурсу “Євробачення”».

Бенні Андерссон, Анні-Фрід Люнгстад, Агнета Фельтскуг, Б'єрн Ульвеус

Бенні Андерссон, Анні-Фрід Люнгстад, Агнета Фельтскуг, Б’єрн Ульвеус

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *