Відчув сум і злість: боєць ЗСУ з гурту Nahaba на собі зрозумів, що таке срач навколо Євробачення

В суботу, 3 лютого, під останнім, одинадцятим номером, на сцену Нацвідбору на конкурс “Євробачення-2024” вийде гурт NAHABA. Це відносно новий колектив в українському шоу-бізнесі, але його учасники відомі поза його межами. Також їхній трек GLASSS, з яким вони хочуть поїхати до Швеції (саме там пройде конкурс), активно обговорювали в соцмережах, бо багатьом він нагадував стилістику російського гурту “Тату”.

Андрій та Оля поспілкувалися з ведучою щоденників та бекстейджів “Євробачення” Анною Тульєвою. В інтерв’ю учасники NAHABA, зокрема, прокоментували закиди в плагіаті та розповіли про сенси своєї пісні.

Коментують звинувачення у плагіаті на “Тату”

Одразу після презентації пісень учасників Нацвідбору гурт NAHABA потрапив під “роздачу”. У вокалі Олі та деяких музичних фрагментах треку багато хто (серед них і іноземці) почули хіти російського гурту “Тату”, який 2003 року на Євробаченні” посів третє місце. Окрім того, що учасниці Юлія Волкова та Олена Катіна з рф, вони виступали на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, на відкритті Керченського мосту.

Деякий час NAHABA спостерігали за реакцією, а потім заявили, що в культурному аспекті вони надихались зовсім іншими гуртами. В новому інтерв’ю учасники зізнались – вони взагалі не чули пісні “Тату”.

“Ми з Олею жили разом 5 років (учасники раніше були парою. – Ред.). Жодного разу в нашому домі не звучав гурт “Тату”. Ми навіть не згадували, що вони існують. Я взагалі через те, що все понеслось, і люди писали коментарі, я стільки непотрібної для себе інформації дізнався про цей гурт. Я тепер дізнався, що вони були на “Євробаченні”. А скільки накрутили їм прослуховувань, скільки людей почали їх прослуховувати, типу, де там схоже. Я навіть не знаю, кому це було вигідно робити. Тепер я знаю назви кількох їх пісень, бо в коментарях їх кидають. Навіщо воно мені, чесно не знаю”, – зазначили Артем та Оля.

Гурт NAHABA

Гурт NAHABA

Артем, який служить в ЗСУ, зізнався, чому він негативно та емоційно спочатку відреагував на порівняння з російським гуртом. Втім, згодом, музикант зрозумів корінь подібного хейту.

“До речі, я коли перший раз на це емоційно зреагував, відчув сум і злість. Не зміг ідентифікувати звідки вони йдуть. Потім трохи поживши з цим, я зрозумів, що насправді злий на агресивну культурну експансію росії, яка зробила так, що один єдиний гурт в цьому стилі зміг відрізати від нас сприйняття сотень гуртів в такому стилі по всьому світу. Ми не звинувачуємо (українців. – Ред.), для нас в якійсь мірі зрозуміла ця реакція. Хочемо донести, що ми не надихалися “Тату”. Наша пісня жодного відношення до цього гурту не має”.

Про сенс треку для Нацвідбору

“Багато хто пише нам, що пісня GLASSS це про війну. Насправді це не зовсім так, вона частково про війну. В основному, вона про кохання та відносини. Просто це відносини, які відбуваються між людьми в цілому під час війни. Це не тільки про романтичні стосунки. В цій пісні ми відображаємо багато ситуацій, які є в країні. Ми читаємо коментарі і бачимо історії різних людей. Наприклад, одна дівчина написала, що текст “І битим склом під атаками, мені кричав ти не плакати” нагадує їй про те, що її батько на фронті, і він їй каже “Не плач”.

Про створення гурту

“NAHABA з’явилась стихійно на початку повномасштабного вторгнення. Всі наші плани, проєкти минулі перестали мати будь-який сенс для нас і ми нічого не відчували. Ми навіть тоді не думали про NAHABA як проєкт. Ми просто захотіли зробити пісню. Хоча б одну, ми взагалі не знали, скільки взагалі пісень вдасться зробити в цьому житті”.

Цікаві факти про NAHABA

По факту гурт – це дует Ольги Нахаби (сольно виступає під псевдонімом Vakyolia) та Андрія Науменка. Хлопець брав участь в шоу “Голос країни-11” і дійшов до чвертьфіналу. Його наставницею була співачка Надя Дорофєєва (DOROFEEVA).

Минулого, 2023 року, Андрій вступив до лав Повітряних сил ЗСУ. Наразі служить у 40-й тактичній авіаційній бригаді “Привиди Києва”. На час Нацвідбору військове керівництво дозволило Андрію сконцентруватися на музиці та підготовці до виступу у прямому ефірі.

Ольга Нахаба почала займатися музикою, коли їй було всього два роки. Артистка здобула вищу освіту зі спеціалізаціями хорового диригента та естрадної співачки. Від початку повномасштабної війни подорожує Європою, виступає на вулицях та нагадує іноземцям, що російська агресія не зникла.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *