Ви живете нахабно за рахунок платників податків: Роднянський назавжди забанив українську режисерку

В мережі активно обговорюють перепалку в коментарях, яка виникла між російським кінопродюсером, режисером Олександром Роднянським та українською режисеркою, програмною директоркою кінофестивалю KINOKO Анастасією Тихою. Вона виникла під публікацією Роднянського в Instagram про українського режисера Сергія Лозницю, до якого від початку повномасштабної війни різне ставлення в українському шоу-бізнесі. Інформатор-Україна дізнався про це в публікації “Антоніна Детектор медіа”, а також соцмережах.

Через те, що російський медіамагнат, якого в Росії розшукує суд за так звану “дискредитацію армії РФ”, заблокував українку, коментарі зникли під дописом. Втім, як кажуть класики: що потрапило в мережу, вже не зникає. Хвала скриншотам.

В одному з дописів Роднянський написав: Лозниця бере участь в Каннському кінофестивалі, який зараз проходить у Франції, вже вдев’яте. Українець представив свій новий фільм “Вторгнення”. Стрічка показує життя в Україні після початку повномасштабної війни.

“Вторгнення” – це зібрання епізодів, знятих у різних кінцях України. Від Львова до Одеси, від Полтави до Києва. Лозниця, як завжди, підкреслено відсторонений (хоча це лише видимість – як завжди), його камера, як правило, статична, режисер уважно стежить за людьми. Ані авторського тексту, ані інтерв’ю учасників, ані думки експертів. Тільки спостереження за тим, що відбувається”, – зазначив Роднянський.

В коментарях висловилась режисерка Анастасія Тиха. І ось тут почалось все найцікавіше.

“За ці роки багато чого трансформувалося. Виросло покоління людей, про яке ви нічого не знаєте. І коли ви в коментарях тикаєте молодим режисерам і режисеркам, вказуючи їм “їхнє місце”, мовляв: “от станеш кимось – тоді поговоримо” – то це вкотре підтверджує, що ви не просто не знаєте, а й не маєте жодного імпульсу хоча б якоїсь мінімальної цікавості до тих, хто будує українське кіно сьогодні, знімає кіно про цю війну, ризикуючи життям, допоки пан “самий известний режиссер” обдзвонює пів кінематографічного Києва у пошуку кінооператорів, які погодяться для нього щось зняти”, – написала Анастасія.

Режисерка Анастасія Тиха. Фото: Instagram/nststkh

Режисерка Анастасія Тиха. Фото: Instagram/nststkh

Роднянський, який від початку повномасштабної війни виїхав з РФ та висловлює підтримку Україні, не стримався і заявив, що в Україні взагалі не має кінематографа.

“Ви написали, що вас дратує, що я пишу як кінематографіст, який працює з кращими режисерами Європи на головних ринках світу? Ви при своєму глузді? Я точно не “голос” ніякої української кіноіндустрії. Хоча б з тієї причини, що її не існує. Ви живете нахабно за рахунок платників податків і вимагаєте вас утримувати. Заради бога. Живіть у своєму маленькому світі (в оригіналі “мірку”. – Ред.), але зробіть хоч щось, що оцінять за межами вашого “контексту”. Забудьте про інших. Про мене. Про Лозницю. Ми про вас нічого не чули. Не знаємо. Ви відомі лише як спільнота, яка проголосувала за виключення з якоїсь організації талановитого й безкомпромісного режисера. Більше нічим. На жаль”, – зазначив Роднянський та заблокував Анастасію.

Відповідь Роднянського Тихій

Відповідь Роднянського Тихій

Перепалка між режисерами

Перепалка між режисерами

Зазначимо, скандал з Лозницею виник ще на початку повномасштабної війни. Режисер засудив бойкот російської культури під час війни, оскільки частина кінорежисерів РФ (серед яких вищезгаданий Роднянський) критикують режим Путіна. Про це Сергій сказав під час промови на Каннському міжнародному кінофестивалі (2022), де йому вручили нагороду France Culture за внесок у кіномистецтво. Через це його виключили зі складу Української кіноакадемії.

Режисер Сергій Лозниця. Фото: Facebook/100001477031319

Режисер Сергій Лозниця. Фото: Facebook/100001477031319

Щодо Роднянського, то він народився в Києві, заснував телекомпанію 1+1, але згодом переїхав до Росії. У 2002-2009 роках керував російською СТС Медіа. Роднянський – член Академії кінематографічного мистецтва і наук, чотири його фільми були номіновані на “Оскар” в категорії “Найкращій іноземний фільм”. Втім, Олександр працював над забороненими в нашій країні російських серіалів та фільмів, таких як, зокрема, “9 рота”, “Кадети”, “Біла гвардія”,”Моя прекрасна нянька”.

У жовтні 2022 року міністерство юстиції РФ оголосило Роднянського так званим “іноземним агентом”. Згодом Басманний районний суд Москви заочно заарештував кінопродюсера у кримінальній справі щодо “поширення фейків” про російську армію. Кінопродюсер живе за кордоном, активно веде блог.

Продюсер, режисер Олександр Роднянський. Фото: Instagram/alexander.rodnyansky

Продюсер, режисер Олександр Роднянський. Фото: Instagram/alexander.rodnyansky

Його син – радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань (принаймні був ним) Алекс Роднянський. Він живе в Німеччині та зустрічається з колишньою учасницею гурту “ВІА Гра” Мішею Романовою (також є кумою співака Макса Барських).

Син Олександра Роднянського (праворуч) та Міша Романова (ліворуч) з бойфрендом

Син Олександра Роднянського (праворуч) та Міша Романова (ліворуч) з бойфрендом

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *