Підтримував Україну: за що репера Тумаджа Салехі засудили до страти в Ірані

Іранський репер Тумадж Салехі, відомий своєю підтримкою антиурядових протестів, засуджений до страти. Як повідомляє Reuters, Ісламський революційний суд в Ірані визнав Салехі винним у «розповсюдженні корупції на Землі». Таке звинувачення часто використовується проти дисидентів та активістів у цій країні та воно загрожує найвищою мірою покарання.

Репер був заарештований у жовтні 2022 року після того, як публічно підтримав протести, які спалахнули по всій країні після смерті 22-річної Махси Аміні. Молода жінка померла в поліцейській дільниці, куди її доставили після арешту за «неправильне» носіння хіджабу. Іранська поліція заявила, що в Аміні стався інсульт, її родичі впевнені, що поліцейські просто забили її до смерті.

Смерть дівчини викликала в Ірані масові протести, які тривали кілька місяців і стали одними із найбільших у країні за останні десятиліття. Сотні людей загинули у сутичках із силами безпеки, тисячі були заарештовані. Багато учасників протестів, включаючи неповнолітніх, було засуджено до тривалих термінів ув’язнення і навіть страчено.

Тумадж Салехі

Тумадж Салехі

Тумадж Салехі, відомий своїми гострими соціальними текстами, також взяв участь у виступах та відкрито висловив підтримку протестувальникам. У своїх піснях та публічних заявах він критикував владу, закликав до дотримання прав людини та свободи слова. Невдовзі після цього репера було затримано.

У 2023 році Салехі спочатку був засуджений до 6 років і 3 місяців тюремного ув’язнення, проте 24 квітня 2024 року Ісламський революційний суд змінив вирок і виніс рішення про страту 33-річного музиканта.

Суд змінив вирок

Суд змінив вирок

Вирок поки що не набрав чинності та може бути оскаржений протягом 20 днів. Адвокат Салехі заявив про намір скористатися цим правом та боротися за життя свого підзахисного.

Відомо, що у березні 2022 року музикант випустив пісню на підтримку України та зняв на неї кліп.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *