ПЦУ проситиме перенести свято Дня захисників і захисниць України на 1 жовтня

Православна церква України звернеться до влади з проханням перенести День захисників і захисниць України, який зараз святкують 14 жовтня, на 1 жовтня. Про це митрополит Переяславський і Вишневський Олександр повідомив в опублікованому 25 травня інтерв’ю “Радіо Свобода”.

За його словами, необхідно синхронізувати державне свято з релігійним за новим календарем.

“Моя була ініціатива звернутися до органів державної влади відповідних, у чиїй компетенції це перебуває, про врегулювання цього питання згідно із церковним календарем, за новим стилем, як ми його називаємо, відповідно до тих свят, які до нього прив’язані. А це Покрова і День державності. Фактично це тільки два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, – ті, які збігаються із церковними святами, державні дати. А Різдво 25 грудня – воно і так уже було оголошено державою вихідним днем”, – сказав митрополит.

“Радіо Свобода” зазначає, що День захисників і захисниць України – офіційний вихідний. Історично свято пов’язане із церковним днем Покрови Пресвятої Богородиці, який за схваленим ПЦУ новоюліанським календарем припадатиме на 1 жовтня.

День української державності – державне свято, але не вихідний день, його справляють щороку 28 липня, у День хрещення Київської Русі-України.

Контекст:

24 травня ПЦУ схвалила перехід на новий церковний календар. Рішення ухвалив архієрейський собор у Києві. Формально перехід на новий календар має затвердити ще помісний собор церкви 27 липня 2023 року з участю мирян. Але предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та низка інших єпископів заявили “BBC News Україна”, що питання вже вирішено й перехід на новий календар відбудеться.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *