Монумент “Батьківщина-мати” в Києві хочуть перейменувати до Дня Незалежності

Монумент “Батьківщина-мати” в Києві буде перейменовано на “Україна-мати”. Таке рішення ухвалила вчена рада Національного музею історії України у Другій світовій війні, розповів 29 липня в інтерв’ю “Українському радіо” гендиректор музею Юрій Савчук.

“У нас відбулося засідання вченої ради нашого музею, і на ньому було ухвалено важливі рішення. Одне з них – перейменування монумента “Батьківщина-мати” на монумент “Україна-мати”, – сказав він.

Савчук вважає, що це рішення – не формальний крок і для нього є всі підстави.

“Якщо ми складемо всі пазли, то побачимо картину абсолютно нового життя монумента, опертого на ті факти, які для мене є визначальними: створений в Україні, створений зусиллями українських робітників, інженерів, учених. Він є унікальною пам’яткою науки і техніки”, – зазначив посадовець.

За його словами, монумент зараз “отримує друге життя”.

“Чому зараз? Тому що саме зараз, під час повномасштабного вторгнення, цей монумент для киян, для українців, які мешкають у Києві, в Україні, борються з ворогом, цей монумент почав набувати іншого значення. Він є символом стійкості та незламності українського народу. Ми знаємо факт, який опирається на легенду, що “Батьківщина-мати” розвернута на північний схід. І саме від північно-східного ворога вона захищає нашу землю, наш народ. В інтернеті можна також зустріти й нову назву пам’ятки – і оборонниця, і захисниця, і оберіг, і друга київська Оранта. Тож можна акцентувати й на цьому”, – пояснив Савчук.

Він очікує, що Міністерство культури та інформаційної політики ухвалить рішення вченої ради про перейменування монумента до 24 серпня – Дня Незалежності України.

“Має бути відповідний розпорядчий акт, яким є наказ Міністерства культури та інформаційної політики. Мною був затверджений графік необхідних дій, щоб досягнути цієї мети напередодні Дня Незалежності. І це не просто автономна мета. Я весь час підкреслюю взаємозв’язок цих процесів – зміни герба на щиті й появу тризуба, перейменування монумента, перейменування музею, розширення його функцій, нове осмислення, нові сенси, новий імідж”, – додав директор музею.

Контекст:

“Батьківщина мати” – монументальна скульптура в Києві, встановлена у 1981 році на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Висота монумента з постаментом – 102 м.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила пакет законів про декомунізацію, заборонивши радянську символіку. 15 травня 2015 року закони підписав тодішній президент України Петро Порошенко, а 21 травня того самого року вони набули чинності.

Проте герб СРСР зі щита “Батьківщини-матері” у Києві так і не демонтували. Серед причин, які заважають демонтувати герб, в Українському інституті нацпам’яті називали технічні й фінансові. У грудні 2021 року голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович заявив, що демонтаж герба СРСР коштуватиме мільйони гривень.

7 липня 2022 року у “Дії” розпочалося опитування щодо майбутньої символіки на щиті монумента “Батьківщина-мати”. 85% учасників опитування підтримали ідею встановити на ньому тризуб замість герба СРСР.

13 липня Держінспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на ремонт щита, який передбачає заміну радянського герба на тризуб.

Аліна ГРЕЧАНА
журналістка

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *