Кіркоров домігся правди у Страсбурзькому суді: йому там усе пригадали

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав неприйнятною скаргу (12174/22) співака та музичного продюсера Філіпа Кіркорова, який заявив про порушення його прав у зв’язку із забороною на в’їзд до Литви. Відмова Кіркорову – громадянину РФ та Болгарії – у можливості відвідувати та вести концертну діяльність у Литві мотивувалася владою країни міркуваннями національної безпеки. А крім того – позицією, якою дотримується артист щодо незаконної анексії Криму.

Розгляд було ініційовано у лютому 2022 року. Посилаючись на статтю 10 (свобода висловлювання думки) та статтю 1 Протоколу №1 (захист власності) Європейської конвенції про захист прав людини (Конвенції), заявник наполягав на факті тиску на нього через політичні погляди та заявляв про неотриманий дохід через скасовані концерти, вимагаючи відшкодування вартості квитків.

Розглянувши аргументи сторін, Страсбурзький суд визнав порушення прав Кіркорова, гарантованих статтею 10 Конвенції, включно з правом на поширення інформації та ідей з боку артиста. При цьому суд вважав це порушення юридично обґрунтованим як на рівні литовського законодавства, так і законодавства ЄС, оскільки заборона на в’їзд до Литви має на меті захист національної безпеки та публічного правопорядку.

Філіп Кіркоров

Філіп Кіркоров

ЄСПЛ висловив згоду з позицією національних судів Литви, що полягала в тому, що заборона Кіркорову на в’їзд до країни не була непропорційною мірою, оскільки його права як громадянина Євросоюзу були обмежені виключно в цьому відношенні, і заявник у будь-якому разі не мав сімейних, соціальних чи економічних зв’язків із цією державою.

ЄСПЛ також відхилив скаргу щодо заявленого порушення статті 1 Протоколу №1 до Конвенції на тій формальній підставі, що заявник не вичерпав усі правові можливості відшкодування матеріальної шкоди через скасування концертів на національному рівні.

В’їзд на територію Литви Кіркорову було закрито на п’ять років у січні 2021 року за клопотанням Міністерства закордонних справ республіки. Влада країни заявила про загрозу національній безпеці на ґрунті регулярного відвідування артистом Криму.

Регулярно відвідував Крим

Регулярно відвідував Крим

Кіркоров звернувся із заявою до окружного адміністративного суду Вільнюса, але той у червні 2021 року залишив заборону на в’їзд до Литви в силі. Суд визнав необґрунтованими аргументи захисту артиста про непропорційність та дискримінаційний характер застосованих щодо нього заходів.

У вересні 2021 року Вищий адміністративний суд Литви підтримав рішення першої інстанції, після чого адвокат Кіркорова заявив про готовність подати скаргу до Страсбурзького суду.

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *