Алана Бадоєва обурило рішення відомої кінопремії: Чи один і той самий рік у нас всіх за вікном

Напередодні другої річниці початку повномасштабної війни в український кінопрокат вийшла документальна стрічка “Довга Доба” режисера Алана Бадоєва. Фільм став переможцем першого національного фестивалю Cinema for Victory, який було започатковано за підтримки президента України Володимира Зеленського. Також стрічку показали у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі (Бельгія). Втім Українська кіноакадемія відхилила заявку на участь документального проєкту “Довга Доба” у восьмій Національній кінопремії “Золота дзиґа”.

Алан Бадоєв прокоментував рішення кіноакадеміків та зробив у соцмережах публікацію з цього приводу. Режисер розповів, яку відповідь отримав від організаторів премії. Також за його словами, він висловив бажання поділитися своїми думками та поставити питання, щодо актуальності дій та регламенту деяких заходів у кіножитті нашої країни.

“У пояснювальному листі нам дуже чемно відповіли, що оскільки ми не мали комерційного прокату і не брали участі в міжнародних фестивалях, наглядова рада не взяла наш фільм до уваги. Я хочу запитати як раду фестивалю “Золота дзиґа”, так і просто наших культурних діячів: чи один і той самий рік у нас всіх за вікном?”.

Режисер зауважив, що він третій рік живе в країні, де йде повномасштабна війна, де люди максимально заохочують спільноту до благодійності, до визначення важливості соціальної місії, спрямовуючи усі процеси на допомогу нашим захисникам. За ці роки, наголосив Бадоєв, змінюються усі галузі, щоб бути актуальними та корисними сучасній Україні.

“Чи не вважаєте ви, що прийшов той самий момент доцільності менш формального підходу у відборі кінострічок та їхній відповідності духу часу, в якому ми живемо, і який набагато гнучкіший, аніж здається на перший погляд”.

Не бажання хайпу:Алан Бадоєв обурений рішенням оргкомітетом відомої кінопремії 1

Бадоєв нагадав, що документальна стрічка “Довга Доба” вийшла з благодійними показами в український прокат у 20 містах та 31 кінотеатрі, зібравши аншлаги по всій країні. Загалом прокат тривав три тижні, стрічку переглянули більше ніж 10 тисяч людей, завдяки яким було зібрано два мільйони гривень на допомогу тяжкопораненим військовим. Також почався міжнародний шлях документального кіно.

“Цей допис – не бажання хайпу та не боротьба за місце в якомусь списку! Я маю повагу до всіх діячів і їхні творчі доробки, що зараз представлені у номінаціях, бо це люди, які своїми трудом й талантом продовжують життя українського кіно, за що їм велика подяка”, – підсумував Алан Бадоєв.

В коментарях під дописом за першу годину після публікації негативних коментарів від користувачів соцмереж не було. Вони підтримали команду фільму “Довга Доба”. Зазначимо, що документальна стрічка створена на основі 12 тисяч історій українців. Хронометраж фільму складає 120 хвилин. Фільм починається з історії Романа Жука та його родини, яка й стала відправною як для режисера, так і для всієї команди.

Про номінантів премії “Золота дзиґа”

Напередодні Українська кіноакадемія сформувала лонг-лист, до якого потрапили 50 проєктів: 10 повнометражних ігрових, 12 повнометражних документальних, 14 короткометражних, 4 анімаційні фільми та 10 серіалів. Щодо категорії “Документальний повнометражний фільм”, в який міг би потрапити проєкт Алана Бадоєва, то в ній представлені 12 стрічок.

Серед них і оскароносний документальний фільм “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова. Окрім нього на потрапляння у фінальний шорт-лист претендують: “Бартка”, “Євродонбас”, “Життя на межі”, “Залізні метелики”, “Звідки куди”, “Зірка. Дума про право”, “Іван і Марта”, “Король Лір: як ми шукали любов під час війни”, “Нескінченність за Флоріаном”, “Правило 2 стін” та”СвітлоТіні Івана Чендея”.

Члени Кіноакадемії вже розпочали голосування за номінантів, яке триватиме до 6 травня. Імена переможців восьмої Національної кінопремії “Золота дзиґа” будуть оголошені в червні.

Статуетки кінопремії

Статуетки кінопремії “Золота дзиґа”

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *