Зелений чай допомагає схуднути та інші міфи про напій, спростовані дієтологами

Лікарі-дієтологи розвіяли популярні міфи про чай, інформує Ukr.Media.

Чорний і зелений чай збирають із різних кущів

Ні, це листя однієї та тієї ж рослини, відрізняється спосіб обробки. Все залежить від того, як окислюються ферменти соку листя під впливом зовнішніх факторів. Якщо сировину обробити теплим повітрям, то сік листя не окислиться — так одержують зелений чай. Без теплової обробки починається ферментація і результатом стає чорний чай.

Зелений чай корисніший за чорний

Якісний зелений чай має більш виражені антиоксидантні дії. Причина якраз у тому, що без ферментації корисні речовини зберігаються, не окислюються. Також є дослідження, які свідчать, що він знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Однак не варто категорично стверджувати, що потрібно надавати перевагу саме зеленому чаю. Наприклад, у ньому більше кофеїну в порівнянні з чорним, тому він сильніше бадьорить. Однак є захворювання, за яких така дія небажана.

Зелений чай допомагає схуднути

Якщо сподіватися лише на нього, то навряд чи вдасться помітно зменшити вагу. Зелений чай має сечогінну дію, організм втрачає більше рідини, тому може тимчасово зменшитися набряклість. Через такі ефекти люди вважають, що худнуть. Але схожими властивостями володіють і інші трави. А якщо ігнорувати вживання простої води, то організм починає рідину екстрено накопичувати, і набряки стануть сильнішими. Так, за рахунок підбадьорливого ефекту чаю у людини може з'явитися більше енергії для фізичних вправ, але сподіватися, що вона розщепить жири, не варто.

Міцний чорний чай допомагає при отруєнні

Чай має невеликий антисептичний ефект, але він не настільки сильний, щоб вилікувати. При отруєнні можна пити слабкий чай як чорний, і зелений. Концентрований не потрібно, щоб не дратувати ШКТ. Загалом у таких випадках краще вживати просту воду кімнатної температури. При сильному отруєнні до неї можна додати трохи солі, яка затримує рідину, щоб запобігти зневодненню. Але оптимальний варіант — приймати аптечні препарати та не розраховувати тільки на народні засоби.

Чай не можна пити натще

А це правда. Але натще взагалі нічого крім води пити не рекомендується. Причому вода має бути теплою, в жодному разі не крижаною чи гарячою. Десь за пів години можна снідати. Протягом дня 2-3 чашки чаю здоровій людині не зашкодять, але через вміст кофеїну краще не пити перед сном. Однак при проблемах з тиском, шлунково-кишковим трактом краще скоригувати дозування з лікарем.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *