З 1 серпня антибіотики можна купити лише за рецептом: що потрібно знати

Із серпня українці зможуть придбати антибіотики в аптеках виключно за рецептом. Під час перехідного періоду діятиме як паперовий, так і електронний рецепт.

Починаючи з 2023 року рецепти у паперовому вигляді планують виключити та залишити лише електронні. Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

У відомстві зазначили, що електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Однак необхідною умовою є реєстрація в електронній системі охорони здоров’я.

За словами заступниці міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марії Карчевич, на перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці.

“Для цього достатньо надати фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення. Також за рецептом пацієнт самостійно ухвалюватиме рішення про вибір торгової назви препарату, що містить призначену діючу речовину, орієнтуючись на власний бюджет”, – повідомили в МОЗ.

У МОЗ наголосили, що неправильне та надмірне вживання антибіотиків призводить до розвитку широкої резистентності (коли знижується ефективність препаратів). В результаті бактерії стають стійкими до ліків, що унеможливлює боротьбу з інфекціями.

Щоб отримати рецепт, українцям варто звернутися до лікаря – це може бути лікар первинної медичної допомоги або спеціаліст. Водночас декларація для цього не потрібна. Після огляду лікар за потреби випише рецепт на антибіотик та видасть пацієнтові інформаційну довідку, що містить всю інформацію про призначення.

Топ-новини зараз:
• Курс долара несподівано знизився: скільки коштує валюта 4 серпня
• В ОП розповіли про проблеми з поставками західної зброї
• Фіни змусили росіян щодня слухати гімн України: подробиці
• У Росії вчительку судили за антивоєнний вислів на уроці: школяр написав донос

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *