Турбота про зір влітку: корисні поради

Турбота про зір влітку: корисні поради
Турбота про зір влітку: корисні поради

Наші очі, як вкрай чутливий та уразливий орган, потребують турботи протягом усього року. Ця турбота полягає у дотриманні базових правил здоров’я зорової системи, як-от регулярне відвідування офтальмолога та виконання гімнастики для очей. Є певні сезонні особливості піклування про очі, про які варто та брати до уваги.

Небезпека сонячного ультрафіолету

Влітку головною небезпекою для очей є сонячне світло, а саме проміння ультрафіолетового спектру. У сонячну погоду на вулиці досить дискомфортно, адже через сліпуче сонце доводиться постійно мружитися. Порятунком в такій ситуації є сонцезахисні окуляри. Але варто розуміти, що носіння сонцезахисних окулярів — це більше, ніж питання комфорту, це необхідність для здоров’я очей.

Сонячний ультрафіолет, а точніше його прямий та тривалий вплив на поверхню ока, має вкрай негативний вплив. Зокрема, можуть виникати наступні проблеми: 

  • пошкодження слізної плівки та як наслідок зменшення кількості слізної рідини;
  • синдром сухого ока;
  • фотокератит;
  • сонячна ретинопатія;
  • збільшення ризику катаракти;
  • погіршення зору.

Тож на відкритому сонці ніколи не забувайте одягати окуляри. Але будь-які окуляри не підходять, потрібні якісні зі 100% сонцезахистом. Сьогодні доступно багато дешевих окулярів, що не мають повноцінного захисту від ультрафіолету, а мають лише затемнені лінзи. Вони можуть дещо полегшити зоровий дискомфорт у сонячну погоду, але ваші очі в них зовсім не захищені від ультрафіолету, а отже небезпека для їх здоров’я серйозна.

Важливо купити сонцезахисні окуляри лише в сертифікованих магазинах оптики. 

Захист очей під час роботи за комп’ютером

Очі потрібно захищати не тільки від ультрафіолету, але й від шкідливого синього світла, що його випромінюють екрани гаджетів. Вплив цього світла також небезпечний, особливо, якщо ви постійно працюєте за комп’ютером.

Як і від сонячного ультрафіолету, від синього світла здатні захистити окуляри — окуляри для комп’ютера. Вони мають спеціальне покриття «блу-блокер», яке нейтралізує світло шкідливого спектру і захищає очі. Комп’ютерні окуляри повинні бути у кожного, чия професія передбачає регулярну роботу за комп’ютером. Вони можуть бути «нулівками» і не мати оптичної сили, виконуючи суто функцію захисту, або ж мати діоптрійність і коригувати зір. Все залежить від ваших особистих потреб. 

Вітаміни для здоров’я зорової системи 

Літо — ідеальна пора для збагачення свого раціону та організму вітамінами. Саме ця пора є сезоном свіжих овочів, фруктів, ягід і зелені, які є джерелом корисних нутрієнтів. Для здорового функціонування зорової системи необхідні вітаміни A, C, E. Вони у великій кількості містяться в чорниці та інших лісових ягодах, броколі, моркві, шпинаті, яблуках, цитрусових та бобових. Також додайте у свій щоденний раціон свіжі молочні продукти, м’ясо та морську рибу — ці продукти є дуже корисними для здоров’я організму в цілому.

Не забувайте про регулярні візити до офтальмолога. Фахівці радять відвідувати лікаря для перевірки зору мінімум один раз на рік

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *