Профілактика не потрібна: лікарка розповіла про боротьбу з гельмінтами

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третє місце у світі по захворюваності серед інфекційних хвороб займають кишкові гельмінтози. При цьому зараження дорослих відбувається так само часто, як і дітей. Лікар-гастроентеролог Уляна Галіпчак пояснила, як уникнути зараження та чи можлива взагалі профілатиктика гельмінтів.

“Гельмінтози – паразитарні інвазії людини і тварин, зараження якими відбувається харчовим або контактним шляхом. Гельмінти поширені майже скрізь і вражають велику частину населення планети. Гельмінти пригнічують імунні реакції, в результаті чого страждає захист організму навіть на важкі зараження. Вони провокують алергії, травні розлади, порушують функції внутрішніх органів”, – розповіла експертка у своєму блозі в Instagram.

За словами фахівця, у кожної людини в той чи той період життя були паразити, адже кожен колись їв ягоди чи овочі прямо з городу чи просто не мив руки перед їжею. Однак це ще не означає, що у всіх є глисти в цей момент і потрібно з ними боротися. За даними ВООЗ, Україна не входить у число країн, яким необхідна паразитопрофілактика.

“Тому не потрібно вживати протипаразитні засоби про всяк випадок і профілактично давати їх своїм дітям. Це серйозні препарати, що мають токсичний вплив на організм, тому пити їх потрібно лише за призначенням лікаря”, – каже експертка.

Захиститися від зараження яйцями чи личинками гельмінтів можна, якщо дотримуватися елементарних правил гігієни – мити руки та їсти чисті продукти.

Особливо обережними треба бути при вживанні плодів, які ростуть близько до землі, їх часто удобрюють гноєм, а в структурі цих ягід багато мікроволосків і поглиблень, які сприяють утриманню яєць глистів. М’ясо і риба повинні бути дуже ретельно оброблені до повної готовності.

Також бажано ніколи не вживати воду з відкритих водойм і некип’ячену воду з крана.

Які можуть виникнути симпотоми при зараженні?

Симптоми паразитарного захворювання залежать від виду та кількості паразитів, а також від індивідуальної реакції організму на глисти. Перші симптоми зараження: погіршується апетит, з’являється блювота, нудота або слинотеча, болі та відчуття руху у животі. “При будь-якій підозрі на глистяну інвазію слід обов’язково звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Діагноз підтверджується звичайним аналізом калу на яйця глистів і цисти кишкових найпростіших”, – резюмує спеціалістка.

Топ-новини зараз:
• Сил не вистачить: у США висловились про шанси Росії утримати окупований Херсон
• "Литву – за три дні": автори блицькгригу в Україні обговорили нову спецоперацію
• У дев'яти областях України очікується негода: оголошено штормове попередження
• У російському Бєлгороді пролунали потужні вибухи, є загиблі й поранені

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *