Медики розповіли про ознаки, за якими можна визначити наркомана

Наркотики — це серйозна проблема, яка може торкнутися будь-кого. Часто ми не помічаємо, що хтось із наших сусідів чи родичів страждає на наркотичну залежність. Але є певні ознаки, що видають залежність. Медики виділили п'ять основних. За ними можна легко визначити наркозалежного, інформує Ukr.Media.

Рік за два

"Вони виглядають на 10-20 років старше свого реального віку. Доглядала дуже хворого пацієнта з панкреатитом у відділенні інтенсивної терапії минулими вихідними. Хлопцеві було всього 30, але на його вигляд йому можна було дати всі 50".

Не може здорово мислити

"Залежність не знає кордонів. Я працюю лікарем-наркологом у програмі допомоги людям із залежністю — і серед моїх підопічних є і безпритульні, люди що ледь закінчили вісім класів, і колишні доктори наук. Проте я виділив для себе кілька рис, які притаманні їм усім: висока імпульсивність, схильність до маніпуляцій і зазвичай вони далеко не найзавбачливіші люди через природу своєї залежності".

Співвідношення зубів та татуювань

"Одна з наших медсестер часто використовувала "співвідношення зубів до татуювань" як показник споживання наркотиків. Якщо у людини пропорції "менше зубів — більше тату", то вона, швидше за все, залежна або вживала".

Цукерки замість таблетки

"Якщо вони відмовляються від речовин, то часто вживають багато цукру та кофеїну. Зазвичай діалог у кафе такий: Вам кави? Так, чорну, сім ложок цукру".

Все не так просто

"Я медсестра, допомагаю людям лікувати наркоманію. Звичайно, є очевидні ознаки, коли хтось вживає або був залежний від речовин. Але я вважаю, що близько 80% важких наркоманів виглядають як звичайні люди, з якими ви зустрічаєтеся щодня. Ці персони навіть би не привернули мою увагу, якби я зустріла їх у магазині. Вони мають роботу, сім'ю — ціле життя крім вживання речовин. І майже кожен з них має емоційні та психічні проблеми, що перевершують будь-яку фізичну ознаку вживання наркотиків".

Наркотична залежність — це серйозна проблема, яка може торкнутися будь-кого. Важливо розуміти, що наркозалежні страждають на хворобу, яка потребує співчуття та підтримки, а не засудження. Замість того, щоб стигматизувати їх, ми повинні прагнути до створення дружнього та безпечного середовища, де вони можуть отримати необхідну допомогу та підтримку для подолання своєї залежності.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *