Медики розповіли, чим небезпечне веганство для дітей

Веганська дієта дуже популярна серед молодих людей, які часто привчають до неї і своїх дітей. Мотиви вибору такої дієти можуть бути різними: екологічні, етичні, пов'язані зі здоров'ям і т. д. Однак якими б не були мотиви дорослих, для дітей веганська дієта — не найкращий вибір. Це показало нове дослідження вчених з Гельсінського університету (Фінляндія), інформує Ukr.Media.

Фахівці встановили, що веганська дієта має великий вплив на метаболізм дітей. В них значно знижується рівень незамінних амінокислот, вітамінів D і A, а також «хорошого» холестерину. Крім того, у веганській дієті відсутня докозагексаєнова кислота, яка дуже важлива для розвитку гормональної, імунної та нервової систем дитини.

Щоб з'ясувати, як дієта впливає на здоров'я дитини, дослідники вивчили раціон і метаболізм 40 здорових дітей (середній вік 3,5 роки) з дитячих садків Гельсінкі. Маленькі учасники дотримувалися веганської, вегетаріанської або всеїдної дієти залежно від вибору їх сімей. Всі учасники — вегани дотримувалися веганської дієти з народження і протягом 13-50 місяців перебували на грудному вигодовуванні від матерів-веганів. Вченими були ретельно розглянуті їх рівень харчового споживання, метаболічні біомаркери і статус мікронутрієнтів.

Результати дослідження показали, що в порівнянні з дітьми, які їли все, у дітей на веганській дієті істотно знижений рівень вітамінів D і A, попри те, що вони регулярно отримували добавки вітаміну D. Також в них було менше ліпопротеїдів високої щільності («хорошого» холестерину), незамінних амінокислот і докозагексаєнової кислоти.

"Наші результати показують, що вплив суворої дієти на здоров'я дітей не можна екстраполювати з досліджень на дорослих. Крім приймання вітаміну D, необхідно приділяти увагу адекватному споживанню вітаміну A і білка з різних джерел", — каже доктор Топі Ховінен, один з авторів дослідження.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *