Які захворювання можна підчепити у басейні, та як цього уникнути

Найчастіше плавання безпечне для здоров'я, але якщо вода забруднена, виникає ризик захворіти. Чим можна заразитися у водоймах і басейнах та як цього уникнути? Розбираємося з терапевтом, інформує Ukr.Media.

Які захворювання можуть виникнути після купання у брудній воді

Список інфекцій, які зустрічаються у воді, величезний, і вони можуть впливати на найрізноманітніші органи нашого тіла. Найбільш поширені інфекції можна розділити на три типи, кожному з яких властиві певні симптоми.

  • Діарея. Це найчастіше з захворювань, що передаються через воду. Діарея може бути викликана криптоспоридіями, кишковою паличкою, ротавірусами, ентеровірусами і багатьма іншими збудниками.
  • Висип або дерматит. Сверблячка і почервоніння найчастіше з'являються на ділянках, які не були прикриті плавальним костюмом. Ці симптоми викликають умовно патогенні дріжджоподібні грибки.
  • Зовнішній отит, або "вухо плавця", найчастіше розвивається через стафілококову інфекцію. Ці бактерії живуть у нас на шкірі і через недотримання гігієни і переохолодження можуть активуватися. Зовнішній отит у вухах супроводжуватися почервонінням і свербінням вушному каналі, підвищенням температури. До цього захворювання схильні і діти, і дорослі.
  • Через забруднену воду передаються багато захворювань. Ризик заразитися особливо високий у місцевості, де несправна каналізація або досі використовують вигрібні ями. Мікроби потрапляють у водойми і в джерела питної води (колодязі, джерела), що особливо небезпечно. Типові збудники діареї і гастроентериту, які проявляються блювотою, — віруси кишкової групи, а також грамнегативні бактерії, серед яких — шигели, сальмонела, патогенні види кишкової палички і навіть збудник холери. Найнебезпечніше ускладнення при цих захворюваннях — зневоднення, яке для дітей і літніх людей може нести загрозу життю. Дерматит, пов'язаний з купанням, зазвичай усувається одним застосуванням мазі, що містить цинк. А отит вимагає серйозної уваги і консультації лікаря — нагноєння в області вуха може спричинити серйозні ускладнення.

    Як відбувається зараження

    Зараження відбувається, коли ви ковтаєте воду, вдихаєте її через ніс або коли вода, що містить бактерії, потрапляє у ваші вуха. Також інфекція може потрапити в організм через порізи і відкриті рани. Інфекції можуть чекати вас в озерах, річках, морях, океанах, а також в аквапарках і басейнах. Важливо розуміти, що хлор не вбиває інфекції негайно — в деяких випадках на це можуть знадобитися хвилини і навіть дні.

    Басейни безпечні, якщо вони правильно знезаражуються — вода в них може хлоруватися, оброблятися ультрафіолетом або озоном. Природні водойми, вище яких знаходяться міста, можуть бути забруднені через погані очисні споруди і дефектні каналізації.

    Найбільш безпечно купатись у великих водоймах далеко від цивілізації. Якщо ви користуєтеся водоймою поблизу великих міст або в курортній зоні, вибирайте офіційні зони відпочинку.

    Хто в зоні ризику

    Особливо схильні до ризику заразитися інфекціями, що передаються через воду, діти, вагітні та люди зі слабким імунітетом. Такі інфекції не передаються від людини до людини через дотики, поцілунки або статевим шляхом — неможливо заразити отитом через контакт. А ось дістати інфекцію, що викликає діарею, якщо ви не миєте руки після туалету, цілком можливо. Якщо ви з діареєю йдете в басейн, дуже ймовірно, що хтось ще заразиться інфекцією. Висип і дерматит, отримані у воді, в більшості випадків не контагіозні.

    Лікування

    Деякі з захворювань, що передаються через воду, лікуються антибіотиками або протигрибковими препаратами, інші проходять самі собою. Виявлення симптомів на ранніх стадіях захворювання допоможе вам своєчасно звернутися до лікаря за консультацією і уникнути ускладнень.

    У дорослої людини кишкова інфекція протікає найчастіше в легкій формі. Якщо ви можете пити воду — значить, все в порядку. Якщо блювота не дає пити і зневоднення наростає, потрібна медична допомога і внутрішньовенне введення розчинів. Якщо захворіло вухо, важливо не лікуватися самостійно.

    Як не захворіти під час купання

    Щоб знизити ризик захворювання або поширення інфекції, завжди дотримуйтесь запобіжних заходів:

  • Приймайте душ (з милом або гелем) до і після плавання, і частіше мийте руки.
  • Не ходіть у басейн, якщо у вас або у когось із членів вашої родини діарея. Рекомендується вичікувати два тижні після того, як ви перенесли інфекцію такого типу.
  • Не ковтайте воду в басейні і не пийте необроблену воду з природних водойм.
  • Не купайтеся у водоймах, якщо у вас є порізи і відкриті рани.
  • Добре витирайте вуха після плавання або використовуйте затички для вух під час купання.
  • Якщо ви підозрюєте, що підчепили інфекцію під час купання, зверніться до лікаря якомога швидше.
  • Джерело: ukr.media

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *