Чи можна вживати чай під час вагітності і який саме

Вагітність накладає певні обмеження на раціон майбутньої мами. Чаї — не виняток. Перевірте, які з цих напоїв ви п'єте — щоб дізнатися, чи не шкодять вони малюкові, інформує Ukr.Media.

Імбирний чай

Чай з імбиром не належить числа заборонених напоїв для вагітних — якщо тільки не зловживати ним. Невелика кількість настою допомагає впоратися з ранковою нудотою і спазмами внизу живота, які можуть виникати у перші місяці вагітності.

Чорний чай

Попри значну кількість кофеїну, що міститься у напої, чорний чай вважається відносно безпечним для вживання під час вагітності. Але при цьому фахівці радять скоротити його кількість до чотирьох чашок на день, щоб не провокувати підвищення тиску і утворення набряків.

Зелений чай

Як і чорний, зелений чай не є небезпечним для майбутньої мами і дитини. Але при цьому не варто забувати про те, що кофеїну у ньому міститься трохи менше, ніж у натуральній каві.

Чай з ромашкою і м'ятою

Ось де прихована справжня небезпека! Фахівці не рекомендують вживати ромашкові і м'ятні чаї у першому триместрі. Уся річ у тім, що ці трави здатні викликати маткові скорочення. М'ята і ромашка діють м'яко, стимуляція не настільки сильна, щоб спровокувати викидень, але ризикувати все ж таки не варто — особливо на самому початку вагітності.

Червоний чай з листя малини

Споконвіку настій з листя малини використовували для полегшення пологових переймів у жінок. Особливу властивість рослини підтвердили і сучасні дослідження. Стосовно вживання чаю під час вагітності думки фахівців розходяться. Деякі з них вважають, що напій слід виключити з раціону через здатність рослини стимулювати скорочення матки. Інші спираються на відсутність наукових доказів і вважають, що обмежена кількість чаю піде вагітній жінці тільки на користь.

А ось після пологів чай з малинового листя можна вживати без обмежень. Він допоможе матці скоротитися і прийняти початкове положення, а також заповнить можливий дефіцит кальцію у організмі мами, що годує грудьми.

Чаї з прянощами і добавками

У цьому питанні фахівці одностайні: не варто під час вагітності вживати трав'яні чаї з багатокомпонентним складом, оскільки деякі рослини можуть негативно вплинути на розвиток плода.

Також уникайте вживання напоїв, у складі яких є чорний і блакитний кохош. Цю рослину раніше використовували жінки, які намагалися позбутися від небажаної вагітності. Схожою дією володіє і китайський дудник. А відвар женьшеню може викликати затримку розвитку і вроджені дефекти у плода.

До заборонених рослин також належать кардамон і аніс. Під час вагітності намагайтеся повністю виключити їх вживання всередину — у складі чаю, випічки і комплексних приправ.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *