Військові в ТЦК: мобілізацією займаються переважно ті, хто пройшов війну

Військові в ТЦК: мобілізацією займаються переважно ті, хто пройшов війну 26.04.2024 14:31 Укрінформ У державі існує нагальна потреба в масовій роз’яснювальній кампанії із залученням суспільних авторитетів

«А чого ти досі не там?», «Іди сам воюй!» – ці фрази часто кидають в обличчя військовим, котрі займаються мобілізацією. Переважно ті, хто ображають, самі ж знімають усе на телефони й викладають у соцмережі. Далі вже несеться справжня лавина емоцій. Складається враження, що суспільство чітко розділило військових на “героїв, які на фронті” і “тецекашників”. Хоча мобілізацією нині займаються переважно ті, хто пройшов війну.

Про те, як таку ситуацію сприймають самі військові, говоримо з головним сержантом ЗСУ Миколою Павловим “Ніксоном”, який після поранення вже майже рік служить у Закарпатському ТЦК та СП. Із соціологом, професором Ужгородського нацуніверситету, “професором з окопів” Федором Шандором та директором Інституту соціології Євгеном Головахою спілкуємося на тему, що маємо робити, аби змінити ситуацію. Деталі – в матеріалі Укрінформу.

“АРМІЯ ПОПОВНЮЄТЬСЯ САМЕ ЧЕРЕЗ ВІЙСЬККОМАТ”

Із Миколою Павловим зустрічаємось під час його обідньої перерви. Він коротко розповідає про свій шлях у ЗСУ, зауважує, що до армії потрапив саме через військкомат на початку повномасштабного вторгнення. 10 березня 2022 року “Ніксон” уже був у 128-ій бригаді, після коротких навчань його прикомандирували до 15-го окремого батальйону в бригаді. До слова, це – один із тих батальйонів, що мають найбільшу бойову славу та, що взаємопов’язано, велику кількість втрат.

– Піти до війська – мій свідомий вибір. Я намагався зробити це ще у Харкові, але потім вирішили, що спочатку вивезу дружину і маму. Тоді їй було 85, незадовго до великої війни я забрав її з Криму. В Ужгороді ми орендували будинок, я залишив сім’ю, а сам пішов на війну. Прийшов у ТЦК, з нас сформували два автобуси і повезли в Мукачево. Провели співбесіди і чоловік 6-7 відібрали в 15-ку. Там були переважно молодші за мене хлопці, таких, трохи  підстаркуватих, було троє. Ну а далі був Бахмут, траса Лисичанськ-Бахмут, Зайцево, знову Бахмут. Потім перекинули під Вугледар, Водяне, потім – знову Бахмут. Потинялись трохи фронтом. На початку осені 2022-го нас закинули на Херсонський напрямок і там я зловив дві кулі. Пів року лікувався, шість операцій, потім вивели поза штат і вже у липні 2023-го продовжив службу у військкоматі, – розказує “Ніксон”.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *