Росія вибухає: підсумки другого літа Великої війни

Росія вибухає: підсумки другого літа Великої війни 04.09.2023 13:01 Укрінформ Протягом літа-2023 відбулися десятки атак дронів по території Росії та окупованому Криму. Це свідчить про принципову зміну ситуації

Особливо «спекотним» в плані «вибуховості» став серпень, протягом якого ледь не щодня з’являлися повідомлення про успішне знищення/пошкодження ворожих комплексів ППО С-400 та С-300, літаків Су-30, Іл-76, МіГ-29, Ту-22М3, які базувалися на аеродромах у Калузькій, Новгородській, Псковській, Курській областях, заводів у Брянську та Підмосков’ї – з виробництва оптичних прицілів, мікроелектроніки… Усе це свідчить про принципову зміну ситуації: тепер б’ють регулярно уже не тільки по нас, але й ми по них б’ємо. І робимо це набагато ефективніше. Крім морального задоволення, що, звісно, також важливо, подібні атак мають також вплив військово-технічного, економічного та прямого військового характерів.

НАСЛІДКИ ДЕЯКИХ ІНЦИДЕНТІВ: ЯК, ДЕ, КОЛИ?

  • 19 серпня 2023, знищення двох Ту-22м на військовому аеродромі "Сольці"

Аеродром "Сольці" – палаючий Ту-22М3

19 серпня безпілотник влучив у військовий аеродром "Сольці" у Новгородській області Росії, що за 860 км від Києва. За інформацією української розвідки, було знищено два стратегічних ворожих бомбардувальники Ту-22М3, ще два літаки пошкоджені. Розвідка Британії припустила, що атаку дронами по аеродрому "Сольці" здійснювали з території РФ.

  • 21 серпня 2023, бавовна на аеродромі "Шайковка"

Зранку 21 серпня був атакований аеродром "Шайковка" у Калузькій області, де знищили та вивели з ладу щонайменше один бомбардувальник Ту-22М3.

"Бавовна" на аеродромі "Шайковка"

Представник ГУР Андрій Юсов заявив, що атаку дрона здійснили люди з центральної Росії: "Є люди, які в координації з ГУР виконали поставлені задачі. Прийшли з центральної Росії, відпрацювали й успішно повернулись відповідно назад. Як і в багатьох інших випадках, ГУР продовжує виконувати завдання, в тому числі, й на території держави агресора».

  • 24 серпня, знищення ЗРК С-400 в окупованому Криму

Знищення двох пускових установок 5П85СМ2-01 комплексу С-400 «Триумф» росіян в Криму. 23 серпня 2023 року. Україна. Кадр з відео ГУР МО

23 серпня 2023 року близько 10.00 поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут у тимчасово окупованому Криму знищено зенітно-ракетну систему великого і середнього радіусу дії С-400 «Тріумф». Крім установки також був знищений особовий склад.

  • 27 серпня 2023, СБУ атакувала аеродром у Курську

Вибухи на аеродромі у Курську

Уранці неділі, 27 серпня, в СБУ повідомили, що контррозвідка атакувала військовий аеродром у Курську 16 дронами-камікадзе: «Майже всі дрони досягли своїх цілей, російська ППО збила лише 3 з них». В результаті було уражено чотири літаки Су-30, один МіГ-29, а також радари комплексу С-300 та два "Панцири".

  • 30 серпня 2023, пошкодження/знищення чотирьох Іл-76 на аеродромі в Пскові

Знищений Іл-76 у Пскові

У ніч на 30 серпня у районі псковського аеродрому "Хрести" пролунали вибухи. Унаслідок атаки щонайменше 10 безпілотників пошкоджено/знищено чотири важкі військово-транспортні літаки Іл-76 (за неофіційними даними постаждали 9 бортів).

А ще – були повідомлення про вибухи у місці базування 104 гвардійського десантно-штурмового полку, який брав участь у військових злочинах у Бучі.

“НЕПТУН” НАЗЕМНОГО БАЗУВАННЯ, “КАРТОННІ” ДРОНИ: ЯКОЮ ЗБРОЄЮ ЗДІЙСНЮВАЛИСЯ УДАРИ?

Наразі майже зі 100% упевненістю можна назвати тільки зброю, яка була використана для ударів по аеродрому в Курську та окупованому Криму, а саме:

  • Модернізована ракета «Нептун»

Одразу після знищення комплексу С-400 в окупованому Криму в мережі почала «гуляти» неофіційна інформація, що удар був завданий протикорабельною ракетою "Нептун", яку пристосували до ударів по наземних цілях.

Згодом трохи підняв завісу таємниці секретар РНБО Олексій Данілов: «Успішне використання цієї ракети довело ефективність нашого оборонно-промислового комплексу, нашої програми, яка була започаткована у 2020 році».

То це «Нептун», чи ні?

Нептун

Військовий оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко упевнений, що йдеться саме про цю зброю.

«Перше, що спало на думку 23 серпня – це була крилата ракета Storm Shadow або Scalp EG. Адже ці ракети дуже, дуже складні цілі для перехоплення російських ППО, незважаючи навіть на те, що вони дозвукові. У цих ракет основна фаза польоту – це наднизька висота – 30 метрів від поверхні землі. А ще ці ракети самі по собі комплекси РЕБ, здатні як ставити перешкоди, так і протидіяти аналогічному впливу, – каже аналітик. – Але через деякий час з'явилася інформація про те, що це могла бути ракета Р-360 ПКРК "Нептун"».

Експерт нагадує, що Р-360 – це універсальний засіб ураження, який можна використовувати на сухопутному, морському та авіаційному носії. Крім того, її перспективний розвиток міг призвести до багатофункціональної ролі зі знищення морських, сухопутних і повітряних цілей.

«Тож ми можемо й справді говорити про подальший розвиток ракети Р-360, але з урахуванням доступних нам технологій. Усе найкраще в Р-360 могло бути покращено за рахунок тих же Storm Shadow або Scalp EG», – додав пан Коваленко.

Тим часом мілітарне видання War Zone з посиланням на представника українського оборонного відомства пише, що атака на російський ЗРК С-400 "була на 100 відсотків здійснена модифікованим "Нептуном", і цю ракету згодом планують використовувати і для ударів по важливих об’єктах на території РФ.

«Над модифікацією протикорабельної ракети "Нептун" для ударів по наземних цілях працювали давно. Основна перепона, з якою стикнулися при цьому, стала система наведення, для якої треба було отримати певні типи чипів. Втім, це питання вдалося вирішити. Дальність модифікованої ракети становить 400 км, водночас корисне навантаження — 350 кг», – пише War Zone.

Для порівняння, у протикорабельній версії ракета може нищити цілі на відстані до 300 км і має бойову частину 150 кг. Тобто — йдеться про доволі серйозні покращення тактико-технічних характеристик ракети. Сподіватимемося, що наш «Нептун» невдовзі знову покаже ворогу свій гнів.

  • «Картонні» дрони СБУ

Telegram-канал Оперативний ЗСУ опублікував кадри тестування картонних дронів, які атакували 27 серпня аеродром у Курську. Повідомляється, що вони є розробкою СБУ. Згодом цю інформацію підтвердили джерела видання NV в українських правоохоронних органах.

«Співрозмовники підтверджують інформацію про те, що такі дрони є невидимими для ворожих радарів. Випробування засвідчили, що після вибуху уражаючі елементи накривають площу, достатню, щоб пошкодити великий літак. Саме за допомогою цих картонних дронів контррозвідники СБУ у ніч на 27 серпня атакували аеродром у російському Курську, кажуть джерела», – пише NV.

Ще більше про ці дрони розповідають джерела видання Цензор.НЕТ: «Безпілотник є розробкою української компанії у співпраці з 13-м управлінням Департаменту військової контррозвідки СБУ. Завдяки використанню радіо-прозорих матеріалів та деяким оригінальним технічним рішенням дрон залишається майже непомітним для російських систем ППО. Крім того для пошуку і ураження цілі новому українському бепілотнику не потрібен сигнал GPS, тому засоби РЕБ проти нього безсилі, як і будь-які інженерні загородження на кшталт капонірів, обваловки чи антидронівських сіток».

А це – коментар Олександра Коваленка: «У минулому році наші австралійські партнери дуже схожі БПЛА нам відправляли як допомогу. Вони були ефективні в транспортуванні невеликих вантажів – приблизно до трьох кілограмів. У зоні бойових дій, де діє російський РЕБ, російські засоби протиповітряної оборони, ці БПЛА були дійсно непомітними і транспортували на передову нашим підрозділам усе необхідно. Починаючи від боєприпасів, закінчуючи медикаментами, а також провізією і так далі. Тобто навантаження саме три кілограми. Ми вивчили ці БПЛА і, я так розумію, зробили висновки, і зараз щось дуже подібне використовуємо вже з іншими бойовими задачами. Бо три кілограми — це достатньо, щоб доставити досить потужний вибуховий пристрій, який може спричинити серйозні пошкодження летальному апарату, такому як, наприклад, винищувач або бомбардувальник».

ВТРАТА АВІАЦІЇ – БОЛЮЧИЙ УДАР ПО ВІЙСЬКОВІЙ МАШИНІ ВОРОГА

Ще раз: під час атак у серпні було пошкоджено або знищено понад 10 ворожих літаків, зокрема чотири Су-30, чотири Іл-76, один МіГ-29 та п’ять Ту-22М3.

За словами Олександра Коваленка, на озброєнні ПКС РФ, згідно з відкритою інформацією, стоять 62 літаки Ту-22 модифікацій М3/М3М/МР. При цьому не всі вони у строю. Наприклад, Ту-22МР у нескінченному ремонті, частина на модернізації, частина на зберіганні. Придатних до польотів усього 27.

«19 серпня щонайменше один Ту-22М3 успішно згорів на авіабазі Сольці в районі Новгорода. Також надходила інформація про пошкодження 17 серпня на аеродромі Шайківка як мінімум одного Ту-22. А 5 грудня 2022 року на авіабазі "Дягілєво" невідомим БПЛА теж було пошкоджено Ту-22М3, який досі не повернули до ладу. Так само надходила інформація про пошкодження 7 жовтня 2022 року на аеродромі Шайківка двох Ту-22. Тобто знищення цих літаків, які входять до складу так званої російської ядерної тріади, – це не просто серйозна репутаційна втрата. Набагато важливіша в даному разі матеріальна складова, тому що втрату Ту-22М3 не можливо якось компенсувати»

У Росії Ту-22М3 на сьогодні не виробляють. Є імітація виробництва на Казанському авіаційному заводі імені Горбунова. Але…

Для РФ втрату Ту-22М3 не можливо якось компенсувати

«Річ у тім, що на зберіганні заводу було 4 залишки (фюзеляжі) Ту-22, зібраних ще за часів СРСР, і тепер їх просто дозбирують, імітуючи якесь виробництво. Запустити складання Ту-22 замкнутого циклу з нуля, технічно і технологічно на КАЗі немає можливості і навряд чи така з'явиться в майбутньому».

Щодо Іл-76…

«Повноцінно функціонуючими Іл-76 у строю ПКС РФ можуть бути в середньому 70 бортів. Це дуже важливий елемент їхньої повітряної логістики військово-транспортної авіації. Втрата ж навіть одного борту, це, грубо кажучи, рік компенсації втрати. У разі ж втрати 4-7 бортів, будь вони повністю знищені або пошкоджені, це виведення з ладу до 10% працездатного авіапарку з туманними перспективами ремонту і компенсацією, яка може розтягнутися на від 3 до 7 років із супутніми багатомільярдними втратами».

Іл-76

Відносно інших знищених об’єктів, то в РФ цього «добра» ще дуже багато.

«Су-30 та МіГ-29 – це тактична авіація. Цих літаків у росіян багато. І вони їх виробляють. Якщо ми говоримо про С-400, то цих пускових в РФ понад 400 одиниць. С-300 ще більше. Тому їх знищення не є якоюсь надкритичною втратою для ворога. Скоріше, знов таки, йдеться більше про втрату репутаційну».

А це – Павло Лакійчук: «Наскількі болюча для окупанта "бавовна" в Курську і Пскові, в Дягілево і Енгельсі? З вікна Кремля – не нищівна, але досадна. Ну, порахуйте – в авіації рашки порядка сотні винищувачів Су-30СМ (втрачено за півтора роки порядка десяти), десь стільки ж транспортників Іл-76МД (втрачено загалом з півдесятка), бомбардувальників Ту-22М3 – з півсотні (втрачено теж штук п'ять). Але треба розуміти що для "глибинного народу" це гордість імперії, її розпіарені "золоті яйця". З ними нічого не може статись по замовчуванню! І тут бац, Енгельс – удар нижче пояса… Ні, це випадковість! Другий, третій… Система!»

На його думку, навіть до «упоротих росіян» починає доходити, що "голку", схоже, не в тих яйцях зберігають. І сундук дірявий. І заєць дохлий…

«З військової точки зору, удари по аеродромам в Європейській частині Росії – сигнал, що усе, "суспільний договір" про те, що війна десь в Україні, а не тут на Брянщині і Псковщині, більше не працює. Хто відповідає за організацію ППО стратегічних військових об'єктів? Як забезпечена безпека еліти російської армії? Шок… На Камчатку тікають не тільки морпіхи, а й "путінські аси".

Що ж, крилата фраза Миколи Хвильового «Геть від Москви!» стала пророчою навіть для російських авіаторів…

«Краще літати з Домни під Читою, ніж з Хрестів під Псковом! Командування ВПС (ВКС) Росії стикається вже з нестачею кваліфікованих кадрів не тільки в піхоті та артилерії, а й в авіації», – додав експерт.

РОСІЙСЬКЕ ППО СЛАБКЕ, АВІАЦІЮ ДОВЕДЕТЬСЯ ПЕРЕКИДАТИ ПОДАЛІ

Ще один виклик, за словами Павла Лакійчука, який тепер стоїть перед ворогом – необхідність перебазування основної маси літаків за межі досяжності засобів ураження України: «Але кожне таке перебазування знижує бойові спроможності. Задача без раціонального вирішення в парадигмі мислення російських командирів».

З ним погоджуються інші експерти.

Олександр Коваленко: «Після останніх успішних атак росіяни частково почнуть перекидати свою авіацію глибше в азіатську частину. Чому частково? А тому, що в них не вистачить аеродромів, здатних прийняти всю авіацію, яка знаходяться в радіусі 700 кілометрів від кордону з Україною. До того ж, їм доведеться тримати якусь частину літаків тактичного рівня, щоб здійснювати нальоти, підтримувати свої окупаційні підрозділи на півдні або на сході. (…) Навіть якщо й частину літаків перекинуть, це втрати для ворога. Адже витрачається, зменшується ресурс двигунів, тому що літак повинен долати більшу відстань, а вони вже всі не нові, тобто треба проводити більш довгі ремонтні роботи».

Олег Катков, головний редактор мілітарного видання Defense Express: «Аеродромів для стратегічної авіації в Росії всього 4. При цьому 2 з них уже перебувають у зоні ураження, а решта – на Далекому Сході та на півночі. Таким чином, час на виконання тих самих завдань з пусків ракет буде збільшено, а самі літаки будуть частіше ламатися».

Ну, з цим зрозуміло. Але хіба це єдиний вихід, тобто невже ворог не може покращити свою ППО?

"Щоб поліпшити захист аеродромів – РФ необхідно десь взяти більше ЗРК. Втім, постійного виробництва таких комплексів у ворога немає. Тому їх доведеться забирати з передової та прифронтових районів, щоб перекидати в тил», – каже пан Катков.

Схоже, для РФ це цугцванг: оголити «передок», щоб прикрити власні «дупи» в тилу?

С-300/С-400 – не бачать малогабаритні об'єкти, вони не призначені для збиття невеликих БПЛА

«РФ має серйозні проблеми з протиповітряною обороною – у країни є велика кількість зенітно-ракетних комплексів С-400 та С-300 (напередодні стало відомо, що Росія перекинула згадані комплекси ППО з Курильських островів на фронт, – Ред.), але їй не вистачає озброєння середнього та малого радіуса дії. Через це для безпілотників повітряний простір РФ – "як прохідний двір"», – наголошує Олександр Коваленко.

Річ у тім, що С-300/С-400 – не бачать малогабаритні об'єкти. Вони не призначені для збиття невеликих БПЛА.

«Для боротьби з малогабаритними об'єктами застосовують, наприклад, ЗРК Тор-М2 і ЗРПК "Панцир-С1". Але тут слід згадати, що станом на сьогодні, третину вироблених у РФ за 30 років ЗРК Тор-М2 і ЗРПК "Панцир-С1" було знищено за півтора року війни в Україні, а третина прикриває повітряний простір тимчасово окупованих окупованих територій. Інша частина в Росії, і цієї частини, як ми можемо бачити, критично не вистачає, щоб захиститися від якихось «НЛО», які зачастили своїми нальотами», – каже оглядач групи «Інформаційний спротив».

Але найголовніше те, що кожного дня в Україні знищуються все нові й нові комплекси ППО росіян.

«Такої ППО, яка у них була станом на 23 лютого 2022 року – більше не буде. Розконсервувати та модернізувати старе – не варіант. Це довго. У випадку з ЗРК Тор-М2 – на це піде рік і більше. Із ЗРПК «Панцир-С1» – те ж саме. Виробити нове – дуже складний і тривалий процес, а особливо, коли знаходишся під санкціями. Відтак комплексів ППО знищується більше, аніж вони можуть виробляти. Значно більше. Упевнений, що до кінця 2023 року в Росії таке поняття як ешалонована ППО взагалі перестане існувати», – запевняє Олександр Коваленко.

ЕФЕКТ Є: ЯК ЗГАДАНІ ІНЦИДЕНТИ ВПЛИВАЮТЬ НА ХІД ВІЙНИ?

За словами Павла Лакійчука, при тому співвідношенні по бойовим літакам, яке маємо ми з агресором, годі говорити, що ракетно-дронові удари по його базових аеродромах матимуть миттєвий ефект – ворог досі має вирішальну перевагу в авіації. Але при цьому, зазначає експерт, росіяни не спромоглися досягти в перші місяці війни очікуваного панування в повітрі. І чим далі – тим така ймовірність стає примарнішою.

«Історична паралель: на початок Другої Світової війни гітлерівський Крігсмаріне мав надзвичайно потужну зброю – два лінкори типу "Бісмарк", яка, теоретично робила Рейх володарем морів. Але британці оголосили "полювання на «Бісмарка" і зрештою, у 1941 році його пустили на дно. Після цього Гітлер дуже боявся втратити останню свою гордість, лінкор "Тірпіц". Тож той чотири роки під пильною охороною простояв в базі, але зрештою був безславно потоплений біля причальної стінки, – розповідає військовий експерт. – Завдання ЗСУ схоже – змусити ворожу авіацію боятися, ховатися подалі від нашого неба. Завдання складне, але вирішуєме. І наші спроможності цього досягти зростають з кожним днем».

Тобто ефект все таки є.

«Більше того, як і обіцяли восени минулого року генерали Залужний і Забродський, до осені цього року ЗСУ набрали спроможностей для нанесення ударів на всю (або майже всю) глибину побудови противника. Зараз ударами по глибоким тилам противника наші воїни вирішують триєдину задачу. Триєдину, бо ціль у нас одна – вигнати ворога з нашої землі, а з цією метою проводиться низка операцій. І кожен удар – складова однієї з них».

Перша – це сприяння наступу наших наземних військ, знекровлення угруповання ворога, що обороняється на півдні, руйнація ланцюгів його постачання.

«Звідси "бавовна" в на полігонах і складах на півдні Херсонщини і Запоріжжя, в окупованому Криму, вибухи на Керченському мосту, Чонгарі і Перекопі, палають пункти постійної дислокації частин і з'єднань ворога не тільки на окупованих територіях, а й в глибині Росії, за сотні кілометрів від державного кордону України. Аж до Пскова добралися».

Вибухи на Керченському мосту

Друга – продовжуємо звільняти наше море.

«У 2022 році ми звільнили острів Зміїний, потопили "Москву", врізали по "Вишкам Бойка". Грубо кажучи, "вибили ворогу одне око". Зараз настала черга другого – нищимо його систему спостереження і ППО в західному Криму – на Тарханкуті в Оленівці».

Третя, не менш важлива, – послабити його спроможності наносити ракетно-бомбові удари.

«Горять ворожі аеродроми в європейській частині Росії, вибухають на них літаки, ракети. Удари дронів по підприємствам-виробникам ракет і елементів авіаційно-ракетної техніки – з тієї ж опери. І по установам, в яких ці засоби вбивства проектуються, розробляється для них програмне забезпечення, "малюються" маршрути ударів. І в Москва-Сіті не сховається ворог від нашої помсти. І до Новосибірську з Челябінськом скоро прилетить», – певен Павло Лакійчук.

Олександр Коваленко також стверджує, що знищення кожного такого об'єкту, кожної такої бойової одиниці – це комплексний вплив на окупантів.

“Кожен такий такий наліт впливає на можливість Росії продовжувати війну проти України. Наприклад, коли ми бачимо, що вибухає літак- «стратег» – ракетоносець-бомбардувальник, наприклад, Ту-22М3 або Ту-95МС, – то ми знаємо, що, по-перше, ці літаки росіяни уже не можуть будувати. – розповідає аналітик. – Другий момент — ці літаки беруть участь у нанесенні ударів по території України ракетами Х-22, Х-555. Отже, менше носіїв — менше можливостей наносити удари. Зрештою, не варто недооцінювати знищення Іл-76 – це транспортна логістика, цей літак забезпечує перевезення різноманітних вантажів, зокрема, дронів-камікадзе з Ірану. А тепер головне: знищує або завдає серйозних пошкоджень літакам за десятки мільйонів доларів переважно невеликий, дешевий дрон. Отже, я скажу так: ефективність — це співвідношення ціна-якість від таких операцій».

«Все це впливає на можливості ведення війни!» – наголосив пан Коваленко.

Його доповнює військовий експерт Сергій Грабський, який згадав про удар по заводу "Кремній ЕЛ". Він знаходиться у Брянську і є одним з найбільших підприємств мікроелектроніки на території РФ.

«Це підприємство було частиною ланцюжка для виробництва дронів-камікадзе Shahed, які в РФ виробляють під назвою "Герань-2", – каже експерт. – "Кремній ЕЛ" — це завод, який виробляє мікросхеми для "Алмаз-Антея", "Авіаприладобудування", "Роскосмосу" та "Росатому". Більшість замовлень повʼязані з армією».

Наразі невідомо, наскільки вагомі були пошкодження, тому вартість збитків теж складно підрахувати. Але цей удар цілком може підірвати можливість РФ виробляти дрони-камікадзе.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *