Чому на дронах надпис «Толмачова – гроза неба»

Чому на дронах надпис «Толмачова – гроза неба» 31.01.2024 17:05 Укрінформ Такий підпис ставлять військові на дронах від житомирської волонтерки, директорки громадської спілки «Дім ветерана» Юлії Толмачової

За майже 10 років поїздок на передову Юлія Толмачова вивчила всю географію бойових дій в Україні. Про ситуацію на фронті вона знає не з новин, а зі своїх поїздок. Тепер на війні і син Юлії. Попри труднощі, вона постійно допомагає захисникам та дітям, які живуть у «сірій зоні». Волонтерка неодноразово потрапляла під обстріли, а після поранення пообіцяла собі, що більше ніколи не вирушить на фронт. Утім, коли приїхала в гості до військовослужбовців, зрозуміла, що не зможе їх покинути. Про волонтерство, малюнки захисників, які допомагають купувати автомобілі для ЗСУ, та потреби фронту Юлія Толмачова розповіла кореспондентці Укрінформу.

ПОЇЗДКИ НА НАЙГАРЯЧІШІ НАПРЯМКИ ФРОНТУ

У День Соборності України Юлія Толмачова отримала орден княгині Ольги І ступеня і тепер вона – повний кавалер цієї державної нагороди. Після вручення ордена в Маріїнському палаці волонтерка одразу вирушила на передову, щоби вчергове відвезти допомогу.

Ми зустрічаємося з Юлією вже після її повернення. Вона розповідає, що коли виїжджає з фронту, зазвичай вимикає телефон і вмикає його вже вдома. На неї чекає багато непрочитаних повідомлень від військових: хтось хвилюється, чи все з нею гаразд, а хтось просить допомогти з дронами.

– Цього разу я була на Бахмутському, Вугледарському, Авдіївському, Куп’янському та Запорізькому напрямках. Це – найважчі ділянки, хоча по всій лінії фронту точаться дуже жорстокі і кровопролитні бої. Військовим передали 17 дронів, автомобіль, форму. У хлопців настрій нормальний. Вони виконують свою роботу. Так, втомлені фізично і морально, бо деякі бригади ще до повномасштабного вторгнення перебували на сході. Звичайно, вони хочуть додому, їм потрібна ротація, – ділиться волонтерка.

Під час цієї поїздки Юлія також завезла одяг та подарунки від закордонних благодійників дітям, які проживають у «сірій зоні».

– Діти – моя слабкість. Ще до повномасштабного вторгнення я допомагала 56 дітям, які жили під обстрілами на лінії фронту, – додає Юлія. – Звідти вдалося вивезти тільки дитячий будинок сімейного типу з 11 дітьми, а всі інші залишилися в окупації. Люди не хотіли виїжджати, бо серед них було багато переселенців з раніше окупованих населених пунктів, і вони не вірили, що окупація дійде до них знову. Ці люди – не сепаратисти, не «ждуни», вони дуже допомагали нашим хлопцям, готували для них їжу. Але, на жаль, вивезти їх звідти тепер нереально.

«ЮЛЮ, НЕ ПОКИДАЙ НАС»

Юлія Толмачова почала займатися волонтерством ще з 2010 року, опікуючись онкохворими дітьми. У 2014 році вона взялася допомагати армії.

Перший збір для ЗСУ Юлія разом з однодумцями провела в квітні 2014 року на пішохідній вулиці Михайлівській у Житомирі. Волонтери продавали дитячі малюнки, щоб зібрати допомогу для 95-ї бригади. Потім товариш Юлії попросив допомогти 30-й бригаді з касками, бронежилетами, одягом. Зібрати необхідне було важко, але таки вдалося, і волонтерка повезла це військовим.

– Я тоді думала, що один раз з’їжджу – і все, бо ж держава має забезпечувати армію, – згадує співрозмовниця. – Та коли побачила там хлопців у гумових капцях і спортивних штанах, була шокована. Мені пояснили, мовляв, таке в армії забезпечення. Тоді військові сказали, що їм треба тепловізори, коліматорні приціли та інше обладнання. А я в тому всьому зовсім не розумілася. Почала цікавитися цінами, оголосила у фейсбуці збір, але навіть на пальне не вдалося зібрати грошей. Тому звернулася до бізнесу за допомогою. Так я потроху почала їздити на фронт.

Під час однієї з таких поїздок у серпні 2014 року Юлія вперше потрапила під ворожий обстріл. В автомобіль, у якому вона їхала в колоні, поцілив снаряд. Тоді волонтерка разом з військовими пережила тригодинний обстріл з «Градів», евакуюючи поранених.

Юлія неодноразово потрапляла під обстріли. Була поранена 8 березня 2017 року, лікувалася в Дніпропетровській обласній лікарні ім. І.І. Мечникова.

– Я лежала в реанімації і дала собі слово, що моєї ноги більше ніколи не буде на фронті. Вирішила, що допомагатиму з дому, – ділиться волонтерка. – А хлопці постійно приїжджали до мене з квітами, заставили ними всю палату. Потім вони почали запрошувати мене просто в гості. Через два місяці після реабілітації я таки до них поїхала, а хлопці мені кажуть: «Юлю, ми тебе дуже просимо, не покидай нас». Тоді я зрозуміла, що мушу їм допомагати. У мене був величезний страх, що знову потраплю під вогонь. Я постійно молюся і ходжу в церкву. Віри не можна втрачати.

«ТОЛМАЧОВА – ГРОЗА НЕБА»

За словами волонтерки, тепер на фронті найбільше потрібні дрони, тепловізори та автомобілі. На дронах, які вона передає військовим, ставлять підпис «Толмачова – гроза неба» або «Пані Юля Толмачова». Потім захисники надсилають Юлії фото та відео результатів роботи «пташок». Під час однієї з таких операції ЗСУ знищили російську техніку, серед якої була одиниця вартістю 800 тисяч доларів.

– Цю війну виграє той, у кого буде перевага в небі, – говорить Юлія. – Я маю на увазі не літаки, а дрони. Йде війна технологій. Люди мають розуміти, що війна завтра не закінчиться. Якби всі усвідомлювали, в яких надважких умовах перебувають наші військові, збори закривалися б швидше. У нас є тільки два варіанти: або ми захищаємо Україну і будемо жити в незалежній державі, або втрачаємо державність і житимемо під руснявим ігом. Третього не дано.

Паралельно з постійними зборами і поїздками на фронт волонтерка разом з художниками започаткувала сеанси арттерапії для військовослужбовців, які лікуються у Житомирському шпиталі. Під час сеансів вони малюють картини, допомагаючи собі та водночас побратимам. Роботи поранених бійців, які продали на ярмарку в США, принесли понад 26 тисяч доларів. За ці гроші вже купили чотири пікапи і планують придбати ще один.

На завершення розмови запитую в Юлії, чи відчуває вона втому за ці 10 років волонтерської діяльності.

– Я витривала до труднощів. Мені може бути важко п'ять хвилин, але я швидко відходжу. Важко психологічно. Але війна – не тільки страждання, це дружба та люди, які надихають, – відповідає вона.

На сторінці волонтерки в соцмережах є багато фотографій з її поїздок на фронт. На деяких з них Юлія – з квітами від військових. У тому пеклі війни вони примудряються десь знайти букет, щоб віддячити Юлії за те, що вона їх не залишає.

Днями Юлія Толмачова оголосила наступний збір на дрони і квадрокоптери для 28-ї та 95-ї бригад.

Щоб закрити потреби військових, потрібно 1,4 мільйона гривень.

Підтримати цей збір можна за реквізитами:
Приватбанк: 4149629351302674
Монобанк: https://send.monobank.ua/jar/7nTNp2QSo5
PayPal: [email protected]

Ірина Чириця, Житомир

Волонтери ЗСУ Військові Дрон Донат Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *