Битва за Україну. День вісімсот тридцятий

Битва за Україну. День вісімсот тридцятий 02.06.2024 19:38 Укрінформ Франція надала Україні дозвіл на використання ракет для ударів по аеродромах у Курській і Бєлгородській областях

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Сінгапуру

Президент України провів зустріч із двопартійною делегацією Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США – ОП

Президенти України та Демократичної Республіки Тимор-Лешті провели першу в історії двосторонніх відносин зустріч – ОП

– Президент Володимир Зеленський обговорив із міністром оборони США Ллойдом Остіном оборонні потреби України – ОП.

– Міністр оборони Рустем Умєров, який перебуває у Сінгапурі, 2.06 зустрівся із японським колегою Мінору Кіхарою, обговорив подальшу допомогу Україні – МОУ.

На конференції «Діалог – Шангрі Ла» Зеленський під час спілкування зі ЗМІ сказав:

  • Україна наразі має підтвердження 106 країн світу щодо їхньої участі в Саміті миру у Швейцарії 15 червня, однак Росія намагається завадити його проведенню, і Китай у цьому їй допомагає
  • закликав країни Азії взяти участь у наближенні справедливого миру для України та поверненні дієвості міжнародному праву.
  • Україна без позитива сприймає той факт, що Китай не братиме участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії.

– Президенти України та Сінгапуру Володимир Зеленський і Тарман Шанмугаратнам обговорили перспективи поглиблення двосторонніх відносин – ОП.

– Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із топменеджерами провідних сінгапурських інвестиційних компаній і запросив сінгапурських інвесторів узяти участь у спільній із Євросоюзом конференції з питань відновлення, реформування та модернізації української економіки, яка відбудеться у Берліні – ОП.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент Українни: «Повна зневага до людського життя та постійний терор – це те, що Росія намагається поширити. Лише за один цей тиждень російські окупанти завдали майже 1000 ударів ракетами різних типів, КАБами, ударними дронами».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– На Харківському напрямку від початку доби триває бій у районі Стариці. Ситуація контрольована. ЗСУ продовжують заходи з посилення переднього краю оборони – Генштаб. На Лиманському напрямку у районі Тернів атака військ РФ успіху не мала.

– На Покровському напрямку ворог намагається просунутись у районах Новоолександрівки й Сокола. Ситуація напружена. Сили оборони вживають заходів щодо стабілізації обстановки – Генштаб.

– Сили оборони контролюють більшу частину Вовчанська на Харківському напрямку, у місті та околицях точаться жорстокі бої – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

– На Курахівському напрямку три спроби військ РФ наблизитися до Костянтинівки зазнали невдачі. Втрат позицій не допущено – Генштаб.

– У Військово-морських силах Збройних сил України спростували повідомлення російських ЗМІ про нібито знищення кораблів та катерів українського флоту – командування ВМС України. Раніше у російських так званих ЗМІ розповсюджується дезінформація щодо знищення кораблів та катерів Військово-морських сил ЗС України

– Сили протиповітряної оборони знищили 25 із 25 російських ударних БПЛА типу Shahed-131/136, віпущених вночі 2 червня – Повітряні сили ЗСУ.

***

– Російські війська скинули бомбу на село в Ізюмському районі на Харківщині, 2 людини отримали поранення – ОВА.

– Внаслідок обстрілів минулої доби Донецької, Херсонської та Харківської областей 1 людина загинула, 11 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Серед очікувань від результатів Глобального саміту миру, який відбудеться в Швейцарії у червні, є зайняття країнами-учасницями жорсткої позиції по відношенню до Росії, що мало б змусити її відступити – Олександр Литвиненко, Секретар РНБО

– Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко під час зустрічі з послом Данії в Україні Олє Егбергом Міккельсеном обговорив реалізацію пріоритетних проєктів для регіону – КОВА.

– У столичному метрополітені з понеділка, 3 червня, збільшаться інтервали руху поїздів. У пікові години інтервали руху поїздів становитимуть орієнтовно 3-4 хвилини, а міжпікові – 6:00-6:30 хвилин – КМДА.

– ПАТ «Укрнафта» отримало перші заявки від зацікавлених інвесторів на відновлення видобутку на 30 ліквідованих свердловинах шляхом буріння бокових стовбурів – пресслужба Укрнафти.

– В Україні через негоду на ранок, 2 червня, залишаються знеструмленими понад 32 тисячі абонентів у 133 населених пунктах Київської, Чернігівської та Хмельницької областей – Міненерго.

– Через обстріли РФ, зранку, 2 червня, в Україні почали застосовувати екстрені відключення світла. Аварійні відключення будуть застосовувати з 09:00 і протягом доби у всіх областіх окрім Львівської, Волинської та Закарпатської – Укренерго.

***

– З початку року 7 118 агрогосподарств отримали 47,2 млрд гривень банківських кредитів на розвиток, з них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» – 4 277 господарств профінансовано на 20,3 млрд грн – Мінагрополітики.

– У травні 2024 року державний бюджет отримав 48,4 млрд грн митних платежів, з початку року – 234,3 млрд грн – Державна митна служба.

– На контрольованій Україною території станом на 31 травня аграрії засіяли понад 7 млн га олійних та 5,5 млн га зернових та зернобобових культур, що становить більш як 98% від прогнозу – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Президент Володимир Зеленський візьме участь у саміті «Групи семи», який відбудеться 13-15 червня в місті Бриндізі на півдні Італії – Джорджія Мелоні, італійська прем'єрка.

– Франція не обмежила використання своєї зброї, яку передала Україні. Тому Київ може бити французькими ракетами, зокрема, по російських аеродромах у Курській та Бєлгородській областях – BBC.

– У Євросоюзу немає доказів прямих поставок зброї з Китаю в Росію, але немає чіткої межі між зброєю і тим, що не є зброєю, оскільки є речі, які можуть мати подвійне призначення – Жозеп Боррель, представник ЄС.

– Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив про намір створити «трансатлантичну коаліцію миру» в Європарламенті після того, як там відбудуться вибори – ЗМІ.

– У Німеччині опозиційна партія Християнсько-демократичний союз (ХДС) стала жертвою кібератаки за тиждень до проведення виборів у Європейський парламент – МВС Німеччини. Міністерство не надало додаткової інформації про масштаби і характер атаки.

– У французькій Нормандії в ніч проти неділі, 2 червня, відкрили тиждень церемоній на честь 80-річчя операції союзних військ часів Другої світової війни, яка відкрила другий фронт у Європі та допомогла перемогти нацистську Німеччину – АР.

– Сполучені Штати в суботу успішно уразили дві протикорабельні балістичні ракети та безпілотник єменських хуситів у Червоному морі – Центральне командування Збройних сил США (USCENTCOM).

– Міністр оборони КНР Дун Цзюнь під час виступу на азійському безпековому форумі «Діалог Шангрі-Ла» в Сінгапурі заявив, що перспектива мирного «возз’єднання» Китаю з Тайванем усе більше розмивається «тайванськими сепаратистами» та зовнішніми силами – Reuters.

ВОРОГ

– Арешт за звинуваченням у корупції колишнього командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-майора Івана Попова є черговим свідченням того, що в армії РФ такі звинувачення використовують для усунення з посади нелояльних – британська розвідка.

У-  російському місті Ухта, Республіка Комі, сталась пожежа на нафтопереробному заводі. Займання сталося на одному із резервуарів на заводі «Лукойл-Ухтанефтепереработка», є загиблі і поранені – телеграм-канал Astra. Глава Комі Володимир Уйба заявив, що пожежа «не пов'язана з атаками безпілотних апаратів», а за попередніми даними причиною стало «недотримання правил техбезпеки».

– Губернатор розташованої на кордоні з Україною Бєлгородської області Вʼячеслав Гладков заявив 2 червня, що внаслідок «детонації боєприпасу» в Корочанському районі загинув заступник керівника району Ігор Нечипоренко, а троє інших місцевих чиновників зазнали незначних поранень – Радіо Свобода.

– У Росії раптово проявився дефіцит т. зв. воєнних кореспондентів, тож почали шукати абітурієнтів, у тому числі на тимчасово окупованих територіях – Центр нацспротиву.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Франція Сінгапур Візит Зброя Зеленський Війна з Росією Бій Дозвіл Вовчанськ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *