Битва за Україну. День вісімсот тридцять шостий

Битва за Україну. День вісімсот тридцять шостий 08.06.2024 21:09 Укрінформ Українські дрони вперше атакували аеродром в Північній Осетії, з якого злітають літаки МіГ-31, що атакують Україну «Кінджалами»

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцять шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Атака безпілотників 8 червня на аеродром у російській Північній Осетії, з якого злітають літаки" МіГ-31, що атакують Україну «Кінджалами»Української правди в ГУР МОУ є спецоперацією Головного управління розвідки Міноборони України – співрозмовник

– Підключення до енергосистеми енергоблоку однієї з АЕС після планового ремонту дещо знизить дефіцит електроенергії в Україні, який виник через російські атаки – Міненергетики.

– Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив про попередні плани щодо проведення міжурядової конференції, яку вважають початком вступних переговорів до ЄС відбудуться 25 червня у Люксембурзі – Укрінформ. Україна виконала сім рекомендацій Єврокомісії, що є підставою для ухвалення Радою ЄС рамки на переговори щодо членства України в ЄС.

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «У Москві через майбутній Саміт миру панує істерична атмосфера, адже на кону – російський міф про поділ світу на Європу та Америку і решту світу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Більша частина Вовчанська на Харківщині знаходиться під контролем Сил оборони України, а та частина, де намагаються перебувати російські загарбники, знаходиться під нашим вогневим контролем – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

– На Харківщині росіяни знизили активність, але продовжують перегруповуватися та здійснюють спроби просунутися вглиб області – ОВА.

– На Покровському напрямку сьогодні найвища інтенсивність атак ворога. Бої тривають поблизу Новоолександрівки, Новопокровського і Невельського – Генштаб.

Тричі росіяни спробували атакувати на Краматорському напрямку, біля Іванівського, Андріївки та в районі Нового. Атаки ворога відбиті. Втрати загарбників уточнюються – Генштаб.

– Центр національного спротиву, створений Силами спеціальних операцій, повідомив про перекидання росіянами своїх частин з Херсонщини на Харківський напрямок – "Спротив".

– Сухопутні війська звітують, що на Покровському напрямку військові 47 окремої механізованої бригади стримують щонайменше три бригади РФ – Сухопутні війська

– Українські захисники в операційній зоні Сил оборони півдня відбили три російські штурми, два з них – на Оріхівському напрямку та один – в районі Кринок – Сили оборони Півдня.

– Від початку доби 8 червня Сили оборони України успішно відбили сім атак російської армії на Купʼянському напрямку – ОВА.

–  До експлуатації у Збройних силах України з початку широкомасштабного вторгнення Росії вже допустили понад 110 зразків автомобільної техніки українського та іноземного виробництва – Міноборони.

– Сили оборони України вночі 8 червня збили російську керовану авіаційну ракету Х-59 та 9 з 13 ударних безпілотників типу Shahed – Повітряні Сили ЗСУ.

***

– На правобережжі Херсонщини через підрив Каховської ГЕС пошкоджені понад 3,8 тисячі будівель, збитки лише по обстеженому житлу становлять майже 4,6 млрд грн – ОВА.

– Ворог обстріляв селище Білозерка на Херсонщині, двоє поранених – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– В Україні залишаються робочими лише 27% від усіх великих теплових електростанцій – решта зруйновані або пошкоджені внаслідок російських обстрілів – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

– Міністерство оборони України запроваджує пряме контрактування зі світовими виробниками озброєння. Це забезпечить Україну новими зразками озброєння, що відповідатимуть міжнародним стандартам – МОУ

– Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що є всі міжнародно-правові підстави для використання на користь України не лише прибутків від заморожених російських активів, а й самих активів, і партнерам рано чи пізно доведеться ухвалювати це рішення – Укрінформ.

– Новопризначений посол України у Великій Британії Валерій Залужний вже завершує підготовку до початку дипломатичної роботи у Сполученому Королівстві – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

 – Премʼєр-міністр Денис Шмигаль з нагоди Дня журналіста вручив працівникам медіа почесні нагороди – Укрінформ.

– В Одесі відкрили доступ на пляж «Калетон». Загалом в місті хочуть відкити близько 20 пляжів – ОВА.

***

– Обсяг експорту товарів з України у травні становив 12,2 млн тонн у фізичному та $3,34 млрд – у грошовому виразі – Тарас Качка, заступник міністра економіки – торговий представник України

– У 2024 році у системі Prozorro.Продажі успішно завершилися 11,2 тис. онлайн-аукціонів, на яких було залучено 4,65 млрд грн – пресслужба АТ «Прозорро.Продажі».

– АТ «Укрзалізниця» тимчасово змінить графік руху 74 приміських електропоїздів для оптимізації споживання електроенергії – Укрзалізниця.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак зустрівся з Папою Римським Франциском, на якій обговорили Формулу миру та підготовку до Глобального саміту миру – ОП.

– Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що хоче остаточно сформувати коаліцію країн, готових направити в Україну інструкторів найближчим часом – Укрінформ.

– Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відмовляється від планів створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні після того, як зіткнувся з протидією з боку членів Альянсу – Bloomberg

– У Парижі після зустрічі Президента України Володимира Зеленського та Президента Франції Еммануеля Макрона 7 червня представники урядів двох країн підписали чотири документи – Укрінформ.

– У США в авіакатастрофі загинув астронавт NASA Вільям Андерс – член екіпажу американської місії «Аполон-8», який першим здійснив обліт Місяця у 1968 році. () річний Андерс був за штурвалом приватного літака, який зазнав аварії – CNN.

– В Ємені хусити затримали 11 співробітників ООН. В організації закликали негайно звільнити своїх співробітників – ВВС.

– Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш додав армію Ізраїлю до глобального списку правопорушників, які вчиняють злочини проти дітей – ООН.

ВОРОГ

– 7 червня 2024 року у місті Старий Оскол в Росії здійснено замах на Геннадія Мацегору, який обіймав посаду міського голови Купʼянська Харківської області від партії ОПЗЖ. Зрадник перебуває у критичному стані – ГУР.

– Комісія з етики Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) усунула на два роки від членства в організації Федерацію шахів Росії (ФШР) за скаргою України – «Настоящее время».

– Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у розшук колишню прем'єр-міністерку України Юлію Тимошенко. ЇЇ розшукують через звинувачення за кримінальною статтею, але не уточнюється, за якою саме – Телеграм-канал Astra.

– Замоскворецький суд Москви заарештував раніше затриманого французького політолога Лорана Вінатьє та відправив його в СІЗО до 5 серпня – росЗМІ.

– Верховний суд Росії на вимогу Мін'юсту країни визнав екстремістською організацією «Антиросійський сепаратистський рух» та «його структурні підрозділи». Прикметно, що руху з такою назвою в реальності не існує – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Розвідка Україна Росія Війна з Росією Повітряна атака

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *