Битва за Україну. День вісімсот сорок третій

Битва за Україну. День вісімсот сорок третій 15.06.2024 19:57 Укрінформ Розпочався Саміт миру у Швейцарії. ЄС погодив рамки переговорів щодо приєднання України й Молдови. Снаряди, закуплені за чеською ініціативою вже прибувають в Україну

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сорок третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Країни Європейського Союзу 15.06 принципово погодили на рівні постійних представників рамки переговорів щодо приєднання України й Молдови до ЄС – Головування Бельгії в Раді Європейського Союзу.

***

Саміт Миру

На швейцарському курорті Бюргеншток офіційно стартував перший Саміт миру.

На інавгураційному Саміті миру Україні вдалося зібрати 101 країну та міжнародну організацію. Представлені всі частини світу і континенти – Володимир Зеленський, Президент України.

У Бюргенштоці відбулося перше пленарне засідання Глобального саміту миру. Зі вступними промовами виступили президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд та Президент України Володимир Зеленський – Укрінформ.

У Бюргенштоку пройшла двостороння зустріч Володимира Зеленського з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс – Укрінформ. Камала Гарріс оголосила про виділення понад 1,5 мільярдів доларів для енергетичного сектору та гуманітарних потреб України.

Президент Зеленський:

  • і  президент Чилі Габріель Борич під час зустрічі обговорили кроки з реалізації Формули миру
  • провів зустріч із президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі.
  • провів зустріч із Вселенським Патріархом Варфоломієм, під час якої подякував йому за підтримку у поверненні українських дітей та обміні полоненими.

Війна поступово виходить за межі України, тому якнайскоріше досягнення справедливого миру в Україні та повернення до міжнародного права в інтересах усіх – Віола Амгерд, президентка Швейцарської Конфедерації

Учасники першого Саміту миру у Швейцарії намагатимуться узгодити спільний план, який може бути на наступному саміті представлений Росії – Андрій Єрмак, керівник ОП. Формула миру Президента Зеленського має бути основою припинення російської війни, але Україна готова й до інших ідей та пропозицій, якщо вони поважають незалежність, територіальну цілісність та суверенітет України.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі не братиме безпосередню участь у першому Саміті миру, оскільки не хоче змішувати політичні аспекти з технічною роботою агентства – МАГАТЕ.

У швейцарському містечку Бюрґеншток ще до офіційного старту Саміту миру розпочалися двосторонні українсько-швейцарські «сайд-івенти» з питань, які винесені на порядок денний конференції – Укрінформ.

На Саміті миру серед журналістів присутні представники державних та опозиційних російських ЗМІ – Радіо Свобода

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, Президент України: «Шлях до миру довгий, тому що ми маємо справу з терористами, і ми повинні йти самим правильним шляхом, базуючись на статуті ООН і міжнародному праві. Це дуже важливо, щоб у нас був один базис. І ми так йдемо, не порушуючи закон, не порушуючи права людей».

Єнс Столтенберг,  генеральний секретар НАТО:  «Маємо не забувати, що ця війна розв’язана Росією, як агресором. Росія окупувала частину України. Україна має право на самозахист. Це право включає право знищувати легітимні військові цілі на території агресора – Росії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов розповів, що вночі 14 червня українські сили використали щонайменше 70 безпілотників для удару по російській авіабазі «Морозовськ» – "The War Zone".

На Харківському напрямку агресор збільшив кількість атак, у районах Тихого та Вовчанська йдуть бойові зіткнення. На Куп’янському напрямку ворог штурмує в районах Петропавлівського, Андрїївки, Греківки та Невського – Генштаб.

Російські окупанти втратили позиції у Серебрянському лісництві в Луганській області – Святослав Паламар, заступник командира бригади "Азов"

На Лиманському напрямку загарбники активізувалися в районі Макіївки, тривають бойові дії. На Краматорському напрямку російські окупанти проявляють активність у районі Часового Яру – тривають бойові зіткнення – Генштаб.

Найактивніше загарбники намагаються штурмувати на Покровському напрямку, бої точаться у районах Новоолександрівки, Калинового, Сокола й Новоселівки Першої – Генштаб.

Українські захисники за минулу добу відбили сім ворожих штурмів на Оріхівському напрямку й один – на лівому березі Дніпра – Сили оборони Півдняв Херсонській області.

Командир бригади Нацгвардії "Азов" полковник Денис Прокопенко подякував адміністрації президента США Джо Байдена, що зняла заборону на постачання зброї підрозділу – Укрінформ.

***

15 червня російська армія обстріляла село Улакли у Волноваському районі Донецької області: внаслідок ворожої атаки 3 людини загинуло, 5 отримали поранення – ОВА.

Вранці 15 червня рятувальники ліквідували пожежу в Київській області після російської атаки у ніч на 12 червня – ДСНС.

В Україні через бойові дії й технологічні причини є знеструмлення споживачів у семи областях, у Дніпропетровській та Чернігівській понад 200 абонентів без газопостачання – Міненерго.

НОВИНИ: Україна

В усіх регіонах України у неділю, 16 червня, не передбачають застосування графіків погодинних відключень – Укренерго.

Кабінет міністрів розширив програму зі стоматологічної допомоги ветеранам та військовослужбовцям – сайт Уряду.

Київська область отримає від бельгійської агенції міжнародного співробітництва Enabel 8,6 млн євро на укриття та реконструкцію закладів освіти – КОВА

На українських телеканалах увечері 15 червня відбудеться прем’єрний показ документального фільму “Форма вогню” про роботу рятувальників ДСНС у перші дні після визволення Херсона – ДСНС.

В Ірпені презентували старт нового етапу добудови лікувального корпусу центральної міської лікарні, яку зводять у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров'я та World Bank Ukraine – КОВА.

Національне агентство з питань запобігання корупції до 1 січня 2025 року запустить Реєстр прозорості, де фіксуватимуть суб'єктів лобіювання – Національне агентство з питань запобігання корупції.

***

Уранці 15 червня Україна отримувала надлишки електроенергії з польської енергосистеми – Міненерго.

У січні – травні 2024 року у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування надійшло 16,4 млн грн добровільних внесків – Пенсійний фонд.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що так звана пропозиція Путіна з ультимативними вимогами до України має на меті відволікти увагу світу від Глобального саміту миру у Швейцарії – ZDF.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що перші снаряди, закуплені в межах чеської ініціативи боєприпасів, вже прибувають в Україну і будуть продовжувати надходити – Радіо Свобода.

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель назвав неприйнятними вимоги Путіна, нагадавши, що насправді він не має жодної зацікавленості в мирі – ЗМІ.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк у межах відрядження до Німеччини взяв участь у конференції командувачів Сухопутних військ держав Європи, під час якої поінформував колег про потреби його підрозділів – Укрінформ.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем заявив, що у зв'язку з порушенням російським військовим літаком Су-24 повітряного простору країни до його відомства будуть викликані дипломати російського посольства в Стокгольмі.  Він також назвав «неприпустимим» порушення повітряного простору Швеції – Reuters. Російський військовий літак ненадовго порушив повітряний простір Швеції на схід від острова Готланд у п'ятницю, 14 червня. Шведські винищувачі супроводжували порушника.

Румунська влада відмовилась видати візи російській і білоруській делегаціям для участі в щорічній сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка відбудеться в Румунії з 29 червня по 3 липня – News.ro.

Міжнародний олімпійський комітет опублікував список перших індивідуальних нейтральних спортсменів (INA), чиє право на участь в Олімпійських іграх у Парижі ним уже підтверджено. Це 14 російських і 11 білоруських атлетів, які зможуть виступити в чотирьох дисциплінах – Укрінформ.

Американські військові заявляють, що знищили в Червоному морі надводні дрони, безпілотники і радари, які належали єменським гуситам – Центральне командування Збройних сил США (CENTCOM).

Спікер парламенту Словаччини Петер Пеллегріні у суботу, 15 червня, офіційно склав присягу президента країни після перемоги на виборах у квітні – Укрінформ.

ВОРОГ

Верховний суд РФ не задовольнив касаційну скаргу кримського політв'язня, магістра ісламських наук і філології арабської мови Вадима Бектемірова та залишив вирок у його справі чинним – росЗМІ.

Міжнародна федерація санного спорту продовжила відсторонення представників Росії від змагань – сайт федерації.

Росія через понад 2 роки від початку повномасштабного вторгнення не відчуває значного дефіциту товарів від західних компаній, через так званий "сірий імпорт" – Reuters.

У Татищевському районі Саратовської області (РФ) сталася велика пожежа на газопроводі. Про постраждалих не повідомляється – Телеграм-канал BBC Русская служба.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *