Битва за Україну. День вісімсот сорок сьомий

Битва за Україну. День вісімсот сорок сьомий 19.06.2024 21:22 Укрінформ Україна та ЄС узгодили текст угоди про гарантії безпеки. У Ростовській області більше доби горить нафтобаза, яку атакували українські дрони

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сорок сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква провів завершальний раунд переговорів щодо безпекової угоди з ЄС із заступником Генерального секретаря Європейської служби зовнішньої діяльності з питань миру, безпеки та оборони Шарлем Фрізом. Узгоджено текст безпекової угоди, її буде підписано найближчим часом.

***

– Європейська комісія у середу запропонувала бюджет на 2025 рік, який передбачає 15,2 млрд євро макрофінансової підтримки для України – сайт Еврокомісії.

– Винищувачі F-16, які США нададуть українським військовим, відповідно до безпекової угоди будуть розміщені на території України – Джейк Салліван, радник Білого дому з питань нацбезпеки.

– Прессекретар Пентагону Пет Райдер анонсував розширення програми підготовки українських льотчиків на F-16. Навчання українських льотчиків на F-16 відбувається в Аризоні та Данії. Зараз є можливості для додаткового навчання в інших місцях в Європі – пресреліз Пентагону.

ЦИТАТА

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Війна Росії в Україні – це жорстока атака проти мирної демократичної нації. Цю війну підтримують Китай, Північна Корея та Іран… Тому наша підтримка України – не благодійність. Це в інтересах нашої безпеки».

Лінда Томас-Грінфілд, постійна представниця США при ООН: «Кремль хоче, щоб Україна прийняла несправедливий мир під дулом пістолета, який стане винагородою РФ за її агресію. Вимоги до України вийти з її міжнародно визнаної території до початку переговорів висміює сам принцип, на основі якого була створена ця Організація (ООН – ред.)»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– На нафтобазі у місті Азов Ростовської області, яку в ніч на 18 червня атакували безпілотники, не вдається стабілізувати ситуацію і сталася розгерметизація 2-го резервуара з паливом – росЗМІ.

– Українські військові в ході контратаки відновили позиції у Харківській області поблизу Липців, але біля Вовчанська фіксується просування російських окупантів. Також загарбники тиснуть біля Сватового та Авдіївки – РБК-Україна.

– У Вовчанську Харківської області заблоковано десятки російських загарбників на одній з ділянок міста – Юрій Повх, речник оперативно-тактичного угруповання військ «Харків». Про яку саме локацію йдеться не уточнюється.

– Ворог планує перекинути в район Вовчанська підрозділи 155 окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця». На Харківщину окупанти планують перекинути з Ленінградського військового округу підрозділи 25 окремої мотострілецької бригади 6 армії.

– Ворог планує повторити наступ на селище Борова, що на Харківщині. Сили оборони уживають усіх необхідних заходів на цій ділянці фронту. За даними ресурсу DeepState, ворог наростив до 10 тис. особового складу та 450 одиниць військової техніки на ділянці від Райгородки до Нововодяного.

– Кількість бойових зіткнень на фронті від початку доби зросла до 80, на чотирьох напрямках тривають бої – Генштаб ЗСУ (станом на 16:00).

  • На Покровському напрямку Сили оборони відбили 23 ворожих штурми на позиції українських військ у районах Новоолександрівки, Калинового, Сокола, Новопокровського та Карлівки.
  • На Куп’янському напрямку ворог атакує за підтримки авіації. Тривають чотири боєзіткнення поблизу Новоселівки, Синьківки та Кругляківки. Стільки ж атак російських військ українські захисники відбили.
  • На Краматорському напрямку ворог намагалися 15 разів потіснити українські підрозділи із займаних позицій поблизу Іванівського, Нового, Калинівки, Північного та Андріївки. Сили оборони дають гідну відсіч окупантам.

– Російські окупаційні війська на лівому березі Дніпра за добу втратили три човни і 11 гармат – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ. 

– Бійці підрозділу «BULAVA» уразили важку російську вогнеметну систему ТОС «Солнцепьок» іменним дроном «Хортиця».

– Сили протиповітряної оборони 19 червня збили 19 із 21 ударного безпілотника типу Shahed-131/136 – Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

– Убивць чотирьох українських військовополонених біля Роботиного ідентифіковано – ГУР.

– До експлуатації у підрозділах Сил оборони України допущено близько 40 зразків засобів інженерного озброєння – пресслужба МОУ.

***

Внаслідок дронової атаки ворога по Львівщині:

  • у Львові руйнувань зазнав науково-дослідний інститут. Орієнтовна площа руйнувань становить 800 квадратних метрів;
  • у Малехові Львівської громади постраждали двоє чоловіків.
  • в області пошкоджено повітряні лінії та електричне обладнання, знеструмлено 285 точок обліку.

– Російські окупанти вночі проти 19 червня атакували Херсон, вдарили по лікарні та житлових кварталах, у приватному секторі виникла пожежа, поранено жінку. Вдень внаслідок обстрілу Дніпровського району Херсона постраждали двоє людей – Херсонська ОВА.

– Через російську атаку у ніч на 19 червня постраждав один з енергетичних об'єктів у центральному регіоні – Міненерго.

– Правоохоронці встановили особу полоненого українського військового, якого жорстоко стратили на Донеччині. Тривають процедури для остаточного підтвердження даних – Андрій Костін, генпрокурор.

– Понад 140 постраждалих від сексуального насильства під час війни подали заяви на репарації – Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

– За минулу добу внаслідок російських обстрілів по Харківській, Донецькій, Херсонській областях одна людина загинула, восьмеро зазнали поранень – дані ОВА.

– Російські окупанти від початку повномасштабної війни в Україні вбили 551 дитину і ще щонайменше 1388 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– В Україну вперше з офіційним візитом прибув маршалок Сейму Польщі Шимон Головня – Олена Кондратюк, заступниця Голови Верховної Ради. Спікер розпочав візит з вшанування і покладання квітів до Стіни пам'яті біля Михайлівської площі.

– Президент Зеленський і маршалок Сейму Республіки Польща Шимон Головня обговорили співпрацю для захисту українського неба. Окрему увагу приділили результатам Глобального саміту миру у Швейцарії, у якому взяв участь Президент Польщі Анджей Дуда, а також підготовці до підписання двосторонньої безпекової угоди – сайт Президента.

– Маршалок Сейму Польщі виступив у Верховній Раді, де наголосив, що Польща завжди буде стояти пліч-о-пліч з Україною – Укрінформ.

– Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із маршалком Сейму Польщі Шимоном Головнею, обговорили відбудову українських енергооб’єктів – Телеграм глави уряду.

***

– Президент Зеленський підписав закон, який передбачає штрафи та покарання за образливі повідомлення сексуального характеру та інші форми насильства за ознакою статі – сайт ВРУ.

– Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроєкт про створення військової поліції. Ініціатива підтримана 247 голосами народних депутатів.

– Уряд розширив коло осіб, які матимуть право на одержання одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

– Генштаб ЗСУ задоволений нинішніми темпами мобілізації. Якщо вони не зміняться до кінця літа, можна буде вносити до Верховної Ради законопроєкт про демобілізацію – Роман Костенко, секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

– У мобільному застосунку «Резерв+» користувачі отримали понад 500 000 тисяч військово-облікових документів. Також це можна зробити зі 176 країн – Катерина Черногоренко, заступник міністра оборони України. QR-код у мобільному додатку «Резерв+» є чинним військово-обліковим документом для пред’явлення на кордоні.

– Відбулося перше засідання робочої групи щодо створення проєкту «еТютюн». Воно заклало початок цифровізації сфери виробництва та імпорту тютюну в Україну – Держпродспоживслужба.

– У четвер графіки відключення світла застосовуватимуть протягом всієї доби – пресслужба ДТЕК.

– З 20 червня по 20 липня відбудеться онлайн-марафон написання статей у кримськотатарській Вікіпедії. Взяти участь у марафоні можуть усі бажаючі, хто знає кримськотатарську мову – представництво Президента в АРК.

– До Державного реєстру нерухомих пам’яток України включили вісім цінних археологічних об’єктів столиці – пресслужба КМДА.

***

– НАБУ і САП викрили схему легалізації колишнім очільником Державної фіскальної служби Романом Насіровим понад 21 млн євро хабара – пресслужба НАБУ.

– Митрополиту Черкаської єпархії Української православної церкви Московського патріархату оголосили чергову підозру за фактом розпалювання релігійної ненависті – Управління СБУ в Черкаській області.

– Держбюро розслідувань повідомило підозри екскомандиру спецпідрозділу «Беркут» УМВС України у Севастополі та одному з міліціонерів цього підрозділу, які здійснили перші постріли по учасниках Революції гідності 20 лютого 2014 року – ДБР.

***

– Мінфін України на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету ₴16,9 мільярда – Мінфін.

– ДП «Гарантований покупець» з початку 2024 року, станом на 18 червня, сплатило виробникам енергії з відновлюваних джерел енергії 28,272 млрд грн – Укрінформ.

– Група Нафтогаз у січні – травні 2024 року сплатила до державного та місцевих бюджетів 37,7 млрд грн податків – пресслужба Групи.

– На 19 червня запланований обсяг імпорту електроенергії в Україну становить 27,979 тис. МВт-годин, експорт не здійснюватиметься – НЕК «Укренерго».

– ПАТ «Укрнафта», що управляє арештованими АЗС Glusco, перерахувало до бюджету 35 млн грн – Олена Дума, голова АРМА.

– Міноборони України затвердило зміни до описів продуктів харчування для ЗСУ, уже з липня Державний оператор тилу забезпечуватиме військових за оновленим каталогом, в якому з’явилося 30 нових позицій – ДОТ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Третя за величною оборонна компанія світу – американська компанія Northrop Grumman – планує виробляти боєприпаси середнього калібру в Україні. Про це повідомив один із топменеджерів Northrop Дейв Бартелл під час виставки Eurosatory 2024 у Парижі – Breaking Defense.

– На виставці Eurosatory французька збройова компанія Thales підписала три угоди з українською оборонною промисловістю під егідою Міністерства збройних сил Франції та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України –  «Європейська правда» з посиланням на Thales.

– Організація американських держав,  Держава Антигуа і Барбуда, представники якої не брали участі у Глобальному саміті миру, приєдналися до комюніке першого Саміту миру – соцмережі Х Президента Зеленського.

– Данія зробить другий внесок в межах проєкту ZBROYARI: Manufacturing Freedom на суму близько $170 млн – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України.

– Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 25 червня оголосить рішення по суті у справі «Україна проти Росії» щодо Криму – Маргарита Сокоренко, уповноважена у справах Європейського суду з прав людини.

– ЄБРР надасть близько 400 млн євро на оновлення парку електровозів для Укрзалізниці та відновлення мережі відділень Укрпошти – Мінрозвитку.

– Україна відновлює поромне сполучення з Грузією. Перший рейс із Чорноморська до Батумі заплановано на 2 липня. Час у плаванні – близько 60 годин – компанія Ukrferry.

– Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що його країна готова долучитися до розслідування нападу на казахського журналіста Айдоса Садикова у Києві – Tengrinews.

– Ігровий фільм «ГКЧП» (міжнародна назва «Golden Leggings») режисера Аркадія Непиталюка покажуть у різних країнах у межах програми Les Nuits en Or французької кіноакадемії Académie des César – пресслужба Держкіно.

***

– Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі оголосила про додаткові санкції проти 13 осіб через смерть опозиціонера Олексія Навального та продовженням грубих і систематичних порушень прав людини в Росії – сайт МЗС Канади.

– Фінляндія першою в ЄС почала видобувати уран на родовищі Соткамо у Фінляндії – Ліга. Новини.

– Новий уряд Нідерландів буде приведений до присяги 2 липня – NOS.

– Державний департамент США схвалив можливий продаж Тайваню безпілотників і ракет на суму приблизно 360 мільйонів доларів – Reuters.

– Посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський констатував, що у відносинах Грузії з ЄС настав вкрай складний період у зв’язку з ухваленням скандального закону про «іноагентів», а євроінтеграція країни фактично зупинилася – «Ехо Кавказу».

– Щонайменше 550 людей померли під час паломництва (хаджу) до Мекки. Саудівські чиновники повідомляють про понад 2 тисячі осіб, які отримали тепловий удар і проходять лікування – The Guardian.

***

– Глава Північного командування ЦАХАЛу генерал-майор Орі Гордін і глава Оперативного управління Генштабу генерал-майор Одед Басюк схвалили у вівторок плани наступу на територію Лівану – Times of Israel.

– У Червоному морі затонуло друге атаковане єменськими повстанцями-хуситами комерційне судно – грецький суховантаж Tutor під прапором Ліберії, який угруповання атакувало 12 червня – АР.

ВОРОГ

– Путін та його північнокорейський «колега» Кім Чен Ин 19 червня підписали договір про всеосяжне стратегічне партнерство між двома країнами – Олександр Мережко, голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики. Лідер КНДР на зустрічі із Путіним у Пхеньяні висловив повну підтримку війни Росії в Україні та пообіцяв посилити стратегічну співпрацю з Москвою.

– Російська Рада федерації спільно з Держдумою готують рішення про призупинення участі Росії в діяльності Парламентської асамблеї ОБСЄ та заморожування виплат цій організації з боку РФ – Рада федерації Федеральних зборів РФ.

– Колишній міський голова Куп’янська Геннадій Мацегора, який у 2022 році перейшов на бік РФ та на якого у червні цього року було скоєно замах, перебуває у стані медикаментозної коми – Укрінформу повідомив співрозмовник у ГУР Міноборони.

– Адміністрація виправної колонії №3 Смоленській області перевела ув’язненого опозиційного політика Яшина у приміщення камерного типу (ПКТ) – це один із двох найсуворіших режимів ув'язнення – Телеграм-канал Яшина.

– Російські бази біля кордону з Фінляндією, незважаючи на погрози Москви через вступ цієї країни до НАТО, стоять майже порожні – РФ перекинула особовий склад і техніку на війну проти України – Yle.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Євросоюз Пожежа Україна Росія Угода Війна з Росією Нафтобаза Гарантії безпеки F-16

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *