Битва за Україну. День вісімсот сорок перший

Битва за Україну. День вісімсот сорок перший 13.06.2024 21:05 Укрінформ Сили спецоперацій вперше уразили новітню станцію зв’язку росіян Р-416ГМ. Країни G7 нададуть Україні ще $50 млрд за рахунок заморожених російських активів

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сорок перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

23-те засідання у форматі «Рамштайн» в Брюсселі

– Міністр оборони США Ллойд Остін під час відкриття 23-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України (UDCG) заявив про приєднання Аргентини до формату «Рамштайн» – Укрінформ.

– Країни-члени Контактної групи з питань оборони України вже зобов’язалися надати Україні безпекової допомоги на понад 98 млрд дол. США – Ллойд Остін, міністр оборони США

– Швеція надасть Україні військову допомогу на суму 6,5 мільярда євро протягом трьох років –  Пол Джонсон, міністр оборони Швеції.

– Німеччина передає Україні третю систему ППО Patriot, це чверть власного запасу цих озброєнь – Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

– Найближчі тижні й навіть дні Канада почне відправку в Україну 2,3 тисячі ракет CRV7, броньованих машин, перші партії з 900 дронів, 29 систем дистанційного керування Nanuk та 130 000 боєприпасів для стрілецької зброї – Білл Блер, міністр національної оборони Канади.

Міністр оборони України Рустем Умєров та його американський колега Ллойд Остін детально обговорили планування оборонних потреб України. Особливу увагу міністри приділили процесу мобілізації й оснащенню українських бойових бригад – Фейсбук Умєрова.

Після засідання Контактної групи з питань оборони України міністр оборони США Ллойд Остін:

– Результати зустрічі Контактної групи з питань оборони України в четвер дуже продуктивні. Сполучені Штати працюють щодня над забезпеченням основної потреби для України – додаткових систем ППО – Ллойд Остін, міністр оборони США.

– Головним пріоритетом для України наразі залишається протиповітряна оборона. У цьому контексті важлива допомога, яку забезпечили у сфері ППО, зокрема, Нідерланди, Швеція й Італія – Остін;

– Сполучені Штати Америки, як країна-співголова коаліції винищувачів, роблять все для того, щоб передати Україні літаки F-16 вже цього літа – генерал Чарльз Браун, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США.

– Країни формату «Рамштайн» паралельно працюють над зміцненням Збройних сил України в майбутньому та провели обговорення шляхів розширення виробництва критично важливих боєприпасів та систем озброєння – Остін;

– США не передаватиме Україні систему протиповітряної оборони Patriot з Польщі, йде робота з іншими союзниками;

– Просування російських окупантів на півночі Харківської області сповільнилося після того, як частина союзників України дозволила завдавати ударів по території Росії;

– Політика США щодо ударів американською зброєю вглиб Росії не змінилася.

***

Сьогодні в Італії розпочався триденний 50-й саміт країн «Групи семи» (G7) – пресслужба Ради ЄС.

– Країни «Групи семи» до кінця 2024 року нададуть Україні ще 50 мільярдів за рахунок використання заморожених російських активів – Еммануель Бонн, дипломатичний радник президента Франції Еммануеля Макрона.

– Зеленський виступив на саміті G7 – сайт глави держави.

– Президент Зеленський та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки – соцмережа X глави української держави. Японія цього року надасть Україні 4,5 млрд доларів допомоги.

– Президент Зеленський провів зустріч із прем'єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні – Телеграм глави держави. Сторони обговорили наступні кроки співпраці, зокрема підтримання Італією системи протиповітряного захисту України, перший інавгураційний Саміт миру та його очікувані результати.

– Папа Римський Франциск та Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю проведуть зустріч у ході саміту «Групи семи» в Італії – Vatican News.

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Будь-який суб’єкт, який допомагає Росії у виробництві зброї, повинен зазнавати найсильнішого тиску. Ми повинні позбавити фінансування та деградувати російську військову машину, перш ніж вона спричинить ще більше страждань і руйнувань у всьому світі».

Ллойд Остін, міністр оборони США: «Україна багато значить для Сполучених Штатів і для інших країн світу, і якщо Україна впаде під чоботом Путіна – тоді впаде Європа. Ми й далі протистоятимемо агресії Путіна, його злочинам».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Сили спецоперацій ЗСУ уразили новітню російську станцію зв’язку. Ця станція Р-416ГМ – перша, що уражена українськими військовими за час війни – командування ССО.

Кіберфахівці СБУ спільно з Силами оборони за допомогою FPV-дронів уразили ворожу радіолокаційну станцію контрбатарейної боротьби «Зоопарк» вартістю $25 мільйонів – СБУ.

На Південному напрямку російські загарбники втратили п'ять човнів за день – Дмитро Плетенчук, речник Військово-Морських Сил ЗСУ.

Вже протягом трьох діб росіяни активно штурмують в районі Часового Яру, застосовуючи як бронетехніку, так і авіацію – Назар Волошин, речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця». Від початку доби 13 червня відбулося вже п’ять бойових зіткнень – три атаки російських окупантів успішно відбито в районі Андріївки, два боєзіткнення тривають поблизу Іванівського.

На фронті від початку цієї доби відбулося 71 бойове зіткнення, найбільше атак – на Покровському напрямку – Генштаб ЗСУ України (станом на 16:00)

  • На Покровському напрямку з початку доби окупанти здійснили вже 26 атакувальних дій на позиції українських військ в районах Новоолександрівки, Калинового, Новоселівки Першої, Євгенівки, Новопокровського, Межового та Невельського. Активно працює ворожа авіація. Сили оборони стримують натиск та відбили 16 ворожих штурмів, 10 боєзіткнень ще продовжуються.
  • На Курахівському напрямку тривають бої поблизу Красногорівки, Георгіївки, Парасковіївки. Загальна кількість атак тут зросла до 16. Українські захисники успішно відбили 10 атак російських загарбників. Ще шість бойових зіткнень тривають.

Підрозділи ЗСУ на Покровському напрямку знищили танкову роту окупантів, дві артилерійські системи і чотири автомобілі (ще один пошкодили) загарбників – Назар Волошин,  речник ОСУВ «Хортиця».

У тимчасово окупованому Криму російські загарбники скорочують кількість військових на деяких базах – партизанський рух «АТЕШ».

У Десантно-штурмових військах Збройних сил України створюють окремий підрозділ безпілотних систем та закликають усіх бажаючих поповнити його лави – командування ДШВ.

У Київській області завершилися командно-штабні навчання угруповання сил та засобів оборони столиці. Відпрацьовували злагодженість дій щодо відбиття ймовірного наступу загарбників – Сухопутні війська ЗСУ.

Українське підприємство A3tech в межах сертифікації провело випробування на полігоні важкої машини для розмінування DOK-ING MV-10, складеної та частково локалізованої в Україні – Міністерство економіки.

На війні загинув кандидат у майстри спорту з фехтування на шаблях, учасник Всеукраїнських змагань, переможець і багаторазовий призер чемпіонатів Львівської області Ростислав Лівач. Вічна пам'ять Герою…

***

У Кривому Розі 14 червня оголошено днем жалоби за загиблими через російський ракетний удар по житловому сектору міста.  унаслідок в місті 9 загиблих, 32 поранених, із них 5 дітей – Олександр Вілкул, голова Ради оборони Кривого Рогу.

На Київщині вже понад добу триває ліквідація пожежі на промисловому підприємстві, що виникла через російську атаку в ніч на 12 червня – ДСНС.

У Новомосковську на Дніпропетровщині внаслідок російської атаки сталася пожежа, пошкоджені 9 житлових будинків, постраждали двоє дітей – 3 і 12 років та четверо дорослих – Дніпропетровська ОВА.

На Донеччині в окупованій армією РФ з 2014 року Горлівці під час обстрілу селища Гольмівське (Микитівський район Горлівки) отримали поранення російські пропагандисти – журналісти з ворожого телеканалу «НТВ», зараз їх намагаються реанімувати лікарі – Денис Казанський, український блогер та журналіст.

НОВИНИ: УКРАЇНА

В усіх регіонах України у п'ятницю, 14 червня, з 18:00 до 22:00 будуть застосовані графіки погодинних відключень електроенергії – Укренерго. Енергоживлення об'єктів критичної інфрастурктури та підприємств, які імпортують 80% електроенергії для своїх потреб, згідно з урядовою постановою, обмежуватися не буде.

Кабінет міністрів

– виділив додаткові 2,5 млрд грн, які спрямують на підготовку енергосистеми Харківщини до зими – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

– встановив умови надання підтримки індивідуальним забудовникам на селі та критерії, відповідно до яких громадяни мають право на отримання такої допомоги, а також змінив граничну суму надання кредиту – Тарас Мельничук, представник уряду у ВР.

– схвалив розпорядження Президента щодо визначення уповноважених осіб на підписання угоди про продовження дії «транспортного безвізу» – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

– затвердив Порядок перепоховання на Національному військовому меморіальному кладовищі осіб, які захищали Україну та поховані на тимчасово окупованих територіях – Тарас Мельничук.

– ухвалив постанову, яка сприятиме посиленню управлінської відповідальності та підзвітності керівників розпорядників бюджетних коштів – Мінфін.

Станом на травень статус внутрішньо переміщених осіб мають 4,6 мільйона людей, водночас виплати отримують лише 1,5 мільйона українців – Ірина Верещук, віцепрем’єрка- міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) здійснило інспекцію на Хмельницькій атомній електростанції – Державна інспекція ядерного регулювання.

Інформацію про результати основної сесії національного мультипредметного тесту учасники отримають у персональних кабінетах до 2 липня – УЦОЯО.

***

Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу про завдання 55 млн грн збитків державному підприємству «Укрспирт» – НАБУ.

***

Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку до 13% з 14 червня 2024 року – Андрій Пишний, голова Нацбанку.

Група Нафтогаз ввела в експлуатацію газову свердловину із добовим дебітом 280 тис. кубометрів «блакитного» палива та 120 тонн газового конденсату на добу – пресслужба Групи.

На 13 червня запланований обсяг імпорту електроенергії в Україну становить 27,7 тис. МВт-год., експорт не здійснюватиметься – НЕК «Укренерго».

ДП «Гарантований покупець» сплатило виробникам енергії з відновлюваних джерел 988 млн грн за травень 2024 року – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Норвегія передасть Україні боєприпаси до мінометів на суму близько 480 мільйонів норвезьких крон (понад 45 мільйонів доларів США) – Бьорн Арільд Грам, міністр оборони Норвегії.

Уряд Литви затвердив передання українській армії 14 одиниць бронетехніки М113, вони мають прибути до України цього тижня – міноборони Литви.

Канада відправляє чотири нові броньовані автомобілі медичної евакуації із п’ятдесяти, запланованих для передачі Україні. Вони оснащені обладнанням, що дозволить надавати медичну допомогу при різних пораненнях. До осені ЗСУ отримають десять таких бронетранспортерів – міноборони Канади.

Міністерство економіки, Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) та АТ «Сітібанк» підписали меморандум про розвиток ринку іпотечного житла в Україні – пресслужба Мінекономіки.

ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) підписали угоду щодо продовження співпраці – Дмитро Москаленко, генеральний директор УДП.

Фонд підтримки від Google відібрав 9 українських технологічних стартапів, які отримають по 100 тис. дол. США на розвиток та масштабування – Мінцифри.

Луганський прикордонний загін «Помста» отримав від Німеччини пересувний ремонтний комплекс і вантажівку з краном-маніпулятором загальною вартістю майже 12 млн грн – Держприкордонслужба.

***

Вранці різні сайти уряду Швейцарії та організацій, які беруть участь у Глобальному саміті миру, стали об’єктами кібератак – Swissinfo.

Головними питаннями на саміті НАТО у Вашингтоні, що відбудеться 9 -11 липня, буде затвердження надійної і передбачуваної фінансової допомоги для України, посилення оборонних можливостей Альянсу та поглиблення співпраці з союзниками з-за меж Альянсу в Азійсько-Тихоокеанському регіоні – Єнс Столтенберг, генсек НАТО.

Вісім міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу закликали ЄС заборонити російським дипломатам вільно пересуватися Шенгенською зоною і обмежити їхнє пересування країнами, де вони акредитовані – Reuters.

Велика Британія сьогодні оголосила про 50 нових позицій у списку санкційних обмежень проти Росії, зокрема кораблів російського «тіньового флоту» – сайт британського уряду.

Глава уряду Вірменії Нікол Пашинян заявив, що жоден офіційний представник Вірменії не поїде до Білорусі, поки керівником цієї країни є Олександр Лукашенко – News.am. Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що відкличе посла у Вірменії.

Верховний суд ЄС зобов’язав Угорщину сплатити разовий штраф обсягом 200 млн євро та пеню у розмірі 1 млн євро за кожен день зволікання у зв’язку з невиконанням рішення Суд щодо притулку та видворення осіб, які нелегально перебувають у країні – Reuters.

***

Сьогодні вночі Армія оборони Ізраїлю продовжила військову операцію в західній частині міста Рафах – RTE.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що світ має заохотити ХАМАС пристати на підтримувану Ізраїлем і США пропозицію про припинення вогню у секторі Гази – France24.

ВОРОГ

Російський фрегат «Адмірал Горшков» та атомний підводний човен «Казань» у супроводі буксира та паливного судна прибули на Кубу з п’ятиденним візитом, який Москва розглядає як демонстрацію сили на тлі зростання напруги через вторгнення в Україну – Al Jazeera.

Відсьогодні Московська біржа припиняє торги основними світовими валютами — доларами США та євро – через новий пакет американських санкцій – The Moscow Times.  Акції Московської біржі 13 червня відкрилися зниженням до 15%.

Щонайменше 93 рази російські ПКС випадково бомбили Бєлгородську область і окуповані території за останні 4 місяці – росЗМІ.

РФ застосувала навмисну ​​тактику голоду під час захоплення Маріуполя у 2022 році, що може бути прирівняна до воєнного злочину – The Guardian.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *