Битва за Україну. День вісімсот сімдесятий

Битва за Україну. День вісімсот сімдесятий 12.07.2024 21:10 Укрінформ За підсумками саміту НАТО ухвалили Український договір про довгострокову військову підтримку. Сейм Польщі засудив геноцид кримських татар в 1944 році

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сімдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Нижня палата парламенту Польщі (Сейм) ухвалила у п’ятницю резолюцію, якою засудила геноцид кримських татар радянською владою в 1944 році – Укрінформ.

***

Підсумки саміту НАТО

На завершення 75-го саміту НАТО у Вашингтоні ухвалили Український договір, який доповнив Спільну декларацію G7, погоджену на попередньому саміті Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі – пресслужба Офісу президента

Лідери 22 країн, які вже підписали з Україною безпекові угоди, та Європейський Союз започаткували формат Ukraine Compact з метою координації та прискорення спільних зусиль для задоволення всеосяжних потреб України в безпеці – Укрінформ.

Успіхами України, досягнутими під час саміту НАТО, є рішення з посилення протиповітряної оборони п’ятьма системами Patriot, а також щорічні фінансові зобов’язання, передбачені безпековими угодами, які сягають 40 мільярдів доларів – Володимир Зеленський, президент України.

До пакета військової допомоги Україні, оголошеної президентом США Джо Байденом, увійдуть батарея Patriot, інші системи ППО, ракети для HIMARS, протитанкові комплекси та інше обладнання – Пентагон.

Країни НАТО запросять Україну приєднатися до Північноатлантичного альянсу, коли союзники погодяться на це і будуть виконані всі умови – заява Ради Україна – НАТО.

Президент США Джо Байден не дозволяє використовувати американську зброю для ударів углиб Росії, оскільки занепокоєний можливою ескалацією – Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому

Україна може використовувати французьку зброю для ударів по будь-яких військових об’єктах у Росії, які становлять загрозу Україні, але не по Кремлю – Еммануель Бонн, зовнішньополітичний радник президента Франції.

Президент України Володимир Зеленський

  • обговорив із Президентом Франції Еммануелем Макроном підготовку наступного оборонного пакету
  • зустрівся з головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні. Сторони обговорили потреби України у протиповітряній обороні. Вручив Джорджі Мелоні орден Свободи за вагомий особистий внесок у зміцнення співробітництва між Україною та Італією.

ЦИТАТИ

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Єдиний спосіб для України стати членом НАТО – це її перемога як суверенної та незалежної держави в Європі».

Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ: «75-й Вашингтонський Саміт НАТО… Україні важлива підтримка летальними системами озброєння, сучасними комплексами протиповітряної оборони та безперебійним постачанням ракет та боєприпасів. Вдячні союзникам за чітку позицію з засудження Росії і тих, хто допомагає терористичній країні вести війну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Міністерство оборони України від початку широкомасштабного вторгнення Росії кодифікувало та допустило до експлуатації у підрозділах Сил оборони понад 25 зразків кулеметів іноземного та вітчизняного виробництва – МОУ.

Інформація у ворожих телеграм-каналах про те, що Збройні сили України буцімто готують удар хімічною зброєю на Донецькому та Херсонському напрямках, є фейком – Центр протидії дезінформації при РНБО.

На Харківському напрямку російські окупанти вісім разів намагались штурмувати оборонні рубежі українського війська в районі Глибокого, Вовчанська та Стариці. Наразі триває бойове зіткнення поблизу Стариці. Ситуація залишається під контролем ЗСУ – Генштаб.

На Краматорському напрямку окупанти здійснили дев’ять штурмів позицій українського війська поблизу Часового Яру, Андріївки та Іванівського. Дві атаки досі тривають. Ворогом нанесені авіаційні удари штурмовою авіацією по Часовому Яру – Генштаб.

На Покровському напрямку відбулась найбільша кількість боєзіткнень. З початку доби окупанти здійснили 29 спроб потіснити українських захисників із займаних позицій в районах Олександрополя, Воздвиженки, Калинового, Сокола, Прогресу, Лозуватського, Новоолександрівки, Карлівки та Яснобродівки – Генштаб.

Протиповітряна оборона вночі знищила 5 із 5 ворожих ракет та 11 із 19 дронів-камікадзе (8 безпілотників було локаційно втрачено), які запустили війська РФ по Україні – Повітряні сили ЗСУ.

Середньодобові бойові втрати армії РФ (убитими та пораненими) в Україні у травні та червні 2024 року зросли до максимального рівня за весь період війни – 1262 та 1163 відповідно – розвідка Британії

***

На війні загинув помічник режисера Одеського академічного українського театру імені В. Василька Віталій Маркитан.

На війні загинув співак, артист Національної академічної капели «Думка» Ігор Воронка.

У Вовчанській громаді Харківської області шестеро місцевих мешканців підірвалися на розтяжці, що залишили росіяни – Харківська обласна прокуратура.

Станом на ранок 12 липня 2024 року за офіційною інформацією ювенальних прокурорів в Україні 561 дитина загинула та понад 1456 отримали поранення різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: Україна

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський прийняв рішення про впровадження в курс підготовки для військовослужбовців обов’язкового блоку з вивчення норм міжнародного гуманітарного права – Генштаб.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов вшанували пам’ять загиблих захисників України на «Алеї Героїв» у Харкові – ОВА. Денис Шмигаль ознайомився з роботою одного з енергооб’єктів у Харкові, де планують встановити додаткові газотурбінні установки, оглянув будівництво фортифікаційних укріплень на Харківщині, на які цьогоріч Кабінет міністрів виділив 5,9 млрд грн

Міністр енергетики Герман Галущенко під час робочої поїздки на Харківщині провів нараду щодо підготовки до опалювального сезону за участі керівника Харківської ОВА Олега Синєгубова, інших представників області та керівників енергетичних компаній – Міненерго

Кабінет міністрів ухвалив рішення виділити додаткові 1,9 млрд грн на відновлення теплопостачання міста Харкова – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр

Постійна представниця України при міжнародних організаціях у Відні Еміне Джапарова написала заяву на звільнення з МЗС – Укрінформ. Джапарова додала, що події, які розгорнулися навколо неї та її родини, «є маніпулятивними та несправедливими». За інформацією ЗМІ, один із колишніх власників Приватбанку Геннадій Боголюбов, чоловік Еміне Джапарової, нібито виїхав з України з підробленими документами.

Кабінет міністрів вніс зміни до постанови, що суттєво спростить отримання статусу учасника бойових дій для деяких категорій громадян – пресслужба Міністерства у справах ветеранів

Для відновлення дитячої лікарні «Охматдит», яка постраждала внаслідок російської ракетної атаки, вже надійшло понад 800 мільйонів гривень – Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я. Перша евакуація дитини з Охматдиту на лікування за кордон може відбутися вже наступного тижня, загалом 16 пацієнтів висловили бажання продовжити лікування за межами України.

Спрощену заяву на призначення пільг замість ветерана можуть за потреби подати члени його родини – особисто, поштою або на порталі Пенсійного фонду – ПФУ.

Служба безпеки України викрила на корупції виконуючого обовʼязки заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у місті Києві – пресцентр СБУ. За матеріалами справи, вір причетний до вимагання неправомірної вигоди від столичних підприємців. Ім’я посадовця не називають.

***

Станом на 12 липня Україна накопичила у підземних сховищах газу 9,7 млрд кубометрів "блакитного палива" – Нафтогаз

У червні 2024 року ВВП України зріс на 1,1% (±1%) проти червня минулого року. У підсумку, за перше півріччя зростання ВВП оцінюється на рівні 4,1% (±1%) порівняно з таким же періодом минулого року – Мінекономіки

Аграрії усіх регіонів України намолотили понад 8,3 млн тонн зерна з площі більш як 2,4 млн га. – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністерство закордонних справ України вітає ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС», яка була ініційована Україною – МЗС. Генасамблея ООН ухвалила у четвер українську резолюцію «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС».

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, коментуючи, чи поширюється дозвіл її держави використовувати винищувачі F-16 для ударів по всій території Росії, заявила, що удари України по цілях на території РФ мають відповідати міжнародному праву – Радіо Свобода.

Глава уряду Британії повідомив, що в уряді Великої Британії розмірковують над дозволом для України на удари ракетами Storm Shadow по віддалених цілях на території Росії – Укрінформ. Видання The Telegraph повідомило, що уряд Великої Британії поки не давав дозволу Україні на використання ракет Storm Shadow по цілях на території Росії, попри заяви прем’єра Кіра Стармера і президента України Володимира Зеленського.

Місію Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні очолила Джулі Конен. З липня 2020 року Місію USAID в Україні очолював Джеймс Хоуп – USAID

Чинний президент США Джо Байден вважає себе цілком здатним вести прямі переговори як з Путіним, так і Сі Цзіньпінем, в тому числі впродовж наступного терміну в Білому домі – в разі переобрання – Укрінформ.

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії засудила ракетну атаку Росії на дитячу клініку "Охматдит" у Києві, яка є бенефіціаром програм технічного співробітництва Агентства – МАГАТЕ.

У відповідь на візит прем'єра Угорщини Віктора Орбана до Росії Литва зменшить своє політичне представництво на зустрічах у цій центральноєвропейській країні, а президент Гітанас Науседа прийме рішення про можливий візит до Будапешта разом з лідерами інших країн ЄС – LRT

Туреччина має намір вступити до Шанхайської організації співробітництва (ШОС) і вже провела переговори щодо цього з деякими країнами-членами організації – президент Туреччини

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на зустрічі із колишнім президентом США Дональдом Трампом у Флориді обговорив свої «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні – Укрінформ.

Адміністративний суд у Ренні відхилив позов капітана російського судна «Штандарт» (точної копії фрегата часів Петра 1) проти рішення префектури Фіністер щодо заборони цьому кораблю заходити у порти департаменту та брати участь у Брестському морському фестивалі – Укрінформ.

Всесвітня федерація керлінгу (WCF) прийняла рішення продовжити відсторонення росіян та білорусів від участі у змаганнях до 31 грудня 2024 року – WCF.

ВОРОГ

Представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що ніби Україна готує знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища, щоб звинуватити Росію – росЗМІ. У Центрі протидії дезінформації наголошують, що Росія продовжує спроби дестабілізувати ситуацію в Україні в рамках дезінформаційної операції, намагаючись залякати українців загрозою нових терактів.

Заступник глави МЗС Росії Михайло Галузін каже, що Росії дуже шкода, що Вірменія взяла участь у саміті НАТО в США. Поглиблюючи такими темпами співробітництво з тими, чия мета – стратегічна поразка Росії, Єреван своїми руками ризикує серйозно дестабілізувати ситуацію на Південному Кавказі, завдаючи шкоди, зокрема, власній безпеці – росЗМІ.

У РФ члени комітету Держдуми із захисту сім'ї, питань батьківства, материнства та дитинства звернулись до керівництва Сбєрбанку щодо припинення випуску карток із «райдужним єдинорогом», оскільки він, на думку депутатів, є символікою руху ЛГБТ – росЗМІ.

У Підмосков'ї під час тестування розбився пасажирський літак Sukhoi Superjet, екіпаж у складі трьох осіб загинув – телеграм-канал ASTRA

У ніч проти п’ятниці, 12 липня поблизу Бєлгорода контрактник, застрелив трьох товаришів по службі через "побутовий конфлікт" та втік зі зброєю – росЗМІ.

До Білорусі прибула китайська військова делегація Об'єднаних сил матеріально-технічного забезпечення армії Китаю, сторони обговорювали «співробітництво в галузі тилового забезпечення військ» – ЗМІ.

В акваторії Норвезького моря під час випробувань російський глибоководний апарат "АС-36" зіткнувся зі своїм носієм – рятувальним судном Північного флоту РФ "Михаил Рудницкий" – ГУР. Внаслідок інциденту глибоководний апарат зазнав пошкоджень, які не дозволяють продовжувати випробування.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *