Битва за Україну. День вісімсот шістдесят восьмий

Битва за Україну. День вісімсот шістдесят восьмий 10.07.2024 19:52 Укрінформ Данія і Нідерланди розпочали передачу Україні винищувачів F-16. НАТО призначить високопоставленого представника у Києві для поглиблення відносин з Україною

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот шістдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Саміт НАТО у Вашингтоні

Данія і Нідерланди розпочали передачу Україні винищувачів F-16 – вже цього літа вони допомагатимуть захищатися від російської агресії – Ентоні Блінкен, держсекретар США. У Пентагоні підтвердили, що країни-партнери офіційно розпочали передачу винищувачів F-16 Україні.

Всі союзники по Альянсу погоджуються з тим, що Україна стане членом НАТО, практичними діями наближають її до цього та наразі шукають точні формулювання, щоб відобразити послідовне наближення України до НАТО в підсумковому документі Вашингтонського саміту – Єнс Столтенберг, генсек НАТО

Президент Володимир Зеленський:

  • повідомив, що 9 липня Україна отримала рішення про виділення ще п’яти систем ППО «Patriot»,
  • із Прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом підписали безпекову угоду.
  • під час двосторонньої зустрічі подякував премʼєр-міністру Королівства Нідерланди Діку Схоофу за допомогу, яку ця країна надала українській стороні, отримавши від нього запевнення у подальших зусиллях на підтримку нашої країни – Укрінформ.
  • під час відвідин Президентського фонду та Інституту Рональда Рейгана висловив сподівання, що американська політика щодо підтримки України в боротьбі з російською агресією не зміниться після президентських виборів
  • обговорив із прем’єр-міністром Великого Герцогства Люксембург Люком Фріденом можливість співпраці для відбудови «Охматдиту» й тимчасового лікування пацієнтів закладу в Люксембурзі.

Прем’єр-міністр Нової Зеландії Крістофер Лаксон оголосив про надання Україні військової та гумінатарної допомоги на 9,8 млн дол. США – Укрінформ.

Нідерланди виділяють додатково 300 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для винищувачів F-16, які передадуть Україні – Укрінформ.

Норвегія вирішила передати Україні шість винищувачів F-16. Планується розпочати постачання літаків протягом 2024 року – Йонас Гар Стьоре, прем'єр-міністр Норвегії

Італія збільшить військову допомогу Україні у 2025 році до 1,7 млрд євро. – Corriere della Sera.

Очільники п’яти країн зобов’язалися надати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони, загалом партнери пообіцяли виділити понад $1 млрд на підтримку ППО України, нові системи ППО та "сотні додаткових перехоплювачів впродовж наступного року" – сайт Білого дому. В найближчі місяці Сполучені Штати і партнери мають намір надати Україні десятки тактичних систем протиповітряної оборони, включаючи системи NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS і Gepard.

Виступаючи в Інституті Рейгана у Вашингтоні Володимир Зеленський:

  • закликав Сполучені Штати і світ не чекати листопада, коли відбудуться вибори глави Білого дому, а рішуче діяти вже зараз
  • переконаний, що ракетним ударом по «Охматдиту» та інших цивільних об’єктах Путін послав сигнал світові, що він діятиме саме в такий спосіб.
  • закликав Сполучені Штати зняти обмеження щодо ударів по військових об’єктах на території Росії, зокрема, по аеродромах.

Новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер заявив, що Україна може використовувати британські ракети Storm Shadow для ударів по військових цілях на території Росії – Bloomberg

ЦИТАТИ

Джо Байден, президент США: «Путін не хоче нічого меншого ніж повне підкорення України. Він хоче покласти край українській демократії, зруйнувати українську культуру і стерти Україну з карти світу. І ми знаємо, що Путін не зупиниться в Україні. Не сумнівайтеся: Україна може зупинити Путіна – і вона це зробить».

Ллойд Остін, міністр оборони США:  «… не треба помилятися: путінська війна не є наслідком розширення НАТО, а путінська війна є причиною розширення НАТО».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Офіс генпрокурора розслідуватиме черговий воєнний злочин російських окупантів: розстріл двох полонених українських бійців. Злочин вчинено у червні 2024 року поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області, відео з'явилося в соцмережах 10 липня – Андрій Костін, генпрокурор.

Ворог активізувався на Сіверському напрямку в районах населених пунктів Білогорівка, Спірне, Верхньокам’янське, Виїмка та Роздолівка. Сили оборони відбили дев’ять атак загарбників – Генштаб

На Покровському напрямку з початку доби загарбники здійснили найбільшу кількість спроб потіснити українських захисників із займаних позицій у районах населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Калинове, Євгенівка, Новоселівка Перша, Карлівка, Прогрес та Юр’ївка – Генштаб

На Харківському напрямку росіяни концентрують зусилля у Вовчанську, біля Липців і Стариці – Віктор Солімчук, начальник штабу оперативно-тактичного угруповання "Харків".

Населений пункт Яснобродівка у Донецькій області перебуває під контролем Сил оборони – Назар Волошин, речник ОСУВ "Хортиця". 9 липня у зведенні оборонне відомство країни-агресора написало про нібито захоплення Яснобродівки.

Сили спеціальних операцій Збройних сил України знищили 15 човнів російських загарбників у Херсонській області – Сили спецоперацій.

Сили оборони контролюють село Сотницький Козачок Золочівської громади на Харківщині – Віктор Солімчук.

Російська окупаційна армія залучила 10 350 осіб до наступальних дій у прикордонних районах Харківщини, які розпочалися два місці тому. Станом на початок липня, втрати противника становлять: 2939 вбитими, 6509 пораненими. Ще 45 окупантів здалися у полон. Тобто орієнтовні втрати противника на нашому напрямку складають приблизно 91% –

Віктор Солімчук.

У період з лютого 2022 року до червня 2024 року українські війська знищили або пошкодили 26 російських військових кораблів, які використовувались у Чорному морі – розвідка Британії

ППО вночі знищила 14 із 20 «Шахедів» і три ворожі ракети Х-59/Х-69 – Повітряні Сили ЗСУ.

***

Аналітики Bellingcat, а також експерти з ядерної зброї та ракетних технологій підтвердили раніше оголошений висновок СБУ – дитячу лікарню «Охматдит» у понеділок вразила російська крилата ракета Х-101 – сайт Bellingcat. Російська ракета Х-101містила компоненти західного виробництва, що свідчить про «успіхи» Кремля в обході санкцій.

У лікарні помер хлопчик, який 8 липня постраждав від російської атаки на лікарню "Охматдит" – Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

У Шевченківського районі Києва з-під завалів житлового будинку, пошкодженого російською ракетою, деблокували тіло дівчини. Пошуково-рятувальні роботи в Києві завершено – ДСНС. Внаслідок ворожої атаки по Києву 8.07 загинули 34 особи, серед них 6 дітей, 121 – постраждали, у тому числі 10 дітей, 11 осіб врятовано.

Армія РФ вночі здійснила атаку БПЛА на енергооб’єкт Рівненщини. В окремих районах знеструмлювались побутові та промислові споживачі, тривають відновлювальні роботи – Укренерго.

На Миколаївщині ворог посеред дня обстріляв місто Вознесенськ, є поранені – ОВА.

В Одеській області внаслідок російського ракетного удару вночі 10 липня загинули двоє людей, 1 поранений – ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Донецької, Запорізької, Херсонської та Харківської областей 4 людини загинуло, 15 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Кабінет міністрів

  • ухвалив постанову щодо зменшення «паперового» навантаження на роботу ТЦК та централізованого друку повісток
  • дозволив проводити обстеження зруйнованого житла на території активних бойових дій.

Енергетики відновили електропостачання дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» у Києві – Група ДТЕК у Телеграмі.

Подружжя фотокореспондентів Костянтин та Влада Ліберови спільно з Укрінформом зняли документальну стрічку «Кринки». Зйомки відбувалися в зоні бойових дій – у селі на Херсонщині, від якого залишилися лише назва на мапі – Укрінформ. Допрем’єрний показ картини відбудвся 10 липня, а прем’єра стрічки – 11 липня о 18.00 на Ютуб-каналі Укрінформу.

Україна має розроблені плани щодо відбудови найбільшого в світі вантажного літака Ан-225 «Мрія». Єдину таку машину росіяни знищили не летовищі у Гостомелі в перші дні повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року – Укроборонпром.

Нацагентство з питань запобігання корупції за результатами проведеного моніторингу способу життя виявило у народного депутата України Ігоря Кісільова, який обирався в парламент від нині забороненої політичної партії «ОПЗЖ», ознаки незаконного збагачення на понад 70 млн грн. – пресслужба НАЗК.

Внаслідок вибуху гранати у Львові смертельні травми отримав 34-річний місцевий мешканець, інших постраждалих немає, в поліції припускають, що чоловік наклав на себе руки – Нацполіція.

***

У червні 2024 року інфляція на споживчому ринку України порівняно із травнем становила 2,2%; ще місяць тому споживчі ціни зросли порівняно з квітневими на 0,6% – Державна служба статистики.

Міністерство економіки з урахуванням уточнення статистичних даних та появі нових даних переглянуло припущення і прогноз економічного та соціального розвитку України на 2024 рік. За підсумком 2024 року очікується номінальний обсяг ВВП – 7 484,7 млрд грн ( у попередньому прогнозі – 7 643 млрд грн. Реальне зростання ВВП на рівні 3,5% (раніше прогнозувалося 4,6%) – Мінекономіки

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Північноатлантичний альянс призначить високопоставленого представника у Києві для поглиблення відносин з нашою країною – Джейк Салліван, радник Білого дому з питань нацбезпеки.

НАТО і його індо-тихоокеанські партнери Австралія, Японія, Нова Зеландія та Південна Корея запустять чотири нові спільні проєкти, пов’язані з допомогою Україні, штучним інтелектом, кібербезпекою та протидією дезінформації – Джейк Салліван, радник Білого дому з питань нацбезпеки.

Сполучені Штати покладають відповідальність за ракетний удар по дитячій клініці "Охматдит" виключно на Росію – США в ОБСЄ.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс обговорив із представниками американської компанії Lockheed Martin підготовку українських пілотів для F-16, а також зазначив, що Нідерланди нададуть 18 винищувачів для тренувального центру в Румунії до кінця 2025 року – Укрінформ.

Допомога Україні від Португалії досягне у 2024 році 220 млн євро, стільки ж Лісабон має намір надати й у 2025 році – Луїс Монтенегро, глава уряду Португалії

Нейтральна Швейцарія подала заявку на приєднання до програми протиповітряної та протиракетної оборони «Sky Shield» (ESSI) («Європейський небесний щит») – Reuters.

Міністри закордонних справ України та Угорщини Дмитро Кулеба і Петер Сійярто обговорили підготовку до другого Саміту миру та розвиток двосторонніх відносин – Укрінформ.

Чехія направить фінансову допомогу дитячій лікарні «Охматдит» у столиці України, яка постраждала під час масованої атаки Росії у понеділок, 8 липня – Томаш Копечний, уповноважений чеського уряду з питань відновлення України. Уряд Литви в середу оголосив про виділення одного мільйона євро на відновлення «Охматдиту».

Американські військові бази в країнах Європи перейшли у режим підвищеної готовності вперше за 10 років через розвіддані про те, що підтримувані РФ суб’єкти можуть готувати диверсії, спрямовані проти американських військових – ЗМІ.

Мобільні оператори – 22 європейські та 7 українських – продовжили безкоштовні дзвінки в роумінгу для українських біженців у країнах ЄС ще на 12 місяців – сайт Європейської комісії.

Статус тимчасового захисту в країнах ЄС станом на 31 травня мали 4,3 млн осіб, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення Росії – Євростат

ВОРОГ

Українські удари по території Росії суттєво впливають на російську економіку, особливо на експорт енергоносіїв. Обсяги переробки нафти на російських НПЗ скоротилися приблизно на 17% – високопосадовець НАТО.

Нижня палата російського парламенту ухвалила закон, який передбачає підвищення податків для населення та бізнесу. З 2025 року у Росії буде запроваджена диференційована ставка податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).– ЗМІ.

Китайські покупці скрапленого газу вимагають знижок на вантажі з Росії навіть від компаній, не занесених до санкційних списків – Reuters.

Генпрокуратура Росії визнала "небажаною" неурядову організацію The Moscow Times, якій належить однойменне видання. У відомстві вважають, що роботу видання "спрямовано на дискредитацію рішень керівництва" РФ. The Moscow Times також звинувачують у співпраці з Радіо Свобода, "Медузою", The Insider та "Важливими історіями", які раніше були визнані "небажаними" в Росії – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *