Битва за Україну. День вісімсот шістдесят перший

Битва за Україну. День вісімсот шістдесят перший 03.07.2024 22:00 Укрінформ Союзники НАТО досягли згоди щодо надання військової допомоги Україні у розмірі 40 мільярдів євро (43 мільярди доларів США) наступного року

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот шістдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 3 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Союзники НАТО досягли згоди щодо надання військової допомоги Україні у розмірі 40 мільярдів євро (43 мільярди доларів США) наступного року – Reuters.

– Українські сили 1 липня завдали удару безпілотниками по електропідстанціях в Білгородській області, через що зупинив роботу Оскольський електрометалургійний комбінат – співрозмовники УП в ГУР. Цей комбінат має виключне значення для військово-промислового комплексу РФ, оскільки виробляє леговані види спецсталей для автопрому та машинобудування.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він має сказати нам сьогодні. Якщо є ризики для української незалежності, якщо ми втратимо державність – ми хочемо бути до цього готові, ми хочемо про це знати. Я потенційно готовий зустрітися з Трампом, щоб почути пропозиції його команди щодо завершення російсько-української війни».

Андрій Єрмак, голова ОП: «Україна не готова йти на компроміси з Росією щодо територіальних поступок заради припинення війни, хоча й прислухається до порад, як досягти «справедливого миру»».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

У ході спецоперації «Рибалка» на початку квітня Головному управлінню розвідки – Міністерства оборони вдалося пошкодити російський ракетний корабель «Серпухов» і отримати секретні дані про Балтійський флот і військово-промисловий комплекс Російської Федерації – ГУР.

– Від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на Донеччині.  Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла, і складає понад 90. Українські захисники впевнено стримують натиск російських окупаційних військ та завдають ворогу значних втрат – Генштаб.

– На Куп’янському напрямку противник два рази безуспішно штурмував оборонні рубежі наших підрозділів у районі  Стельмахівки – Генштаб.

– Обстановка в районі відповідальності підрозділів оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» залишається критично важкою, бої з противником у Часовому Яру точаться на межі каналу «Сіверський Донець – Донбас» – пресслужба ОСУВ «Хортиця»

– На Торецькому напрямку кількість ворожих атак збільшилась до 12. Ворог, за підтримки авіації, концентрує свої зусилля на спробах просунутись  у бік Білої Гори, Торецька, Деліївки, Північного та Нью-Йорка – Генштаб.

– На Покровському напрямку з початку доби окупанти здійснили вже 19 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Прогреса, Євгенівки, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Калинового – Генштаб.

– Протиповітряна оборона вранці 3 липня знищила 11 із 13 повітряних цілей, зокрема, одну із 3 ракет «Іскандер-К», 4 керовані авіаційні ракети Х-59 і усі 5 ударних БпЛА типу «Shahed» – Повітряні сили ЗСУ.

– Під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув юрист і письменник з Херсонщини Василь Паламарчук. – пресслужба Олешківської територіальної громади. Вічна пам’ять Герою.

***

– Російські війська вдарили по Дніпру ракетами і БпЛА. 5 людей загинули, ще 53 постраждали – ОВА.

– 3 липня росіяни завдали удару щонайменше трьома авіабомбами по Київському району Харкова, 8 людей отримали поранення – ОВА.

– Війська РФ уранці 3 липня вдарили по Руській Лозовій у Дергачівській громаді на Харківщині, щонайменше троє людей отримали поранення – ОВА.

– Війська РФ обстріляли селище Борова Ізюмського району Харківської області, внаслідок чого загинув чоловік, ще двоє людей постраждали – ОВА.

– Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської, Донецької та Запорізької областей 3 людини загинуло, 25 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Зеленський за підсумками зустрічі з головою 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Деннісом Френсісом повідомив, що найближчим часом Україна винесе на розгляд Генасамблеї ООН проєкт резолюції щодо ядерної безпеки та безпеки ядерних об’єктів України – ОП.

В інтерв’ю агентству Bloomberg Президент України Володимир Зеленський сказав:

  • Поточна ситуація на полі бою в російсько-українській війні не зайшла у «глухий кут», а натомість є проблемою, для вирішення якої потрібні інструменти.
  • Вони (команда Дональда Трампа – ред.) не можуть планувати моє життя і життя наших людей та наших дітей. Ми хочемо зрозуміти, чи будемо мати в листопаді потужну підтримку США, чи залишимося самі.
  • Українська сторона не має бажання продовжувати газовий контракт з Російською Федерацією, бо не хоче, щоб вона заробляла тут гроші.

– Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив із головою Генеральної асамблеї ООН Деннісом Френсісом потреби України в розбудові децентралізованої енергетичної генерації – сайт Уряду.

– Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час телефонної розмови із новопризначеним очільником МЗС Нідерландів Каспаром Вельдкампом наголосив на необхідності поставки в Україну системи ППО Patriot – МЗС

– В Україні 3 липня відзначають День зенітних ракетних військ Повітряних сил Збройних сил України – Укрінформ.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс прийняв копії вірчих грамот у новопризначеного посла Італійської Республіки в Україні Карло Формози – МЗС.

– Міністерство оборони України від початку 2024 року кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони понад 70 зразків безпілотних авіаційних комплексів, всі вони вироблені в Україні – МОУ.

– В Україні наразі внаслідок російських ворожих обстрілів зруйновано або пошкоджено близько 90% потужностей теплової генерації ДТЕК – ДТЕК.

– Київський апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту народному депутату Миколі Тищенку – рішення суду.

– Перший засуджений за воєнний злочин – убивство мирного жителя у Сумській області –російський військовий Вадим Шишимарін досі відбуває покарання в Україні, хоча його хотіли обміняти – Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора.

***

– До держбюджету України надійшов черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду на 2,2 млрд дол. – Мінфін.

– Станом на 1 липня в українських підземних сховищах газу накопичено 9,5 млрд кубометрів «блакитного палива» – Олексій Чернишов, голова правління Нафтогазу.

– Україна та Норвегія погодили можливість продовження двосторонніх та транзитних перевезень між країнами без дозволів до 30 вересня 2024 року – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Візит української делегації до США

– Міністр оборони України Рустем Умєров обговорив із Державним секретарем США Ентоні Блінкеном постачання систем ППО Україні та майбутній Вашингтонський саміт НАТО – Укрінформ.

– Плани на саміт НАТО та підсумки Саміту миру обговорили керівник Офісу Президента Андрій Єрмак із Філом Гордоном, помічником президента США, радником з національної безпеки віцепрезидента США – Укрінформ.

– Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч із міністеркою енергетики Сполучених Штатів Дженніфер Ґренголм – Укрінформ.

***

– Сполучені Штати вважають, що майбутнє України – в Північноатлантичному альянсі, однак відповідне рішення мають приймати всі 32 члени НАТО – Патрік Райдер, речник Міноборони США.

– Кілька українських пілотів завершили в США підготовку до польотів на F-16 та відбули в Європу, однак процес навчання інших фахівців триває – Пентагон.

– Варшава на саміті НАТО у Вашингтоні проситиме про подальше посилення східного флангу Альянсу, а також оприлюднить свою позицію щодо створюваного у Бидгощі (північ Польщі) Центру аналізу, підготовки та навчання НАТО-Україна – Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі.

– Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан визнав, що президент Володимир Зеленський у розмові в Києві відкинув запропоноване ним «перемир’я» України з Росією із замороженням поточної лінії фронту та висловив сумнів у логіці цього плану – ЗМІ.

– Китай постачає росіянам компоненти подвійного призначення, таким чином продовжуючи триваючу війну Росії проти України – Джуліан Сміт, посол США при НАТО

– Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на зустрічі з Путіним заявив про можливість справедливого миру у війні Росії проти України, який може задовольнити обидві сторони, та готовність Туреччини закласти основу для консенсусу спочатку шляхом припинення вогню, а згодом – досягнення миру – Директорат з комунікацій адміністрації президента Туреччини.

– Президент Латвії Едгарс Рінкевичс нагородив Почесного консула Латвійської Республіки в Луганській і Донецькій області в України, Олександра Павенка Хрестом Визнання III ступеня – Укрінформ.

ВОРОГ

– Державна дума та Рада федерації Росії ухвалили заяву про призупинення участі делегації РФ у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Москва також припинить сплачувати внески в ПА ОБСЄ – росЗМІ.

– Китай разом із Росією розробляють аналог «Шахеда». Розробка дронів свідчить про те, що Китай начебто готується до передачі Москві летального озброєння, стосовно чого раніше застерігали західні чиновники – Bloomberg

– У Білорусі заочно засудили 20 осіб, яких білоруський режим називає «аналітиками Світлани Тихановської» – ЗМІ. Надходження від продажу нафти й газу Росії зросли приблизно на 41% в річному обчисленні в першому півріччі – до 65,12 мільярда доларів. Все завдяки зростанню цін на нафту й ослабленню рубля – Reuters.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

МВФ Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *